• 29.11.2024

    Myrskyn silmässä – Irene Zidanin romaanissa pohditaan identiteettiä

    Isäni appelsiininkukkien maasta käsittelee painavia teemoja, mutta romaanissa on myös tasapainottavaa ilmavuutta, rakkautta ja hellyyttä. Kirja-arviossa Irene Zidanin esikoisromaani.

  • 3.10.2024

    Somejäteille kasaantuu ennennäkemätöntä valtaa, joka voi uhata demokratiaa: ”Vanhat hierarkiat ovat heittäneet häränpyllyä, mutta on muodostunut uusia”

    Somen piti tuoda kansalle valtaa, mutta toisin kävi. Jopa useimmat valtiot ovat voimattomia somejättien digivaltaa vastaan, sanoo Sitran demokratia-asiantuntija Hannu-Pekka Ikäheimo.

  • 25.9.2024

    Maailman ääniä -podcastin syysjaksossa käydään läpi kolme Palermoa ravistellutta tragediaa: ”Jalkapalloilija Toto Schillaci yhdisti Italian ja Sislian”

    Palermo ja Sisilia ovat olleet viime aikoina esillä uutisissa ikävässä valossa, kun ulkomaalainen luksusjahti upposi saaren edustalla ja siirtolaisten vapaudenriistosta syytetyn ministerin oikeudenkäynti alkoi. Myös jalkapallotähti Toto Schillacin kuolema järkytti kaupunkia, mutta toi samalla ihmiset yhteen, kertoo toimittaja Mira Selander podcastin kahdeksannessa jaksossa.

  • 12.6.2024

    Maailman Kuvalehti ja Maailma.net yhdistyvät: ”Yhdistymällä saamme aikaan entistäkin vahvemman median täyttämään mediakentässä olevaa aukkoa”

    Uusi media kurkistaa globaalien ilmiöiden taakse ja kysyy ne kysymykset, joita muut eivät kysy.

  • 20.5.2024

    ”Journalistin tehtävä on kertoa siitä, mikä on totta: sen valoista ja varjoista”

    Nairobi on äkkijyrkkä kaupunki. Rikkaiden ja köyhien välinen kuilu tuottaa turvattomuutta ja vääjäämätöntä kuplautumista. Journalismi antaa luvan ja velvoittaa rikkomaan kuplia, kirjoittaa kaksi vuotta Maailman Kuvalehden kirjeenvaihtajana Keniassa toiminut Merja Määttänen kolumnissaan.

  • 2.1.2024

    ”Kun Sixten Korkman puhuu, suomalaiset hurmaantuvat”

    Kun yhdistetään ”valtiovarainministeriön johtaja” ja humanismi tai ”EU:n talousosasto” ja ympäristöliike, tapahtuu ihmeitä. Esimerkiksi Korkmanin asemaa voi kuitenkin tarkastella myös sen kautta, mistä hän ei puhu, kirjoittaa Reetta Räty kolumnissaan.

  • 27.12.2023

    Suomalainen media on epäonnistunut Palestiina-uutisoinnissaan: ”Palestiinalaisten ja israelilaisten mahdollisuudet saada ääntään kuuluviin eivät ole tasapuoliset johtuen kolonialismin pitkästä historiasta ja nykyisyydestä”

    Läntiset mediat hyödyntävät Israelin valtiollisen propagandan tekniikoita Palestiina-uutisoinnissaan, kirjoittaa väitöstutkija Laura Menard AntroBlogin uutiskommentissa.

  • 9.10.2023

    Hei sinä, joka kirjoitat Israelin ja Hamasin ”sodasta” – tarkistathan ainakin nämä faktat

    Hamas aloitti lauantaina 7.10. tuhoisan hyökkäyksen Israeliin ja Israel vastasi sodanjulistuksella. Kaikki maailman uutistoimitukset kiirehtivät raportoimaan tapahtuneesta. Aika monelta jäi muutama taustatieto kirjaamatta, kirjoittaa Maailman Kuvalehden toimitussihteeri Karoliina Knuuti.

  • 24.5.2023

    Olemme kaikki vähän rikki – eikä se ole enää uutinen

    Musiikintekijät ja muut julkisuuden henkilöt laitetaan kertomaan tarinaa, jossa he ovat nousseet pohjamudista pinnalle. Että hekin ovat haavoittuvaisia. Toistammeko narratiivia jo kyllästymiseen saakka? Eikö välillä voisi puhua itse musiikista, Anni Valtonen pohtii pääkirjoituksessaan.

  • 9.5.2023

    Hevosia, lassoja ja can-cania – Espanjan Almeríassa on kuvattu lukuisia lännenelokuvia: ”Westernit ovat vaikuttaneet ratkaisevasti maakuntamme kohtaloon”

    Espanjalaisessa Almerían maakunnassa kuvataan niin Teksasiin, Arizonaan kuin Kaliforniaan sijoittuvia lännenelokuvia suurille valkokankaille. Kuvareportaasissa kurkkaamme lännenelokuvien kulissien taakse.