• 10.9.2024

    Katukauppiaat ja torit ruokkivat Afrikassa miljoonia kaupunkilaisia, mutta terveysriskit ovat suuret

    Afrikan unioni on käynnistänyt kampanjan, jossa yritetään parantaa toreilla, kioskeissa ja kaduilla myytävän ruuan turvallisuutta. Saastuneen ruuan arvioidaan vievän Afrikan maissa yli 130 000 ihmisen hengen.

  • 19.4.2024

    Koulutuksen, maan ja luoton puute tekee maaseudun naisista haavoittuvimpia ilmastonmuutokselle

    YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön tekemän, yli 100 000 maalaisperheeltä kerättyyn tietoon perustuvan raportin mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa etenkin maaseudun naisten, köyhien ja iäkkäiden toimeentuloon. Vain yhden celsiusasteen lämpötilan nousu verottaisi naisten tuloja 34 prosenttia.

  • 29.5.2023

    Tutkimus: ”Viidakkoliha” levittää tartuntatauteja, mutta moni syö sitä riskeistä piittaamatta

    Esimerkiksi ebola, hiv ja koronavirus ovat todennäköisesti peräisin eläimistä. Tansaniassa ja Keniassa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmiset kuluttavat niin sanottua viidakkolihaa, vaikka tietävät sen vaaroista. Monelle se on tärkeä proteiininlähde.

  • 22.2.2022

    Lukutaidottomuutta vastaan tarina kerrallaan – Digisovellus edistää lukutaitoa Afrikassa

    Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vain joka kymmenes kymmenvuotias osaa kunnolla lukea. Ongelmaa korostaa se, että koko maailmassa arviolta 40 prosenttia ei saa koulutusta omalla äidinkielellään.

  • 21.6.2021

    Energian kalleus edistää metsätuhoa Zimbabwessa – Halvan sähkön puutteessa turvaudutaan puuhiileen

    Laiton puunkaato tuhoaa Zimbabwesta joka vuosi noin 60 miljoonaa puuta eli osapuilleen 33 000 hehtaaria metsää. Yksi syy on energianlähteenä käytettävä puuhiili. Sakkorangaistuksetkaan eivät auta, sillä monelle sähkö on liian kallista ja puuhiili ainoa vaihtoehto.

  • 1.3.2021

    Zimbabwen mangonviljelijät taistelevat hedelmäkärpäsvitsausta vastaan ”biologisin” asein – Loinen tuhoaa kärpäsen ja pelastaa sadon

    Mangosatoja tuhoavat hedelmäkärpäset ovat yleistyneet Zimbabwessa ilmaston lämmetessä. Ympäristöystävällinen tuholaistorjunta on kuitenkin tuottanut tulosta.

  • 5.11.2020

    Perinteisiin viljalajeihin palaaminen voisi parantaa ruokaturvaa monissa maissa – Zimbabwessa osa viljelijöistä on siirtynyt maissista durraan ja hirssiin

    Zimbabwelaiset rakastavat maissia, mutta durra ja hirssi tuottavat paremmin ja sietävät myös kuivuutta. Perinteisiin, alkuperäisiin viljelykasveihin siirtyminen voi tarjota yhden ratkaisun ruokaturvaongelmiin.

  • 19.5.2020

    Koronavirus uhkaa Afrikan malariantorjuntaa – ”Emme ole investoineet sinne, minne olisi pitänyt”

    Koronavirus yhdistettynä huonoon terveydenhuoltoon voi johtaa siihen, että esimerkiksi malariatapaukset lisääntyvät. Hinnan maksavat kaikki. ”Nyt, kun rajat ovat kiinni, meistä kaikista huolehtii rakentamamme surkea terveydenhoitojärjestelmä”, sanoo mikrobiologian professori Yap Boum.

  • 12.3.2020

    Afrikka tuottaa valtaosan maailman kaakaosta mutta saa suklaakaupan voitoista vain pienen osan – São Tomé ja Príncipessä toimiva firma tähtää nyt globaaleille suklaamarkkinoille

    Afrikka ei hallitse kaakaon arvoketjua, vaikka on sen johtava tuottaja. São Tomé ja Príncipen saarivaltiossa toimiva Diogo Vaz -yhtiö on kuitenkin ryhtynyt myymään luomuluksussuklaata, jolla on kysyntää etenkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

  • 24.1.2020

    Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta

    Afrikka voisi periaatteessa olla jopa ruokaomavarainen, mutta etenkään nuoria raskaana pidetty ala ei houkuttele. ”Meidän täytyy muuttaa tuo asenne ja saada heidät ymmärtämään, että maanviljely voi olla vaurauden, bisneksen ja mielihyvän lähde”, sanoo maatalousinstituutti IITA:n pääjohtaja Nteranya Sanginga.