• 21.5.2025

    Tutkija Timo R. Stewart ei pelkää kohdata eri mieltä olevia – ”Olen muuttanut omia mielipiteitäni monta kertaa”

    Rauhansopimus on harvoin mieluisa kaikille. ”Kunhan sopimus on vähemmän paha kuin konfliktin jatkuminen, se saattaa kannattaa”, sanoo Timo R. Stewart. Euroopan ja Lähi- idän suhteita tutkivan Stewartin mukaan väittelemistä pitäisi opettaa jo koulussa.

  • 21.5.2025

    ”Nyt on ihan selkeästi rankaisumentaliteetti käynnissä” – Suomalainen rauhanliike elää vaikeinta aikaansa vuosikymmeniin

    Hallitus on lakkauttanut rauhanjärjestöjen rahoituksen, konfliktit kärjistyvät ja poliitikot uhkuvat varusteluintoa. Rauhanaktivistien mukaan toivo versoo kuitenkin vastareaktiosta: yhä useampi on kyllästynyt sotauhoon.

  • 16.5.2025

    Moni Israelissa haluaa unohtaa lähes 80 vuotta sitten tyhjennetyt palestiinalaiskylät – Palestiinalaisvalokuvaaja Ahmad Al-Bazzin kuvissa historia herää henkiin

    Ahmad Al-Bazz sai harvinaisen mahdollisuuden tutustua palestiinalaiskyliin, jotka tyhjennettiin, kun Israelin valtio perustettiin vuonna 1948. Hänen mielestään nakba, eli katastrofi, jatkuu yhä. Al-Bazzin kuvia on esillä kahdessa näyttelyssä Helsingissä.

  • 8.5.2025

    Emme tarvitse uutta sotaa: Iranin pommittaminen olisi katastrofi Lähi-idälle – ja maailmalle

    Iranin ydinlaitosten pommittaminen ei olisi mikään täsmäisku, vaan sillä olisi kauaskantoisia vaikutuksia koko maailmaan. Myös Eurooppa joutuisi kohtaamaan toimimattomuutensa seuraukset, kirjoittaa Abdirahim Hussein.

  • 7.5.2025

    Tekoälyn kehitys voi nopeuttaa myös tappajarobottien käyttöönottoa

    YK:ssa keskustellaan robottiaseiden rajoittamisesta, mutta edistys on hidasta, sillä monet maat haluavat kehittää robottiaseteknologiaa.

  • 5.5.2025

    Traumatutkija Raija-Leena Punamäki seuraa Gazan tilannetta lähes joka yö – Lasten sotatraumat voidaan välttää, hän sanoo

    Mitään sukupolvea ei pitäisi kutsua ”menetetyksi”, sillä mielen selviytymiskeinot ovat moninaiset, sanoo Raija-Leena Punamäki. Palestiinassa vuoteen 2020 asti kenttätutkimusta tehnyt psykologian emeritaprofessori sanoo, että valtavien tuhojenkin keskellä ihmisillä on selviytymiskeinoja.

  • 24.4.2025

    Kambodžassa muistellaan 50 vuoden takaista kansanmurhaa – Punakhmerit tulevat Kann Kallin uniin yhä uudelleen

    Noin 1,7 miljoonaa ihmistä kuoli punakhmerien valtakaudella, joka alkoi huhtikuussa 1975. Toimittaja Rauli Virtanen ja valokuvaaja Roland Neveu seurasivat heidän saapumistaan Kambodžan pääkaupunkiin Phnom Penhiin. 50 vuotta myöhemmin tapahtumia muistellaan yhä – mutta ei juhlita.

  • 22.4.2025

    ”Punainen kortti on tapa osoittaa tyytymättömyyttä Israelin valtiota kohtaan” – Chilessä sekä jalkapalloilijat, kansa että valtio ovat Palestiinan tukena

    Chilessä on suuri palestiinalaisvähemmistö, jolle oma jalkapallojoukkue, Club Deportivo Palestino, on tärkeä osa omaa kulttuuria ja solidaarisuustyötä.

  • 2.4.2025

    Syyrialaiset palaavat sodan raunioittamaan maahan – ”Ilman toivoa ei voi elää”

    Toimittaja Rauli Virtanen vieraili Syyriassa, jonne noin 300 000 syyrialaista on palannut sen jälkeen, kun diktaattori Bashar al-Assad syrjäytettiin. Moni on menettänyt kaiken, mutta myös optimismia on ilmassa. ”Edellisen hallinnon aikana emme uskaltaneet sanoa, miltä meistä tuntuu. Nyt voimme puhua vapaasti kaikesta”, sanoo Abdul Latif Shahin.

  • 26.3.2025

    Sotilasvallankaappaus on saanut ennätysmäärän myanmarilaisia muuttamaan Thaimaahan – ”Aion olla täällä niin kauan kunnes kotimaahani tulee rauha”

    Thaimaassa työskentelee arviolta yli kaksi miljoonaa Myanmarista tullutta siirtotyöläistä. Määrä on kasvanut vuoden 2021 sotilasvallankaappauksen jälkeen. Vaikka Thaimaa tarjoaa tulijoille joitakin etuja verrattuna moniin muihin Aasian maihin, ovat siirtotyöläiset sielläkin haavoittuvassa asemassa.