• 20.12.2024

    Heroinistien pakopaikasta taitelijoiden paratiisiksi – Granadan luolataloissa asuu nyt luontoa ja rauhaa rakastava yhteisö

    Etelä-Espanjan Granadaa ympäröivillä kukkuloilla elää yhteisö, joka kantaa vedet suihkulähteeltä ja saa sähkönsä aurinkopaneeleista.

  • 18.12.2024

    Seksikauppa ja siirtotyöläisten riisto kulkevat käsi kädessä Euroopassa: ”Näitä maailmoja yhdistää äärimmäinen väkivalta ja näköalattomuus”

    Tutkiva toimittaja Kaisa Beltran on kirjoittanut seksuaaliseen hyväksikäyttöön perustuvan ihmiskaupan uhreista sekä slummeissa asuvista maatalouden siirtotyöläisistä Espanjassa. Köyhyyttä pakenevat siirtolaiset joutuvat Euroopassa usein riiston kohteiksi.

  • 28.8.2024

    Venezuelasta on paennut lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä: ”Haluaisin palata takaisin kotiin, mutta en niin kauan, kun olemme vankeja”

    "Mummoni haluaa nähdä minun palaavan vapaaseen Venezuelaan", lukee mielenosoittajan kyltissä Barcelonassa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana diktatuuriksi muuttuneen Venezuelan vilpilliset vaalit ovat saaneet ihmiset kerääntymään kaduille.

  • 20.6.2024

    Barcelonan keskustassa paikalliset yrittävät säilyttää elämäntyylinsä massaturismin keskellä: ”Kauppahalliin ei enää mahdu turistien vuoksi”

    Espanjaan odotetaan tänä vuonna lähes sataa miljoonaa turistia. Yhä useampi heistä majoittuu kaupunkien keskustoissa loma-asunnoissa. Massaturismi on saanut paikalliset osoittamaan mieltä, sillä kaupunkiin ei meinaa enää mahtua.

  • 14.5.2024

    Espanjassa lukemisen suosio on kasvussa ja paperikirja pitää pintansa – Eniten lukevat lapset ja nuoret

    Monilla kivijalkakirjakaupoilla menee Espanjassa edelleen hyvin. Espanjan valtio on kannustanut ihmisiä lukemaan esimerkiksi laskemalla kirjojen arvonlisäveroa.

  • 3.4.2024

    Katalonia jakaa ensimmäisenä maailmassa ilmaisia ja kierrätettäviä kuukautissuojia: ”Tämä on todella tervetullutta ympäristön ja talouden kannalta”

    Espanjassa sijaitsevassa Kataloniassa saa nyt kuukautissuojia ilmaiseksi. Vaihtoehtoja on kolme: kuukautiskuppi, alushousut tai kierrätettävät suojat. Uudistuksen odotetaan vähentävän 9 miljoonaa tonnia jätettä vuodessa.

  • 31.1.2024

    Syyllinen vai syntipukki – Euroopan maissa tuomitaan salakuljettajina ihmisiä, jotka erottaa muista tulijoista vain se, ettei heillä ollut rahaa maksaa matkastaan Välimeren yli

    Veneen ohjaaminen Välimeren yli voi johtaa monen vuoden vankeusrangaistukseen. Varsinaiset matkan järjestäjät eivät kuitenkaan usein edes astu veneisiin, vaan rekrytoivat niitä ohjaamaan haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä.

  • 24.1.2024

    Barcelonalainen Victoria joutuu pian muuttamaan, koska vuokraa nostetaan – Monen espanjalaiskaupungin vuokrataso on kohonnut uuteen ennätykseen

    49-vuotias Victoria Marin de la Rosa asuu kahden koiransa kanssa 700 euron yksiössä Barcelonassa. Pian hänelle tulee lähtö kodistaan, mutta sopivan hintaista asuntoa on vaikea löytää. Lähes puolet espanjalaisista vuokra-asujista käyttää vähintään 40 prosenttia tuloistaan vuokraan.

  • 27.11.2023

    Espanjalaisen lääkärin Carme Vallsin elämäntehtävä on kumota vaihdevuosiin liittyviä myyttejä: ”Klitoris ei vanhene koskaan”

    Espanjassa vaihdevuosi-ikäinen nainen ei näy televisiossa ja häneen liitetään usein ajatus seksittömyydestä. Tämä on turhaa, sanoo vaihdevuosista lukuisia kirjoja kirjoittanut Carme Valls.

  • 17.10.2023

    Espanjalaisella naapurillani olisi ehkä lapsi, jos hänellä olisi enemmän rahaa

    Espanja on tunnelmaltaan lapsimyönteinen maa. Silti syntyvyys on maassa EU:n toisiksi alhaisin. Ongelmana on yhteiskunnan tuen puute sekä työn ja lapsiperhearjen yhteen sovittaminen, kirjoittaa Maija Salmi kolumnissaan.