• 11.11.2024

    Mistä sinun itämainen mattosi on peräisin? – Wissa Wassefin taidekeskuksessa työskentelyä ohjaa turistien mieltymysten sijaan luovuus

    Käsin kudotut villamatot tai kuvakudokset ovat Egyptissä suosittuja matkamuistoja. Pyramidit, palmut ja kamelit ovat turistien rakastamia aiheita. Wissa Wassefin taidekeskuksen töissä ollaan kylämarkkinoilla, kalastamassa tai puutarhan kukkaloistossa.

  • 6.11.2024

    Johanna Frondelius kirjoitti kirjan Ruotsiin muuttaneista suomalaisnaisista – naapuri tarjosi toivoa paremmasta elämästä ja avoimemmasta ilmapiiristä

    Tietokirjailija Johanna Frondelius keräsi tarinoita suomalaisilta naisilta, jotka muuttivat Ruotsiin. Elämäntarinat opettivat uuteen maahan sopeutumisen onnesta ja kipupisteistä.

  • 24.10.2024

    Afrikassa uraa tehnyt lastenlääkäri Per Ashorn: ”Valtiot ovat lähes poikkeuksetta huolissaan alhaisesta syntyvyydestä omassa maassaan ja korkeasta syntyvyydestä muissa maissa”

    Maapallon väestönkasvu on pian kääntymässä laskuun ensimmäisen kerran sitten 1300-luvun mustan surman. Tähän vaikuttaa paljolti Afrikan lasten ja äitien parantunut terveystilanne. Ruandassa on osittain suomalaisin tutkijavoimin keskitytty ratkaisemaan lasten terveellisemmän kasvun esteitä.

  • 8.8.2024

    Valtionpäämies on melkein aina mies

    Vuoden 2022 tilaston mukaan alle yksi kymmenestä valtionpäämiehestä oli nainen. Silti, lähes kaikissa maissa on naisedustajia parlamentissa.

  • 7.6.2024

    Naisten valtakunta: merisienet toivat taloudellisen itsenäisyyden Sansibarin rannikon naisille 

    Sansibarin rannikon naisyhteisö kasvattaa maailman vanhimpia eliölajeja, jotka puhdistavat merivettä ja auttavat ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Samalla naiset vahvistavat kyliensä ruokaturvaa. 

  • 23.5.2024

    ”Me pidämme hoivaa itsestäänselvyytenä, vaikka sillä on hintansa” – Hoiva on osa globaalia taloutta, mutta sitä ei vielä täysin tajuta, professori sanoo

    Professori Shirin M. Rai tutkii hoivaa ja sitä, miten sille voitaisiin laskea arvo. Näin hoiva saisi ansaitsemansa arvostuksen. Rai kritisoi alaansa globaalin etelän näkökulman puutteesta – sijainti vaikuttaa hoivaan ja sen pitäisi näkyä tutkimuksessa.

  • 15.5.2024

    ”Kotikaupungissani on sairaala, jonka vitriinissä on punaiset kengät” – Työpajassa maalattiin kenkiä ja keskusteltiin naisiin kohdistuvasta väkivallasta

    Maailma kylässä -festivaalilla 25.-26.5. esillä olevan Punaiset kengät -installaation osia maalattiin Tiivistämöllä.

  • 14.5.2024

    ”Minulla piti olla aina mukana juoksuun soveltuvat kengät vaaratilanteiden varalta” – Latinalaisen Amerikan feministikollektiivi tietää, ettei taistelu naisten oikeuksista lopu koskaan

    Jatkuvasti kehittyvä feministikollektiivi Otroas feminismoas on esimerkki siitä, miten aktivismia tehdään yhteisönä. Erona suomalaiseen feminismiin on etenkin se, että nämä naiset eivät pelkää pitää asiastaan meteliä.

  • 29.4.2024

    Terveet naiset, terve talous – Naisten terveyteen panostaminen parantaisi globaalia taloutta, tutkimus kertoo

    Naiset viettävät keskimäärin 25 prosenttia pidempään elämästään sairaana kuin miehet. Tämä johtuu esimerkiksi siitä, että sairaudet diagnosoidaan naisilla myöhemmin kuin miehillä.

  • 29.4.2024

    Eekku Aromaan mukaan taantumuksellinen ajattelu on Euroopassa lisääntynyt, ja se vaikuttaa aborttikantoihin: ”On paljon sellaista ajattelua, että tasa-arvo on mennyt liian pitkälle” 

    Naisasialiitto Unioni on tänä keväänä mukana keräämässä nimiä eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen. Pääsihteeri Eekku Aromaan mukaan aloitteen myötä jokainen EU-alueella asuva saisi tarvitessaan abortin, vaikka oman maan lainsäädäntö ei sitä sallisi.