• 14.4.2025

    Aikanaan Pablo Nerudan varjoon jäänyt runoilija Gabriela Mistral on nyt Chilessä nuoren sukupolven sankari – ”Hän tuli köyhältä maaseudulta ja ajoi naisten ja vähäosaisten etuja”

    Chileläinen Gabriela Mistral sai ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan kirjailijana kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 1945. Siitä huolimatta Mistralin työtä ei ole aina arvostettu hänen kotimaassaan. Nyt tilanne on muuttunut: Mistralista on tullut Chilessä yhteiskunnallisen liikehdinnän symboli.

  • 9.4.2025

    Brasilialainen taidekoulu yhdistää luonnon ja taiteilijat – ”Maailma on ilmoittanut, että meidän on muutettava tapaamme elää”

    Sertão Negro on afrobrasilialainen taidekoulu, joka on perustettu sekä taiteelliseen että poliittiseen tarkoitukseen. Perustaja Dalton Paula kutsuu sitä ”mikropoliittiseksi uudelleenjärjestelyksi”, joka yhdistää taiteen ja ekologian.

  • 1.4.2025

    Kiitoksia ja anteeksipyyntöjä – Tukholman reissu osoitti, että Suomi kiinnostaa ruotsalaisia nyt erityisen paljon

    Kysymys "Oletteko Suomesta?" tuli tutuksi viikonlopun aikana Tukholmassa. Ruotsalaisten kiinnostus yllätti, mutta sen takaa saattaa löytyä looginen selitys: Suomi-kuva on kohentunut länsinaapurissa, kirjoittaa Riina Rastas kolumnissaan.

  • 28.3.2025

    Kaverusten ideasta lähtenyt Global Club Nights tarjoilee livemusiikkia eri puolilta maailmaa – ”Tarvitsemme paikan, jossa voimme esitellä työtämme”

    Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opiskelleet kaverukset saivat reilu kolme vuotta sitten idean. Nyt he järjestävät kerran kuussa Global Club Nights -liveklubitapahtumaa, joka tutustuttaa toisiinsa eri puolilta maailmaa Suomeen muuttaneita muusikoita ja suomalaisia musiikkialan toimijoita.

  • 20.3.2025

    Valitut on ensimmäinen kokopitkä meänkielinen näytelmäelokuva

    Jon Blåhedin ohjaama Valitut kertoo yhden uskonliikkeen noususta ja tuhosta.

  • 7.3.2025

    Lissabonin lähiöiden siirtolaisnuoret opettelevat räppäämistä taidetyöpajoissa – Samalla etsitään yhteistä identiteettiä

    Lissabonissa tarjotaan lähiöiden nuorille tarinoiden, tanssin, kuvataiteen ja musiikin työpajoja. Rap-työpajaa pitää Karri ”Paleface” Miettinen, jonka mukaan rap on etenkin siirtolaisnuorille tärkeä asia kaikkialla.

  • 28.2.2025

    Tutkimusmatka ihmisen rajallisuuteen – teatteriesityksessä yhdistetään tuttua ja epätavallista, naurua ja melankoliaa

    Oppitunteja eläville -näytelmässä tutkitaan ajan ulkopuolella olemisen kokemusta, epämukavuutta ja ymmärtämisen vaikeutta. Näytelmä on nähtävillä Kansallisteatterissa 7.5. saakka.

  • 24.2.2025

    Egyptin kristityt kokevat asemansa parantuneen – ”Joskus minua tuijotetaan, mutta turvattomuutta en ole koskaan kokenut”

    Noin kymmenen prosenttia muslimivaltaisen Egyptin väestöstä on kristittyjä. Koptikirkon Anafora-yhteisössä elävä nunna Ilaria oppi jo lapsena, että Koraanissakin on hyviä elämänoppeja.

  • 14.2.2025

    ”Älkää kadottako omaa ääntänne!” – Suomessa elää suuri joukko kirjailijoita, joiden tekstit eivät päädy käsiimme

    Vaikka suomalainen kirjallisuuskenttä on viime vuosina alkanut avautua uusille äänille, sen monimuotoisuus on yhä melko pintapuolista. Eri maista Suomeen muuttaneiden kirjailijoiden kokemukset osoittavat, että rakenteelliset esteet ja stereotypiat rajoittavat muunkielisten teosten näkyvyyttä ja arvostusta.

  • 10.2.2025

    Saharan autiomaan reunalla sijaitseva satupuutarha tarjoaa huumoria ja yllätyksiä

    Marokossa sijaitseva Animan puutarha oli vielä 20 vuotta sitten autiomaata. Nyt se on elävä taideteos, joka perustuu taiteilija André Hellerin visioon.