• 8.10.2024

    Italialla on eniten maailmanperintökohteita – mutta mitkä maat jäävät ilman?

    Italia on Unescon maailmanperintölistan kärjessä, mutta listaus herättää myös kysymyksiä tasa-arvosta ja politikoinnista.

  • 20.8.2024

    Miljardööri yksinvaltias – Brunein sulttaani on maailman pisimpään hallinnut johtaja

    Öljyvaroihin nojaava Brunei on vauras maa, mutta sen kansalaisvapauksia on rajoitettu tiukasti. Sulttaani, joka kuuluu maailman rikkaimpiin ihmisiin, on pitänyt maasta tiukan otteen vuodesta 1967 lähtien.

  • 22.4.2024

    Persianlahdella päästellään – Qatarin kasvihuonekaasupäästöt ovat liki kymmenkertaiset globaaliin keskiarvoon verrattuna

    Qatar on ykkössijalla henkeä kohden lasketussa energiankulutuksessa. Myös muut Persianlahden maat ovat lähellä listan kärkeä.

  • 20.2.2024

    Apartheidin pitkä varjo – Etelä-Afrikka on tuloerojen perusteella maailman eriarvoisin maa

    Etelä-Afrikan valkoinen vähemmistö on yhä muita väestöryhmiä varakkaampaa. Etnisellä taustalla on vaikutusta mahdollisuuksiin kouluttautua ja päästä työmarkkinoille.

  • 16.10.2023

    Lapsuus loppuu äitiyteen – Maailman nuorimmat äidit löytyvät Tšadista

    Tšadissa parikymppinen nainen on jo yleensä äiti. Liian varhaiset raskaudet ovat riski niin äitien kuin lasten terveydelle.

  • 10.5.2023

    Burundi on maailman köyhin maa, mutta miksi? – Nopea väestönkasvu, sään ääri-ilmiöt ja maantieteelinen sijainti jarruttavat maan vaurastumista

    Burundin talous on kasvanut kohtalaisella vauhdilla 2000-luvun alusta, mutta samalla väkimäärä on kaksinkertaistunut. Burundilla on potentiaalia vaurastua mineraalivarantojensa avulla, mutta kaivosteollisuuden tuotot ovat valuneet pääosin ulkomaille.

  • 4.2.2023

    Pohjoismaat ovat sananvapauden kärkijoukkoa – Viro kiilasi lehdistönvapaudessa Suomen edelle

    Maailman vapain media löytyy Norjasta. Vuoden 2022 lehdistönvapausindeksissä edellisestä vuodesta ylöspäin nousivat muun muassa Viro, Liettua, Seychellit ja Itä-Timor. Synkempään suuntaan mentiin puolestaan Hongkongissa.

  • 13.10.2022

    Pieni kansa, suuret saavutukset: San Marino on voittanut eniten olympiamitalleja väkilukuun suhteutettuna

    San Marino on osallistunut kesäolympialaisiin vasta 15 kertaa. Menestystä se on saavuttanut muun muassa trap-ammunnassa.

  • 17.5.2022

    Ikuisen kesän etsijät: Lapintiirojen muuttomatka on maailman pisin

    Useat lintulajit siirtyvät pallonpuoliskolta toiselle vuodenkierron mukaan. Lapintiiran ykkössija lintujen pisimmän vuotuisen muuttomatkan tekijänä on kuitenkin nykytiedon valossa melko kiistaton. Lapintiira voi yhden vuoden aikana lentää lähes 100 000 kilometriä.

  • 15.2.2022

    Viisumikäytännöt heijastelevat globaalia eriarvoisuutta – Portit aukeavat helpoiten vauraiden maiden passeilla

    Japanin ja Singaporen kansalaisten ei viisumianomuksia tarvitse juuri täytellä. Maista pääsee viisumivapaasti 192 maahan. Kaikkein nihkeintä on matkustaa Afganistanin, Irakin ja Syyrian passeilla.