• 19.3.2025

    Antirasismin esteenä kouluissa on usein valkoisten kasvattajien asema – ”Valkoisilla suomalaisilla on etuoikeuksia, jotka heidän täytyy tunnistaa”

    Antirasismin asiantuntijoiden Paco Diopin ja Panu Artemjeffin mukaan antirasistinen toimintakulttuuri on kehittynyt suomalaisissa kouluissa viime vuosina paljon. Tietoa tarvitaan kuitenkin lisää, ja myös lapset ja nuoret pitää ottaa mukaan.

  • 18.3.2025

    Poliittiset hiukset – Kolonialismin mukana tullut kauneusihanne vaikuttaa edelleen naisiin Zimbabwessa

    Mustien naisten on pitänyt sopia ahtaisiin muotteihin vuosisatojen ajan. Esimerkiksi Zimbabwen kouluissa rajattiin pitkään minkälaiset hiukset ovat sopivat. Zimbabwelainen Anesu Chigariro on päättänyt pitää hiuksensa luonnollisina.

  • 10.12.2024

    Valokuvaaja Karun Verma haluaa rodullistettujen nuorten äänen kuuluviin – ”Jos nuorella on sellainen olo, ettei hänen ääntään haluta yhteiskunnassa kuulla, hän kääntyy helposti yhteiskuntaa vastaan”

    Nuorten rauhanpalkinnon saanut valokuvaaja Karun Verma kuvaa teoksessaan ”pelättyjä” Itä-Helsingin nuoria. Hän halusi tuoda nuoret esiin näiden omilla ehdoilla ja vähentää vastakkainasettelua.

  • 15.11.2024

    Berliinissä vaaditaan hyvitystä kolonialismista – Afrikan maat jakaneesta Berliinin konferenssista tulee kuluneeksi 140 vuotta

    Euroopan maat ja Yhdysvallat virallistivat Afrikan valloituksen vuonna 1884 alkaneessa Berliinin konferenssissa. Uusi konferenssi vaatii kolonialismin vaikutusten tunnustamista ja hyvityksiä.

  • 19.9.2024

    Nuorten rauhanpalkinnon saanut valokuvaaja Karun Verma pyrkii luomaan kuvillaan empatiaa: ”Pitäisi arvostaa sitä, mitä nuorilla on sanottavana”

    Nuorten rauhanpalkinnon 2024 saanut valokuvataitelija Karun Verma, 22, haluaa poistaa taiteen avulla vastakkainasettelua. Verma on pyrkinyt luomaan dialogia muun muassa kuvaamalla rodullistettuja nuoria miehiä heidän toivomallaan tavalla.

  • 28.6.2024

    Lieksan historiallista kaivoskylää Mätäsvaaraa kehittää nyt monikulttuurinen porukka: “Myös maaseutu on hyvä paikka kotoutua”

    Historiallinen Alvar Aallon suunnittelema Mätäsvaaran kylä on ehtinyt vuosien varrella rapistua. Nyt sitä kehitetään monipuolisella porukalla. Yhteen ovat löytäneet niin kyläläiset, taiteilijat kuin maahanmuuttajat. Maailman Kuvalehti vieraili Mätäsvaarassa ja sai nähdä, miten kylässä taistellaan rasismia ja autioitumista vastaan.

  • 26.6.2024

    Miten yhteiskunnan pitäisi muuttua, jotta pakolaisten olisi helpompi löytää oma paikkansa, Sa Myer Oo?

    Vuoden pakolaiseksi valittu Sa Myer Oo saapui kiintiöpakolaisena Suomeen thaimaalaiselta pakolaisleiriltä vuonna 2007. Hän on huolissaan valtaapitävien rasismista ja toivoo avoimempaa ja kunnioittavampaa keskustelukulttuuria.

  • 24.6.2024

    Yhdysvalloissa poistetaan kiihtyvällä tahdilla kirjoja julkisista kirjastoista, ja se on osa konservatiivista aktivismia: ”Opettajia on eronnut työstään painostuksen vuoksi”

    Kirjoja poistetaan Yhdysvalloissa etenkin julkisten koulujen kirjastoista. Koulujen lautakunnista onkin tullut sotatantereita, sanoo tutkijatohtori Pekka Kolehmainen.

  • 30.5.2024

    Noora Dadu haluaa haastaa normatiivisen katseen

    Näyttelijä-aktivisti Noora Dadun mukaan taide ei voi julistautua epäpoliittiseksi. Hän näkee valkoisen katseen lävistämän fiktion ja Palestiinaa koskevan medianarratiivin saman tarinakoneiston eri osina mutta uskoo myös tarinoiden muutosvoimaan.

  • 8.5.2024

    Emme enää ratsasta sarvikuonoilla – kehitysyhteistyökentällä on edessä peiliin katsomisen paikka

    Vuonna 2024 nähdään, että monen kymmenen vuoden ajan toteutetun kehitysyhteistyön on muututtava, kirjoittaa Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen pääkirjoituksessaan.