• 15.11.2024

    Muistomerkit koko kansan terapiasohvina: ”Monumentit vapauttavat meidät unohtamaan muistamalla puolestamme”

    Ihmisyhteisöjen luita ja ytimiä järisyttävät tragediat jättävät jälkeensä tarpeen käsitellä tapahtunutta. Kekseliäänä lajina ihminen on kehittänyt näiden tilanteiden ratkaisemiseksi monenlaisia työkaluja, joista kenties käytetyimpiä ovat erilaiset muistomerkit, Suvi Jaakkola kirjoittaa esseessään.

  • 25.10.2024

    ”Ystäväni Palestiinassa eivät ole pelkkiä numeroita. He olivat eläviä yksilöitä, joiden tarinaa maailma ei suostu tunnistamaan”

    Miten minulla on lupa olla turvassa, kun perheeni ja ystäväni nukkuvat teltoissa ja elävät jatkuvassa pelossa, kysyy toimittaja Randa Al-Dawoudi.

  • 10.10.2024

    Vaiettujen tarinoiden kertoja – Finlandia-voittaja Antti Järvi sukelsi oman suvun legendoihin ja löysi vuosisadan takaisen Suomen kahtiajaon

    Tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja Antti Järvi on kiinnostunut tutkimaan historian marginaaleja. Suvun kirjeitä penkomalla Järvi löysi tarinan, joka ei sopinut viralliseen kansalliseen kertomukseemme.

  • 9.10.2024

    Yli 60 prosenttia suomalaisista asettaisi Israelin johdon syytteeseen sotarikoksista: “Suomalaiset ovat valmiita nykyistä tiukempiin toimiin ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden puolustamiseksi Lähi-idässä”

    Tuoreessa kyselytutkimuksessa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä Israelin toimiin Palestiinassa. Tutkimuksesta selvisi muun muassa, että enemmistö suomalaisista kannattaa talouspakotteita Israelille ja lähes puolet suomalaisista toivoo, että Palestiinan valtio tunnustettaisiin välittömästi.

  • 23.9.2024

    Sudanissa sota on lamauttanut maatalouden ja se pahentaa nälänhätää: ”Sodan osapuolet käyttävät ruokaa aseena”

    Miksi Sudanissa on taas nälänhätä? Rauhanvälitysjärjestö CMI:n Saharan eteläpuolisen Afrikan tiimin päällikkö Tiina Kukkamaa-Bah vastaa.

  • 20.9.2024

    Romanien oikeudet toteututuvat Ukrainassa nyt paremmin kuin ennen, mutta rasismi on silti ongelma, kertoo romaniaktivisti Juliya Kondur: ”Toivon, että nuoret kouluttautuvat ja muistavat juurensa”

    Romaniaktivisti Juliya Kondur on nähnyt kuinka romanien tilanne Ukrainassa on kehittynyt 90-luvulta tähän päivään. Moni asia on parantunut, mutta vielä on tehtävää. Ukrainan sota on tuonut mukanaan uusia haasteita.

  • 15.5.2024

    Sotilaallisten ryhmittymien sota, josta kärsivät siviilit – Miten Sudanin sota sai alkunsa?

    Sudanissa on sodittu yli vuosi. Sudanin sisällissota on yksi pahimmista humanitaarisista kriiseistä tällä hetkellä.

  • 3.5.2024

    Ukrainalainen sotatoimittaja Illia Ponomarenko: ”Sota ei ole paikka, johon haluat palata, kun olet nähnyt sen – ne, jotka eivät vammaudu fyysisesti, uhraavat sielunsa” 

    Ukrainan kansainvälisesti tunnetuin sotareportteri Illia Ponomarenko on raportoinut sodasta jo vuosikymmenen – myös silloin kun on aika tuoda esiin oman maan ongelmia. Toukokuun alussa häneltä ilmestyy kirja, joka valottaa Kiovan taistelun inhimillistä puolta. Sen jälkeen näppäimistö saattaa vaihtua kivääriin.

  • 25.4.2024

    Israel käy kovaa kampanjaa palestiinalaispakolaisia auttavaa UNRWA:ta vastaan – Suomessa vierailleet työntekijät vetoavat tuen puolesta 

    Suurin osa avunantajamaista on palauttanut tukensa UNRWA:lle, mutta Israel haluaa järjestöstä yhä eroon. UNRWA:n lakkauttaminen ei kuitenkaan hyödyttäisi ketään, sanoo vaikuttamistyötä johtava Marc Lassouaoui.

  • 29.3.2024

    Sota on binääristen sukupuolten shakkilauta, jossa onneton on se, joka syntyi miehen kehoon – mutta roolit voivat elää ajassa 

    Sota jakaa miehet rintamalle ja naiset pakenemaan tai hoivaamaan ja huoltamaan. Sodassa on monia rooleja, eikä sukupuolen tulisi määrittää sitä, mikä on kenenkin, Sandra Järvenpää kirjoittaa.