• 2.4.2025

    Energiateollisuuden terveiset: Ilmastonmuutos on sinun syytäsi

    Australialaistutkimuksen mukaan energiasektorin toimijoiden viesti on, että sankarikuluttaja ratkaisee ilmastonmuutoksen. Näin huomio kääntyy pois merkittävimmistä saastuttajista.

  • 28.3.2025

    Mehiläiset voivat edesauttaa ihmisten ja norsujen yhteiseloa

    Keniassa testattiin, saavatko mehiläispesät elefantit pysymään poissa ihmisten viljelmiltä. Tulokset ovat hyvä esimerkki luontopohjaisista ratkaisuista ihmisten ja eläinten yhteiselon haasteisiin, sanovat tutkijat.

  • 27.2.2025

    Useimmat meistä pitävät tutkijoita pätevinä – eniten tutkijoihin luotetaan Egyptissä, Intiassa, Nigeriassa ja Keniassa

    Tuoreen tutkimuksen mukaan 78 prosenttia uskoo, että tutkijat ovat päteviä. Useimmissa maissa poliittisella suuntautumisella ei ollut vaikutusta luottamukseen, mutta länsimaissa konservatiivien luottamus oli liberaaleja vähäisempää.

  • 1.11.2024

    Hidas netti vaikeuttaa pakistanilaisten työntekoa – ”Internetin sulkemisista on tullut maan johdon keino tukahduttaa toisinajattelu”

    Freelancer-töitä tekevän Umair Liaquatin tulot ovat laskeneet, sillä Pakistanin netti on liian epäluotettava. Heikon infrastruktuurin lisäksi syynä ovat myös viranomaiset, jotka ovat rajoittaneet netinkäyttöä esimerkiksi protestien aikana.

  • 27.9.2024

    Tutkijat: Seitsemäskin planetaarinen raja saattaa pian ylittyä – ”Potilas on kriittisessä tilassa”

    Maapallo on jo ylittänyt kuusi yhdeksästä niin sanotusta planetaarisesta rajasta, jotka säätelevät koko planeetan toimintaa. Nyt tutkijat ovat huolissaan myös valtamerten happamoitumisesta.

  • 11.9.2024

    Uraauurtava kantasoluprojekti saattaa palauttaa pussihukan pallolle

    Sukupuuttoon kuolleesta pussihukasta on tehty lukuisia havaintoja Australiassa. Asiantuntijat epäilevät havaintojen todenmukaisuutta, mutta eläin saattaa silti tehdä paluun.

  • 20.8.2024

    Pitäisikö ilmastonmuutoksesta puhua mieluummin ”kriisinä” tai ”hätätilana”? – Tutkimuksen mukaan siitä ei välttämättä ole hyötyä

    The Guardian -lehti siirtyi vuonna 2019 käyttämään tietoisesti ilmastonmuutoksen kriisiluonnetta alleviivaavia termejä. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ihmisten halukkuus tukea ilmastopolitiikkaa ei kuitenkaan riipu termeistä.

  • 9.8.2024

    Tutkimus: Ilmastoskeptisten väitteiden toistaminen voi saada tieteeseen uskovatkin epäilemään kantaansa

    Ihmiset uskovat herkemmin silloin, kun heille toistetaan samaa väitettä, selviää australialaistutkimuksesta. Se voi helpottaa misinformaation leviämistä.

  • 27.5.2024

    Ihmisapinat kiusoittelevat toisiaan, selviää uudesta tutkimuksesta: ”Tulos oli kiehtova ja yllättävä”

    Monikansallinen tutkimusryhmä teki havainnon, että simpanssit, gorillat, bonobot ja orangit kiusoittelevat toisiaan. Löytö on tärkeä etenkin siksi, että kiusoittelua pidetään vitsailua edeltävänä toimintana, joka vaatii monimutkaisia kognitiivisia kykyjä.

  • 14.3.2024

    Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Suomessa alkoi militarisaation aalto – Susanna Hast ja Noora Kotilainen kysyvät kirjassaan, miksi sota on meille pyhä asia

    Suomessa ei ole kriittisen militarismintutkimuksen perinnettä, mutta nyt aiheesta on julkaistu ensimmäinen kirja. Sodasta puhutaan valtavan paljon – mutta sen todellisuus jää militaristisen kielen alle, sanovat tutkijat.