• 14.2.2025

    ”Älkää kadottako omaa ääntänne!” – Suomessa elää suuri joukko kirjailijoita, joiden tekstit eivät päädy käsiimme

    Vaikka suomalainen kirjallisuuskenttä on viime vuosina alkanut avautua uusille äänille, sen monimuotoisuus on yhä melko pintapuolista. Eri maista Suomeen muuttaneiden kirjailijoiden kokemukset osoittavat, että rakenteelliset esteet ja stereotypiat rajoittavat muunkielisten teosten näkyvyyttä ja arvostusta.

  • 18.11.2024

    New York tyrmistyi Trumpin voitosta: ”Taasko tätä samaa asiaa vastaan joutuu osoittamaan mieltään”

    Neljä päivää Donald Trumpin toisen presidenttikauden varmistuttua New Yorkissa järjestettiin mielenosoitus Trumpin politiikkaa vastaan. Marssista huokui ihmisten päättäväinen taistelutahto ihmisoikeuksien puolesta.

  • 6.11.2024

    Johanna Frondelius kirjoitti kirjan Ruotsiin muuttaneista suomalaisnaisista – naapuri tarjosi toivoa paremmasta elämästä ja avoimemmasta ilmapiiristä

    Tietokirjailija Johanna Frondelius keräsi tarinoita suomalaisilta naisilta, jotka muuttivat Ruotsiin. Elämäntarinat opettivat uuteen maahan sopeutumisen onnesta ja kipupisteistä.

  • 1.10.2024

    Kolumbialainen Federico Rios Escobar kuvaa tiheän viidakon läpi kulkevia siirtolaisia – Maailman konfliktit näkyvät Etelä-Amerikan vaarallisella siirtolaisreitillä 

    Panaman ja Kolumbian rajalla sijaitsee Dariénin viidakkokaistale. Viime vuonna sen läpi kulki yli puoli miljoonaa siirtolaista. Valokuvaaja Federico Rios Escobar kertoo, ketkä lähtevät haastavalle matkalle ja miksi.

  • 18.9.2024

    Ostatko enää espanjalaisia tomaatteja, Kaisa Beltran?

    Tutkiva journalisti ja tietokirjailija Kaisa Beltran valottaa kirjassaan Katkerat puutarhat Espanjan siirtotyöläisten elämää ja maatalouden rakenteellisia ongelmia. Hänen mielestään maatalous on rikki monissa muissakin Euroopan maissa ja asian korjaaminen kuuluu niin marketeille, EU:lle kuin valtioillekin.

  • 7.8.2024

    Käännytyslaki heikentää kansainvälisen oikeuden painoarvoa myös muualla, sanoo tutkija Stephen Phillips – Siirtolaisten torjunnasta on tullut valtioiden standardipolitiikkaa

    Suomi seuraa tiukentuvassa turvapaikkapolitiikassaan globaalia trendiä. Turvapaikkapolitiikasta väitelleen tutkija Stephen Phillipsin mielestä on outoa, että Suomi vakuuttaa yhä kunnioittavansa perusoikeuksia, vaikka tuore käännytyslaki on ristiriidassa kansainvälisten velvoitteiden kanssa.

  • 26.6.2024

    Miten yhteiskunnan pitäisi muuttua, jotta pakolaisten olisi helpompi löytää oma paikkansa, Sa Myer Oo?

    Vuoden pakolaiseksi valittu Sa Myer Oo saapui kiintiöpakolaisena Suomeen thaimaalaiselta pakolaisleiriltä vuonna 2007. Hän on huolissaan valtaapitävien rasismista ja toivoo avoimempaa ja kunnioittavampaa keskustelukulttuuria.

  • 19.6.2024

    Suurin osa ihmisistä tukee pakolaisten oikeutta hakea turvaa, selviää kyselystä – Suomessa osuus on keskimääräistä matalampi

    Pakolaisiin suhtaudutaan länsimaissa nihkeämmin, selviää UNHCR:n kyselystä. Suomessa alle puolet ihmisistä uskoo, että suurin osa pakolaisista kotoutuu onnistuneesti.

  • 12.6.2024

    Palestiinalaisvanhukset Libanonissa miettivät, mistä saada seuraava ateriansa

    Perheen apu olisi Libanonin pakolaisleireissä asuvien palestiinalaisvanhusten selviytymisen kannalta tärkeää, mutta kaikilla perhettä ei ole eivätkä peruspalvelut riitä. Järjestöt etsivät vanhuksille kummeja, joiden avulla nämä saavat säännölliset tulot ja huolenpitoa.

  • 22.5.2024

    Järjestöt: Hallituksen esittämä rajaturvallisuuslaki ei ole ”jännitteinen” vaan ristiriidassa kansainvälisten sopimusten kanssa

    Hallituksen esityksen mukaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat turvapaikanhakijat pääsisivät yhä jättämään hakemuksensa, mutta käytännössä haavoittuvuutta on vaikea tunnistaa, muistuttaa Amnesty.