• 7.4.2025

    Essee: Maailmankansalaisuuden ei tarvitse olla varattu vain harvoille

    Suomalainen voi matkustaa ilman viisumia 192 maahan, mutta monien näiden maiden kansalaiset eivät pääse Suomeen. Sitä selittää järjestelmä, joka perustuu valtioiden väliseen poliittiseen ja taloudelliseen hierarkiaan. Se ei kuitenkaan ole luonnonlaki, kirjoittaa Riina Rastas esseessään.

  • 26.3.2025

    Sotilasvallankaappaus on saanut ennätysmäärän myanmarilaisia muuttamaan Thaimaahan – ”Aion olla täällä niin kauan kunnes kotimaahani tulee rauha”

    Thaimaassa työskentelee arviolta yli kaksi miljoonaa Myanmarista tullutta siirtotyöläistä. Määrä on kasvanut vuoden 2021 sotilasvallankaappauksen jälkeen. Vaikka Thaimaa tarjoaa tulijoille joitakin etuja verrattuna moniin muihin Aasian maihin, ovat siirtotyöläiset sielläkin haavoittuvassa asemassa.

  • 24.3.2025

    Pallon ja oman hyvinvoinnin vuoksi – Kirja-arviossa ilmastotekoihin kannustava teos

    Yhteiskunnallinen vaikuttaja ja tietokirjailija Leo Stranius katsoo kirjassaan ilmastonmuutosta tavanomaisesta poikkeavasta näkökulmasta. Ilmastoteot voivat edistää myös ihmisen omaa hyvinvointia, hän muistuttaa.

  • 3.3.2025

    Satamahanke tuhosi Keralan simpukat ja vei kalastajilta elinkeinon: ”Simpukat ovat pieniä ja niitä on vähemmän”

    Intian Keralassa simpukoille kävi kuin Hukkajoen raakuille; ihmisen toiminta tuhosi niiden elinolot. Keralassa syypäänä pidetään satamahanketta.

  • 14.2.2025

    ”Älkää kadottako omaa ääntänne!” – Suomessa elää suuri joukko kirjailijoita, joiden tekstit eivät päädy käsiimme

    Vaikka suomalainen kirjallisuuskenttä on viime vuosina alkanut avautua uusille äänille, sen monimuotoisuus on yhä melko pintapuolista. Eri maista Suomeen muuttaneiden kirjailijoiden kokemukset osoittavat, että rakenteelliset esteet ja stereotypiat rajoittavat muunkielisten teosten näkyvyyttä ja arvostusta.

  • 11.2.2025

    ”Paras tapa päästä eroon lapsityöstä on varmistaa, että aikuisille maksetaan elämiseen riittävää palkkaa”

    Koronapandemia lisäsi lapsityötä, sillä monella perheellä oli vaikeuksia tulla toimeen ja lapsetkin tarvittiin mukaan hankkimaan elantoa, kertoo Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen SASKin asiantuntija Anna Perttula.

  • 5.2.2025

    Bhutanissa on maailman pisin työviikko – Eniten ylitöitä tekevät matalasti koulutetut työntekijät

    Yli 60 prosenttia bhutanilaisista tekee ylitöitä. Samaan aikaan korkea nuorisotyöttömyys ajaa nuoria ulkomaille.

  • 28.1.2025

    Zimbabwelainen muotisuunnittelija Danayi Madondo ammentaa perinteisistä tekstiilitekniikoista: ”Miksi me afrikkalaiset emme voisi itse määritellä sitä, miten esittelemme kulttuuriperintöämme?”

    Haus of Stone -muotimerkin luonut Danayi Madondo haluaa määritellä luksuksen uudelleen. Hän haaveilee siitä, että voisi viedä maailmalle omien mallistojensa lisäksi muiden kestävyyteen ja perinteisiin tekotapoihin nojaavien zimbabwelaisten suunnittelijoiden töitä.

  • 8.1.2025

    Vihreän unelman kaivajat – Usko äkkirikastumiseen ajaa guaquerot etsimään smaragdeja kaivosjätteen seasta Kolumbiassa

    Guaquerot etsivät jalokiviä jokeen päätyvän kaivosjätteen seasta maailman smaragdipääkaupungissa Muzossa. Vuosikymmentenkään työn jälkeen ei useimmille heistä ole kertynyt muuta omaisuutta kuin hökkeli joen rannalla.

  • 18.12.2024

    Seksikauppa ja siirtotyöläisten riisto kulkevat käsi kädessä Euroopassa: ”Näitä maailmoja yhdistää äärimmäinen väkivalta ja näköalattomuus”

    Tutkiva toimittaja Kaisa Beltran on kirjoittanut seksuaaliseen hyväksikäyttöön perustuvan ihmiskaupan uhreista sekä slummeissa asuvista maatalouden siirtotyöläisistä Espanjassa. Köyhyyttä pakenevat siirtolaiset joutuvat Euroopassa usein riiston kohteiksi.