• 11.9.2024

    Uraauurtava kantasoluprojekti saattaa palauttaa pussihukan pallolle

    Sukupuuttoon kuolleesta pussihukasta on tehty lukuisia havaintoja Australiassa. Asiantuntijat epäilevät havaintojen todenmukaisuutta, mutta eläin saattaa silti tehdä paluun.

  • 27.5.2024

    Ihmisapinat kiusoittelevat toisiaan, selviää uudesta tutkimuksesta: ”Tulos oli kiehtova ja yllättävä”

    Monikansallinen tutkimusryhmä teki havainnon, että simpanssit, gorillat, bonobot ja orangit kiusoittelevat toisiaan. Löytö on tärkeä etenkin siksi, että kiusoittelua pidetään vitsailua edeltävänä toimintana, joka vaatii monimutkaisia kognitiivisia kykyjä.

  • 10.11.2023

    Gazan uutiset menivät tunteisiini ja se ei tee minusta huonoa tutkijaa

    Kriittisen tutkimuksen perusperiaatteena on tehdä valtasuhteita näkyväksi. Tällöin on puhuttava tilanteesta oikein käsittein, vaikka ne vaikuttaisivatkin joidenkin mielestä kantaaottavilta. Neutraaliksi puettu ulkopuolisuus ei ole hyvää tutkimusta, kirjoittaa tutkijatohtori Tiina Järvi kolumnissaan.

  • 27.4.2022

    Kalatutkimus tuo yhteen tutkijat ja alkuperäiskansat

    Kanadalaisessa tutkimuksessa halutaan yhdistää länsimainen tiede ja alkuperäiskansojen tieto. Osapuolet toi yhteen halu ymmärtää hupenevia kalakantoja.

  • 21.1.2022

    Naistutkijat löysivät lintunaaraiden laulun

    Uroslintujen soidinlauluja on tutkittu paljon. Sittemmin tutkijat ovat löytäneet, että monien lintulajien naaraat laulavat myös.