• 26.11.2024

    ”Kun pelkäämme vammaisia, pelkäämme myös omaa synkkää puoltamme” – Populaarikulttuurin pahishahmot ylläpitävät stereotypioita vammaisista vihollisina

    Syyskuussa 2024 julkaistun The Penguin -tv-sarjan päähenkilö on näkyvästi vammainen pahishahmo. Kuva vammaisista vihollisina on ollut kulttuurissamme läsnä vuosisatojen ajan. Mikä tekee siitä niin ongelmallisen?

  • 17.6.2024

    Luonnonsuojelualueen tieltä häädetty endorois-kansa on perännyt oikeuksiaan 50 vuotta Keniassa – ”Politiikkaa tehdään yhä ilman meidän suostumustanne”, sanoo aktivisti Christine Kandie

    Alkuperäiskansojen ja paikallisten yhteisöjen häätäminen turismin ja luonnonsuojelun nimissä on ikivanha ongelma. Vammaisten alkuperäiskansanaisten järjestöä johtava Christine Kandie sanoo, ettei luonnonsuojelu onnistu, ellei alkuperäiskansoille anneta päätösvaltaa.

  • 18.12.2023

    ”Meitä on aina ajateltu toiminnan kohteina ikään kuin emme ymmärtäisi mitään” – Kehitysvammainen aktivisti Ulla Topi perää oikeutta elää itsensä näköistä elämää

    Moni kehitysvammainen ihminen on riippuvainen muista ihmisistä, mutta osa elää hyvinkin itsenäistä elämää. Vammaisaktivistit peräänkuuluttavat itsemääräämisoikeutta.

  • 4.12.2023

    Nelli Spännäri pelkäsi olevansa kahteen vähemmistöön kuuluvana “liikaa” – Nykyään hän identifioituu vammaiseksi lesboksi ja rakastaa olla queer

    Nelli Spännäri halusi lapsena olla kuin muut ja kuulua joukkoon, mutta cp-vamma teki siitä hankalaa. Myöhemmin muodostunut seksuaali-identiteetti auttoi häntä löytämään sateenkaariyhteisöstä oman paikkansa.

  • 16.8.2023

    Länsimainen kehitysyhteistyö painottaa yksilön ihmisoikeuksia, mutta yhteisöllisissä kulttuureissa ajatus on vieras – Tutkija Virpi Mesiäislehdon mielestä vammaistyössä pitäisi hyödyntää tehokkaammin yhteisöjen omia voimavaroja

    Virpi Mesiäislehto tutki väitöskirjassaan Tansanian vammaisten tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluiden saavutettavuutta ja kuukautisterveyttä. Tutkimuksen mukaan yhteisöjen omat epäviralliset tukiverkostot kannattelevat vammaisia tyttöjä. Länsimaisen vammaisaktivismin tavoite itsenäisyydestä voidaankin kokea paradoksiksi.

  • 7.8.2023

    ”On suuri ilo siirtää osaamiseni näille nuorille” -Kambodžan khmer-musiikki elää sokeiden soittajien hyppysissä

    Kambodžan perinteisen musiikin säilyttämistä tehdään marginaalissa: orpolasten ja sokeiden keskuudessa. Tässä yhtälössä kaikki kuitenkin voittavat.

  • 20.2.2023

    Julia Thurén ja hänen siskonsa Sofia Tawast ovat molemmat toimittajia ja aktivisteja – ”Kun on kerran laittanut rahasilmälasit nenälle, rahan näkee kaikkialla”

    Supersiskosten tekemisen ydin on sama: kotoa peritty vahva usko ihmisarvoon. Vain painopiste on eri, sillä Julia keskittyy ilmastoon ja ympäristöön, Sofia antiableismiin.

  • 18.1.2023

    Seksuaalinen hyväksikäyttö on Suomen tukemassa kehitysyhteistyössä harvinaista mutta ei ennenkuulumatonta

    Ulkoministeriön tukema Vammaiskumppanuuden ja Kuurojen liiton kehitysyhteistyöhanke jouduttiin lopettamaan, koska paikallista kumppanijärjestöä epäiltiin seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Ulkoministeriön kansalaisyhteiskuntayksikön päällikön Eevamari Laaksosen mukaan vastaavia tapauksia nousee esiin harvemmin kuin kerran vuodessa.

  • 31.5.2021

    Vuoden maailmanparantaja -palkinto vammaistyötä tukevalle Abilis-säätiölle – Pandemia teki järjestön tuesta aiempaakin kysytympää

    Maailma kylässä -festivaaleilla palkittu Abilis-säätiö tukee kehittyvien maiden vammaisjärjestöjä. Viime vuonna se myönsi tukea etenkin saavutettavan koronatiedon levittämiseen ja hygieniatarvikkeiden jakamiseen. Toiminnanjohtaja Marjo Heinosen mukaan pandemiasta on syytä ottaa opiksi.

  • 18.1.2021

    Abiliksen Sari Loijas: "Vammaiset ihmiset ovat itse oman elämänsä parhaita asiantuntijoita"

    Kehitysmaissa vammaisia ihmisiä tukevan Abiliksen Sari Loijas haluaa vammaisten voivan itse päättää elämästään.