• 19.3.2025

    Antirasismin esteenä kouluissa on usein valkoisten kasvattajien asema – ”Valkoisilla suomalaisilla on etuoikeuksia, jotka heidän täytyy tunnistaa”

    Antirasismin asiantuntijoiden Paco Diopin ja Panu Artemjeffin mukaan antirasistinen toimintakulttuuri on kehittynyt suomalaisissa kouluissa viime vuosina paljon. Tietoa tarvitaan kuitenkin lisää, ja myös lapset ja nuoret pitää ottaa mukaan.

  • 17.3.2025

    Mitkä ihmeen TSS-oikeudet? Hyvän Tekijät -podcastin neljännessä jaksossa keskustellaan arjen oikeuksista: toimeentulosta, asumisesta, terveydestä ja koulutuksesta

    Moni tunnistaa oikeuden sananvapauteen ja poliittiseen järjestäytymiseen, mutta entä taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet? Mariko Sato ihmisoikeusjärjestö Amnestysta kertoo mitä TSS-oikeudet ovat ja miksi ne ovat välttämättömiä ihmisarvoisen elämän toteutumiseksi.

  • 13.3.2025

    Espanjassa asuva toimittaja Maija Salmi valitsi lapselleen koulua ja näki mihin koulushoppailu on maassa johtanut: ”Järjestelmä tukee koulutuksen eriytymistä”

    Toive saada lapselle mahdollisimman hyvä tulevaisuus on kaunis ja humaani. Espanjassa se on kuitenkin johtanut räikeään koulutuksen epätasa-arvoon, kirjoittaa Maija Salmi esseessään.

  • 24.1.2025

    Thaimaan Phuketissa lapset oppivat suomalaisen koulumallin mukaan – tätä on kouluvienti 

    Aasiassa jo pienet lapset opiskelevat akateemisesti. Sitä haastaa suomalainen varhaiskasvatus- ja koulumalli, jota viedään nyt maailmalle. Kävimme juuri avatussa HEI Schools Phuketissa katsomassa, miten opetus on otettu vastaan Thaimaassa. 

  • 1.11.2024

    ”Jos opetamme vain poikia, perheet jakautuvat” – Etelä-Sudanin opetusministeri ponnistelee tyttöjen koulutuksen puolesta

    Etelä-Sudanin opetusministeri Awut Deng Acuil tekee kaikkensa auttaakseen maansa lapset kouluun. Hänen äitinsäkin saattoi lapsia tunneille kynttilänvalossa sodan keskellä.

  • 3.9.2024

    ”Jokainen sukupolvi kirjoittaa oman historiansa” – Miten käsityksemme menneestä muodostuu?

    Historiasta ei voida koskaan tietää täyttä totuutta. Monipuolistamalla historian tutkimusta ja –opetusta voidaan kuitenkin ymmärtää paremmin koko kuvaa.

  • 7.8.2024

    Pnielin koulussa syödään aamupalaa, kun naapurissa Nomdzamossa ei ole tarpeeksi oppikirjoja – Etelä-Afrikassa perusopetuksen taso vaihtelee koulun rahoituksen mukaan

    Pnielin ja Nomdzamon peruskoulut ovat samassa pihapiirissä, mutta ne eroavat toisistaan valtavasti. Eron luo se, että ensimmäinen saa enemmän rahoitusta kuin jälkimmäinen. Pnielin ja Nomdzamon henkilökunta kertoo koulujensa arjesta.

  • 24.6.2024

    Yhdysvalloissa poistetaan kiihtyvällä tahdilla kirjoja julkisista kirjastoista, ja se on osa konservatiivista aktivismia: ”Opettajia on eronnut työstään painostuksen vuoksi”

    Kirjoja poistetaan Yhdysvalloissa etenkin julkisten koulujen kirjastoista. Koulujen lautakunnista onkin tullut sotatantereita, sanoo tutkijatohtori Pekka Kolehmainen.

  • 4.6.2024

    Radikaaliksi voi sysätä yksinäisyys ja yhteisön puuttuminen: ”Nuori, jolla ei ole kriittistä lukutaitoa, on hyvin haavoittuvassa asemassa”

    Uusnatseja, inceleitä ja jengitoimintaa: ääriajattelu vetoaa, sillä se lupaa nuorille valtaa, jota muualta ei löydy. Radikalisoitumisen juurisyynä on usein kuulumattomuuden kokemus.

  • 15.1.2024

    Freshta hautasi haaveensa koulutuksesta, Latifa menetti työnsä ja Maedah ei voi enää piirtää julkisesti kuvia naisista – Naiset kertovat, miten heidän elämänsä on muuttunut Afganistanissa: ”Ikävöin kaikkea entisestä elämästäni”

    Ääri-islamilainen hallinto on rajoittanut kovalla kädellä naisten oikeuksia Afganistanissa sitten kaoottisen valtaannousunsa elokuussa 2021. Pieniä vapauden pilkahduksia on silti yhä nähtävissä.