• 10.2.2025

    Suomi aloitti vaikeuksissa olevan Etyjin puheenjohtajana – “Joudumme palaamaan aivan perusasioihin” 

    Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on kärsinyt viime vuosina ulkopolitiikan ja diplomatian sääntöjen murenemisesta. Ulkoministeriön Etyj-puheenjohtajuussihteeristön apulaispäällikkö Toni Sandell vastaa kymmeneen kysymykseen Etyjistä ja Suomen puheenjohtajuuskauden tavoitteista.

  • 4.10.2024

    Jengiväkivalta on ajanut Haitin läntisen pallonpuoliskon pahimpaan nälkäkriisiin – Puolella väestöstä ei ole tarpeeksi ruokaa

    Yli 700 000 ihmistä on paennut Haitissa väkivaltaa ja epävakautta. Miljoonat kärsivät nälästä, ja osa on jo katastrofitilassa.

  • 1.10.2024

    Libanon oli hauras valtio jo ennen uutta sotaa, ja nyt selviytymiskeinot ovat vähissä – ”Tämä sota ei voi jatkua”

    Libanon oli poliittisen ja taloudellisen kriisin kourissa jo ennen Israelin ja Hizbollahin sodan viimeisintä vaihetta. Paenneille apua toimittavan paikallisen NMKY:n operaatiojohtaja Tony El Mir toivoo länsimailta ”diplomaattista väliintuloa”, jotta kriisi saataisiin pikaisesti ratkaistua.

  • 29.8.2024

    YK ja EU:n ulkosuhteiden johtaja varoittavat Gazan sodan laajenemisesta Länsirannalle – Yli 600 ihmistä kuollut lokakuun jälkeen

    Länsirannalla on kuollut sodan alkamisen jälkeen ainakin 628 palestiinalaista, joista suurin osa armeijan tappamina. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto ja EU kritisoivat keskiviikon iskuja, joissa kuoli ainakin kymmenen palestiinalaista.

  • 19.8.2024

    Avustustyöntekijöitä tapettiin viime vuonna enemmän kuin koskaan tilastohistoriassa – Vaarallisin paikka on Gaza

    Surmansa saaneiden avustustyöntekijöiden määrä on tuoreen raportin mukaan yli kaksinkertaistunut viime vuodesta. Suurin osa henkensä menettäneistä avustustyöntekijöistä on paikallisia.

  • 13.8.2024

    Perun sisällissodassa raiskatut saivat viimein oikeutta – Sotilaita tuomittiin rikoksista ihmisyyttä vastaan

    Perussa on tuomittu kymmenen sotilasta sisällissodan aikana tapahtuneista raiskauksista vuosikymmeniä tekojen jälkeen. Tuomioita pidetään tärkeänä ennakkotapauksena, sillä kyseessä on vasta toinen kerta, kun Latinalaisessa Amerikassa tuomitaan raiskauksiin syyllistyneitä sotilaita rikoksista ihmisyyttä vastaan.

  • 19.6.2024

    Myanmar on vallankaappauksen jälkeen luiskahtanut konfliktikierteeseen, jonka suurin häviäjä ovat siviilit – ”Todistimme säännöllisesti ilmaiskuja”, kertoo maasta evakuoitu avustustyöntekijä

    Sotilasjunttaa vastaan taistelevat kapinallisryhmät ovat saavuttaneet yllättäviä voittoja Myanmarissa. Ratkaisu vaatisi kuitenkin pitkiä neuvotteluita. Avustustyöntekijä Nimrat Kaur toivoo, että Myanmar saisi maailmalta enemmän huomiota.

  • 28.5.2024

    Väkivalta terveystyöntekijöitä kohtaan kasvoi viime vuonna ennätysmäisesti – Lähes 500 terveystyöntekijää tapettiin konflikteissa

    Terveydenhuollon vastaisia hyökkäyksiä oli viime vuonna yli 2 500. Kasvua selittävät etenkin Gazan ja Sudanin konfliktit.

  • 2.5.2024

    Ihmisoikeusjärjestö: Burkina Fason armeija teloitti 223 siviiliä

    Armeijan epäillään tehneen joukkomurhan kostona islamistien iskuista. Tapahtumasta raportoineita kansainvälisiä medioita on estetty toimimasta.

  • 18.4.2024

    Kansainvälinen tuomioistuin ei ole maailmanpoliisi, joka pystyy lopettamaan sodat – Silti myös Israelia kiinnostaa, mikä on kansanmurhaoikeudenkäynnin lopputulos

    Israel ei näytä noudattaneen ainakaan kaikkia kansainvälisen tuomioistuimen määräyksiä Gazan sodassa, mutta se ei tarkoita, etteikö YK:n tärkeimmällä oikeuselimellä olisi edelleen arvovaltaa, sanovat asiantuntijat. Tärkeää olisi, etteivät myöskään muut maat murentaisi kansainvälistä oikeutta, sanoo YK-liiton toiminnanjohtaja Helena Laukko.