• 7.5.2025

    Maailman Kuvalehden neljä vuosikymmentä esillä Maailma kylässä -festivaaleilla

    Maailman Kuvalehden 40-vuotisnäyttely juhlistaa palkittua aikakauslehteä, jonka ytimessä on maailmaa avartava kuvajournalismi.

  • 6.5.2025

    “Ilman oikeudenmukaisuutta ei voi koskaan olla rauhaa” – Ebo Krdum kutsuu musiikillaan kyseenalaistamaan vääryyksiä

    Ebo Krdumille kaupallisen musiikin tekeminen ei ole vaihtoehto, vaikka se voisi olla helpompaa kuin aktivismin ja artistiuden yhdistäminen. Ruotsissa asuva sudanilainen muusikko yhdistelee musiikissaan eri kieliä ja tyylejä, ja sanoitukset kumpuavat halusta muuttaa maailmaa. Krdum toivoo, että hänen musiikkinsa herättäisi ihmisiä kyseenalaistamaan sitä, mitä maailmassa tapahtuu.

  • 30.4.2025

    Nostalgia houkuttelee epävarmoina aikoina, mutta siinä on myös riskinsä

    Lapsuuden ja nuoruuden viihteen ja tuotteiden kuluttaminen on yksi nostalgian muoto. Se on inhimillistä, mutta nostalgia voi olla liiallista, jos tulevaisuuden visioinnin sijasta huomio kohdistuu menneeseen, muistuttaa professori Visa Heinonen.

  • 29.4.2025

    Moe Mustafa kasvoi ujosta pojasta häpeää purkavaksi taiteilijaksi: ”Ääntään kannattaa käyttää”

    Nykytaiteilija Moe Mustafa oppi luottamaan omaan ääneensä astumalla riittävän monta kertaa kymmenen metriä kauemmas. Taiteessaan hän etsii keinoja saattaa itsensä alttiiksi.

  • 28.4.2025

    Kuubassa naisten ikää ja kehoa ei ruodita – tanssitaiteilija Mailevis Ortega valmentaa Suomessa kilpatanssiryhmää kotimaansa naisten elämänohjeilla 

    Kuubalaisilla naisilla on vahva itsetunto, jota eivät kilot ja rypyt heilauta. Mailevis Ortega haluaa opettaa suomalaisille kotimaansa naisten elämänasennetta tanssin avulla.

  • 17.4.2025

    Kolme tapaa kuolla – erilaiset hautajaisperinteet muistuttavat meitä yhteisön tärkeydestä 

    Viimeiselle matkalle lähdetään usein perinteiden saattelemana. Kreikkalaisessa ja somalialaisessa kulttuurissa sekä romanikulttuurissa korostuu yhteisön merkitys. “Meille tärkeintä on varmistaa, ettei kukaan jää yksin”, sanoo kreikkalainen Chrysa Panagiotopoulou.

  • 16.4.2025

    Levyarvio: Norjansaamelainen Mari Boine on julkaissut uransa henkilökohtaisimman levyn

    Mari Boinen albumi käsittelee niin riipivää äitisuhdetta kuin vähemmistöasemasta nousevaa suruakin.

  • 14.4.2025

    Aikanaan Pablo Nerudan varjoon jäänyt runoilija Gabriela Mistral on nyt Chilessä nuoren sukupolven sankari – ”Hän tuli köyhältä maaseudulta ja ajoi naisten ja vähäosaisten etuja”

    Chileläinen Gabriela Mistral sai ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan kirjailijana kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 1945. Siitä huolimatta Mistralin työtä ei ole aina arvostettu hänen kotimaassaan. Nyt tilanne on muuttunut: Mistralista on tullut Chilessä yhteiskunnallisen liikehdinnän symboli.

  • 9.4.2025

    Brasilialainen taidekoulu yhdistää luonnon ja taiteilijat – ”Maailma on ilmoittanut, että meidän on muutettava tapaamme elää”

    Sertão Negro on afrobrasilialainen taidekoulu, joka on perustettu sekä taiteelliseen että poliittiseen tarkoitukseen. Perustaja Dalton Paula kutsuu sitä ”mikropoliittiseksi uudelleenjärjestelyksi”, joka yhdistää taiteen ja ekologian.

  • 1.4.2025

    Kiitoksia ja anteeksipyyntöjä – Tukholman reissu osoitti, että Suomi kiinnostaa ruotsalaisia nyt erityisen paljon

    Kysymys "Oletteko Suomesta?" tuli tutuksi viikonlopun aikana Tukholmassa. Ruotsalaisten kiinnostus yllätti, mutta sen takaa saattaa löytyä looginen selitys: Suomi-kuva on kohentunut länsinaapurissa, kirjoittaa Riina Rastas kolumnissaan.