• 22.5.2025

    Uskommeko rauhan säilyvän pelkästään puolustusmenoja kasvattamalla?

    Suomessa puhutaan enemmän asehankinnoista ja puolustusmenojen kasvattamisesta kuin rauhasta. Myös eriarvoisuutta lisäävä politiikka on kuitenkin turvallisuusuhka, muistuttaa Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen.

  • 21.5.2025

    ”Nyt on ihan selkeästi rankaisumentaliteetti käynnissä” – Suomalainen rauhanliike elää vaikeinta aikaansa vuosikymmeniin

    Hallitus on lakkauttanut rauhanjärjestöjen rahoituksen, konfliktit kärjistyvät ja poliitikot uhkuvat varusteluintoa. Rauhanaktivistien mukaan toivo versoo kuitenkin vastareaktiosta: yhä useampi on kyllästynyt sotauhoon.

  • 5.5.2025

    Traumatutkija Raija-Leena Punamäki seuraa Gazan tilannetta lähes joka yö – Lasten sotatraumat voidaan välttää, hän sanoo

    Mitään sukupolvea ei pitäisi kutsua ”menetetyksi”, sillä mielen selviytymiskeinot ovat moninaiset, sanoo Raija-Leena Punamäki. Palestiinassa vuoteen 2020 asti kenttätutkimusta tehnyt psykologian emeritaprofessori sanoo, että valtavien tuhojenkin keskellä ihmisillä on selviytymiskeinoja.

  • 24.4.2025

    Kambodžassa muistellaan 50 vuoden takaista kansanmurhaa – Punakhmerit tulevat Kann Kallin uniin yhä uudelleen

    Noin 1,7 miljoonaa ihmistä kuoli punakhmerien valtakaudella, joka alkoi huhtikuussa 1975. Toimittaja Rauli Virtanen ja valokuvaaja Roland Neveu seurasivat heidän saapumistaan Kambodžan pääkaupunkiin Phnom Penhiin. 50 vuotta myöhemmin tapahtumia muistellaan yhä – mutta ei juhlita.

  • 4.3.2025

    Hyvän Tekijät -podcastin kolmannessa jaksossa keskustellaan sodan säännöistä: ”Keskeinen rikkomus on se, että hyökkäyksiä kohdistetaan siviileihin”

    Hyvän Tekijät -podcastin jaksossa pitkän uran Suomen Punaisessa Ristissä tehnyt Kristiina Kumpula avaa sodan sääntöjä. Vaikka sodan säännöt tunnetaan ja tunnistetaan paremmin kuin aiemmin, niitä ei aina noudateta.

  • 21.2.2025

    Miinat vaikeuttavat pakolaisten paluuta Syyriassa: Rowan al-Kamalin lapset pelastuivat täpärästi

    Miinaräjähdysten määrä on kasvanut Syyriassa sen jälkeen, kun Bashar al-Assadin hallinto kaatui joulukuussa ja rintamalinjat hiljenivät.

  • 15.11.2024

    Muistomerkit koko kansan terapiasohvina: ”Monumentit vapauttavat meidät unohtamaan muistamalla puolestamme”

    Ihmisyhteisöjen luita ja ytimiä järisyttävät tragediat jättävät jälkeensä tarpeen käsitellä tapahtunutta. Kekseliäänä lajina ihminen on kehittänyt näiden tilanteiden ratkaisemiseksi monenlaisia työkaluja, joista kenties käytetyimpiä ovat erilaiset muistomerkit, Suvi Jaakkola kirjoittaa esseessään.

  • 25.10.2024

    ”Ystäväni Palestiinassa eivät ole pelkkiä numeroita. He olivat eläviä yksilöitä, joiden tarinaa maailma ei suostu tunnistamaan”

    Miten minulla on lupa olla turvassa, kun perheeni ja ystäväni nukkuvat teltoissa ja elävät jatkuvassa pelossa, kysyy toimittaja Randa Al-Dawoudi.

  • 10.10.2024

    Vaiettujen tarinoiden kertoja – Finlandia-voittaja Antti Järvi sukelsi oman suvun legendoihin ja löysi vuosisadan takaisen Suomen kahtiajaon

    Tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja Antti Järvi on kiinnostunut tutkimaan historian marginaaleja. Suvun kirjeitä penkomalla Järvi löysi tarinan, joka ei sopinut viralliseen kansalliseen kertomukseemme.

  • 9.10.2024

    Yli 60 prosenttia suomalaisista asettaisi Israelin johdon syytteeseen sotarikoksista: “Suomalaiset ovat valmiita nykyistä tiukempiin toimiin ihmisoikeuksien ja kansainvälisen oikeuden puolustamiseksi Lähi-idässä”

    Tuoreessa kyselytutkimuksessa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä Israelin toimiin Palestiinassa. Tutkimuksesta selvisi muun muassa, että enemmistö suomalaisista kannattaa talouspakotteita Israelille ja lähes puolet suomalaisista toivoo, että Palestiinan valtio tunnustettaisiin välittömästi.