• 21.1.2025

    Kehittyville maille myönnettyjen lainojen ehdot eivät ole aina reiluja, sanoo Attac ry:n puheenjohtaja: ”Vastuu lainasta on myös sen antajalla”

    Suomessa puhutaan paljon velasta. Samaan aikaan on valtioita, jotka kärvistelevät velkakriisien kourissa. Oikeudenmukaisempaa globaalia taloutta ajavan Attac ry:n puheenjohtaja Omar El-Begawy vastaa väitteisiin velasta.

  • 9.1.2025

    Negatiivinen mediakuvasto vie Afrikan rahat: ”Tulosten mittakaava korostaa kiireellistä tarvetta haastaa negatiiviset stereotypiat”

    Afrikan maat menettävät vuosittain noin 3,8 miljardia euroa kansainvälisen median negatiivisen kuvaston takia, selviää uudesta tutkimuksesta. Negatiivisen kuvaston takia maanosaan investoimisen riski kuvitellaan todellisuutta suuremmaksi, mikä kasvattaa lainakorkoja.

  • 7.1.2025

    Kansainvälinen sopimus suojaa perinnetietoa hyväksikäytöltä

    Yli 190 maata solmi sopimuksen, jolla pyritään estämään perinnetiedon hyväksikäyttö, ”biopiratismi”. Historiallinen sopimus suojaa perinnetietoa edistämällä läpinäkyvyyttä kansainvälisessä patentointijärjestelmässä.

  • 16.12.2024

    Kuka uskoo vielä tarinaan talouskasvusta? – “Todellista kasvua ei ole tapahtunut neljäänkymmeneen vuoteen”

    Talouskasvua pidetään yhä pakkona, vaikka tutkimusten mukaan se ei ole lisännyt hyvinvointia enää aikoihin. Olisiko jo aika valmistautua kasvun jälkeiseen aikaan, ja mitä se käytännössä tarkoittaisi?

  • 27.11.2024

    Varastosta löytynyt vanha kartta muistuttaa maailman jaosta

    Lukijamme kertoo, miten muuttosiivous johti ainutlaatuiseen löytöön, joka avaa keskusteluja maailman eriarvoisuudesta.

  • 26.11.2024

    Maailmanluokan klubilla 12.12. kysytään kenen työ on arvokasta – keskustelua feministisestä taloudesta ja kulttuurialasta

    Vuoden viimeisellä klubilla Bar Tÿpossa Tekstin Talossa pohdimme työhön liittyviä kysymyksiä, kuten kenen työtä arvostetaan ja miksi. Lavalle nousevat tutkijatohtori Emma Lamberg ja Näyttelijäliiton puheenjohtaja Antti Timonen. Illan esiintyjä on Saimaa-yhtyeen solisti Unna Kortehisto. Lopuksi DJ Miia Laine johdattaa yleisön rentoon pikkujoulutunnelmaan.

  • 26.11.2024

    ”Juhlimme yltäkylläisyydessä vielä tämän illan, vaikka aamulla edessä on sotku ja oksennus”

    Vaikka Suomi on ennakoinnin edelläkävijä, teemme juuri nyt hyvin lyhyen tähtäimen valintoja. Raavimme tuhatvuotiset suot tyhjiksi turpeesta ja hakkaamme metsät pahvilaatikoiksi verkkokauppoihin, mutta emme saata kohtuullistaa elintapojamme, jotta lähimetsässä lentäisi jatkossakin varpunen, Noora Vähäkari kirjoittaa.

  • 11.11.2024

    Mistä sinun itämainen mattosi on peräisin? – Wissa Wassefin taidekeskuksessa työskentelyä ohjaa turistien mieltymysten sijaan luovuus

    Käsin kudotut villamatot tai kuvakudokset ovat Egyptissä suosittuja matkamuistoja. Pyramidit, palmut ja kamelit ovat turistien rakastamia aiheita. Wissa Wassefin taidekeskuksen töissä ollaan kylämarkkinoilla, kalastamassa tai puutarhan kukkaloistossa.

  • 6.11.2024

    Johanna Frondelius kirjoitti kirjan Ruotsiin muuttaneista suomalaisnaisista – naapuri tarjosi toivoa paremmasta elämästä ja avoimemmasta ilmapiiristä

    Tietokirjailija Johanna Frondelius keräsi tarinoita suomalaisilta naisilta, jotka muuttivat Ruotsiin. Elämäntarinat opettivat uuteen maahan sopeutumisen onnesta ja kipupisteistä.

  • 5.11.2024

    Muusikko ei elä pelkästä kutsumuksesta – kulttuuri tarjoaa meille merkitystä, ja siksi sitä pitää puolustaa

    Työnteon lopullisen tarkoituksen tiesi jo Mauri Antero Numminen. Hän valmisti ammattimiehen käsityönä Isän ja äidin työlaulun, jonka kertosäkeessä lauletaan: ”työtä, työtä, työtä tehdään jotta jotta leipää syödään”. Kolminkertaisesti työtä, ei ollenkaan vieras ajatus muusikon maailmassa.