• 18.11.2024

    New York tyrmistyi Trumpin voitosta: ”Taasko tätä samaa asiaa vastaan joutuu osoittamaan mieltään”

    Neljä päivää Donald Trumpin toisen presidenttikauden varmistuttua New Yorkissa järjestettiin mielenosoitus Trumpin politiikkaa vastaan. Marssista huokui ihmisten päättäväinen taistelutahto ihmisoikeuksien puolesta.

  • 6.11.2024

    Johanna Frondelius kirjoitti kirjan Ruotsiin muuttaneista suomalaisnaisista – naapuri tarjosi toivoa paremmasta elämästä ja avoimemmasta ilmapiiristä

    Tietokirjailija Johanna Frondelius keräsi tarinoita suomalaisilta naisilta, jotka muuttivat Ruotsiin. Elämäntarinat opettivat uuteen maahan sopeutumisen onnesta ja kipupisteistä.

  • 1.10.2024

    Kolumbialainen Federico Rios Escobar kuvaa tiheän viidakon läpi kulkevia siirtolaisia – Maailman konfliktit näkyvät Etelä-Amerikan vaarallisella siirtolaisreitillä 

    Panaman ja Kolumbian rajalla sijaitsee Dariénin viidakkokaistale. Viime vuonna sen läpi kulki yli puoli miljoonaa siirtolaista. Valokuvaaja Federico Rios Escobar kertoo, ketkä lähtevät haastavalle matkalle ja miksi.

  • 31.1.2024

    Syyllinen vai syntipukki – Euroopan maissa tuomitaan salakuljettajina ihmisiä, jotka erottaa muista tulijoista vain se, ettei heillä ollut rahaa maksaa matkastaan Välimeren yli

    Veneen ohjaaminen Välimeren yli voi johtaa monen vuoden vankeusrangaistukseen. Varsinaiset matkan järjestäjät eivät kuitenkaan usein edes astu veneisiin, vaan rekrytoivat niitä ohjaamaan haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä.

  • 16.11.2023

    Plamena Slavcheva palasi Bulgariaan ja löysi sieltä terveydenhuollon syvän kriisin – syntyi dokumenttielokuva, joka kuvaa isän menetystä: ”Edes ulkoavaruudesta tuleva alien ei pysty korjaamaan tätä maata” 

    Elokuvaohjaaja Plamena Slavcheva palasi kotikyläänsä kuultuaan, että hänen isänsä on kuollut auto-onnettomuudessa. Suru vaihtui pian paperitöihin ja turhautumiseen, josta lopulta syntyi dokumenttielokuva.

  • 7.11.2023

    Onko edessä paluumuutto Suomeen? – Ecuadorissa väkivalta yltää nyt kotiovelle

    Elämä Ecuadorissa on muuttunut vaaralliseksi vajaassa kymmenessä vuodessa, kirjoittaa maahan elämänsä rakentanut Anna Vohlonen.

  • 18.8.2023

    Nepalista kirjan kirjoittanut Mimosa Hedberg palasi Suomeen esikoisensa syntymää varten – ”Elämänmurrokset tuntuvat isommilta, kun ympärillä ei ole turvaverkkoa”

    Viisi vuotta Nepalissa asunut Mimosa Hedberg rakastui sekä maahan että siellä tapaamaansa mieheen. Nyt hän odottaa ensimmäistä lastaan, vaikkei sen pitänyt olla mahdollista.

  • 19.5.2023

    Toivoa ja yhteen tulemisen voimaa – Maailma-kuoro luo vuoropuhelua eri musiikkikulttuurien välille

    Maailma-kuorolla on ilmiömäinen kyky tarttua ajankohtaisiin, eri kulttuureista nouseviin teemoihin. Vuoden 2023 ohjelmistossa näkyy vahvasti Ukrainan kriisi. Monikulttuurisuus ja moniäänisyyden ylläpito ovat kuitenkin aiheita, jotka ovat aina tapetilla.

  • 12.5.2023

    Juuret maahan, monella tapaa: ”Kun ihminen muuttaa Suomeen, hän voisi istuttaa puun”

    Sadat puuntaimet laitettiin multaan puunistutustapahtumissa ympäri Suomea. Tempauksien tarkoituksena oli juurruttaa puiden lisäksi niiden istuttajat. Voiko puunistutuksesta tulla tervetuliaisperinne Suomeen muuttaville?

  • 8.5.2023

    ”Lapsella tai nuorella voi olla paljon kielitaitoa, vaikka hänen kielitaitonsa koulun opetuskielellä olisi vasta aluillaan”

    Kaikki osaavat kieliä. Eri kielten osaamista voisi hyödyntää kouluissa ja yhteiskunnassa laajemminkin, sanoo erikoistutkija Jenni Alisaari Turun yliopistosta.