• 28.1.2025

    Zimbabwelainen muotisuunnittelija Danayi Madondo ammentaa perinteisistä tekstiilitekniikoista: ”Miksi me afrikkalaiset emme voisi itse määritellä sitä, miten esittelemme kulttuuriperintöämme?”

    Haus of Stone -muotimerkin luonut Danayi Madondo haluaa määritellä luksuksen uudelleen. Hän haaveilee siitä, että voisi viedä maailmalle omien mallistojensa lisäksi muiden kestävyyteen ja perinteisiin tekotapoihin nojaavien zimbabwelaisten suunnittelijoiden töitä.

  • 8.1.2025

    Vihreän unelman kaivajat – Usko äkkirikastumiseen ajaa guaquerot etsimään smaragdeja kaivosjätteen seasta Kolumbiassa

    Guaquerot etsivät jalokiviä jokeen päätyvän kaivosjätteen seasta maailman smaragdipääkaupungissa Muzossa. Vuosikymmentenkään työn jälkeen ei useimmille heistä ole kertynyt muuta omaisuutta kuin hökkeli joen rannalla.

  • 18.12.2024

    Seksikauppa ja siirtotyöläisten riisto kulkevat käsi kädessä Euroopassa: ”Näitä maailmoja yhdistää äärimmäinen väkivalta ja näköalattomuus”

    Tutkiva toimittaja Kaisa Beltran on kirjoittanut seksuaaliseen hyväksikäyttöön perustuvan ihmiskaupan uhreista sekä slummeissa asuvista maatalouden siirtotyöläisistä Espanjassa. Köyhyyttä pakenevat siirtolaiset joutuvat Euroopassa usein riiston kohteiksi.

  • 4.12.2024

    Suorituskeskeisyyttä vastaan kapinoidaan nyt lepäämällä – yhä useampi kyseenalaistaa jatkuvan työnteon

    Hustlauskulttuuri ja jatkuvan tehokkuuden eetos hallitsevat vielä monen arkea, mutta yhä useammat kyseenalaistavat tuottavuuden ylivallan. Työuupumuksen yleistyessä ja maapallon kestokyvyn heikentyessä herää kysymys: olisiko meidän syytä alkaa puolustaa hyvinvointiamme?

  • 4.12.2024

    Kansainvälisessä vapaaehtoistyössä kiinnostaa nyt kestävyys ja ilmastotyö: ”Nuorten ympäristöhuoli kanavoituu haluksi tehdä jotain”

    Vapaaehtoisuus ulkomailla houkuttelee maailmannälkäisiä vuosikymmenstä toiseen: samalla, kun halutaan tehdä jotain hyödyllistä, kartutetaan kielitaitoa ja haastetaan totuttuja ajatusmalleja.

  • 4.12.2024

    ”Meitä ohjataan valitsemaan työ, joka tuottaa merkitystä itsellemme – ei niinkään palvelua tai hyötyä yhteiskunnalle”

    Onko tässä ajassa jotain sellaista, että vähemmälle kiinnostukselle ovat jääneet juuri ne ammatit, joissa päämääränä on yhteisön hyvinvointi – ja vasta sitä kautta yksilön? Anni Valtonen pohtii pääkirjoituksessaan, mikä työ on arvokasta.

  • 3.12.2024

    Vähemmän oletuksia, enemmän rohkeutta – Miten puramme vammaisuuteen liittyviä ennakkoluuloja?

    Monet työnantajat epäilevät vammaisten kykyä tehdä töitä. Työelämässä tarvitaan tietoa, avoimuutta ja rohkeutta palkata eri tavoin vammaisia ihmisiä.

  • 28.11.2024

    Tutkija ja kouluttaja Shadia Rask herkistyi jo nuorena tunnistamaan eriarvoisuutta: ”Jos rasismia ei omassa arjessaan koe, sitä ei välttämättä huomaa”

    Suomalaisen äidin ja sudanilaisen isän tytär Shadia Rask koki nuorena, että hänen on suoriuduttava erinomaisesti kaikesta ollakseen hyväksytty suomalaiseen yhteiskuntaan. Nyt hän toteuttaa äitinsä toivetta ja tekee töitä yhdenvertaisemman maailman eteen.

  • 26.11.2024

    Maailmanluokan klubilla 12.12. kysytään kenen työ on arvokasta – keskustelua feministisestä taloudesta ja kulttuurialasta

    Vuoden viimeisellä klubilla Bar Tÿpossa Tekstin Talossa pohdimme työhön liittyviä kysymyksiä, kuten kenen työtä arvostetaan ja miksi. Lavalle nousevat tutkijatohtori Emma Lamberg ja Näyttelijäliiton puheenjohtaja Antti Timonen. Illan esiintyjä on Saimaa-yhtyeen solisti Unna Kortehisto. Lopuksi DJ Miia Laine johdattaa yleisön rentoon pikkujoulutunnelmaan.

  • 22.11.2024

    Etätyö on vanhanaikaista – Raja kodin ja työn välillä on ollut historiassa häilyvä

    Yhteiskuntamme rämpiminen etätyön sääntöihin liittyvissä kysymyksissä on omituista siihen nähden, ettei kotona työskentelyssä ole mitään uutta, kirjoittaa Suvi Jaakkola esseessään.