• 5.5.2025

    Traumatutkija Raija-Leena Punamäki seuraa Gazan tilannetta lähes joka yö – Lasten sotatraumat voidaan välttää, hän sanoo

    Mitään sukupolvea ei pitäisi kutsua ”menetetyksi”, sillä mielen selviytymiskeinot ovat moninaiset, sanoo Raija-Leena Punamäki. Palestiinassa vuoteen 2020 asti kenttätutkimusta tehnyt psykologian emeritaprofessori sanoo, että valtavien tuhojenkin keskellä ihmisillä on selviytymiskeinoja.

  • 24.4.2025

    Kambodžassa muistellaan 50 vuoden takaista kansanmurhaa – Punakhmerit tulevat Kann Kallin uniin yhä uudelleen

    Noin 1,7 miljoonaa ihmistä kuoli punakhmerien valtakaudella, joka alkoi huhtikuussa 1975. Toimittaja Rauli Virtanen ja valokuvaaja Roland Neveu seurasivat heidän saapumistaan Kambodžan pääkaupunkiin Phnom Penhiin. 50 vuotta myöhemmin tapahtumia muistellaan yhä – mutta ei juhlita.

  • 22.4.2025

    ”Punainen kortti on tapa osoittaa tyytymättömyyttä Israelin valtiota kohtaan” – Chilessä sekä jalkapalloilijat, kansa että valtio ovat Palestiinan tukena

    Chilessä on suuri palestiinalaisvähemmistö, jolle oma jalkapallojoukkue, Club Deportivo Palestino, on tärkeä osa omaa kulttuuria ja solidaarisuustyötä.

  • 2.4.2025

    Syyrialaiset palaavat sodan raunioittamaan maahan – ”Ilman toivoa ei voi elää”

    Toimittaja Rauli Virtanen vieraili Syyriassa, jonne noin 300 000 syyrialaista on palannut sen jälkeen, kun diktaattori Bashar al-Assad syrjäytettiin. Moni on menettänyt kaiken, mutta myös optimismia on ilmassa. ”Edellisen hallinnon aikana emme uskaltaneet sanoa, miltä meistä tuntuu. Nyt voimme puhua vapaasti kaikesta”, sanoo Abdul Latif Shahin.

  • 26.3.2025

    Sotilasvallankaappaus on saanut ennätysmäärän myanmarilaisia muuttamaan Thaimaahan – ”Aion olla täällä niin kauan kunnes kotimaahani tulee rauha”

    Thaimaassa työskentelee arviolta yli kaksi miljoonaa Myanmarista tullutta siirtotyöläistä. Määrä on kasvanut vuoden 2021 sotilasvallankaappauksen jälkeen. Vaikka Thaimaa tarjoaa tulijoille joitakin etuja verrattuna moniin muihin Aasian maihin, ovat siirtotyöläiset sielläkin haavoittuvassa asemassa.

  • 20.3.2025

    Sota on tuonut Ukrainan naisille uusia rooleja – “Meidän naisten täytyy pelastaa maamme inhimillinen pääoma”

    Ukrainassa on pitkä naisjohtajien perinne, mutta Venäjän hyökkäyssota on tuonut heille uusia rooleja. Naisjohtajuus on luonnollinen reaktio, sanoo entinen kansanedustaja, järjestöalalla toimiva Hanna Hopko.

  • 12.3.2025

    ”Emme etsi pelastajaa” – Palestiinalaiset nuoret naiset haluavat muuttaa kertomuksen terroristeista ja nimettömistä uhreista 

    Suomessa vierailleet palestiinalaisaktivistit haluaisivat Palestiina-uutisointiin inhimillisempiä tarinoita ja vähemmän kliseitä. Palestiinalaisten asioista pitää kysyä heiltä itseltään, ei Donald Trumpilta, he ohjeistavat.

  • 5.3.2025

    Oasiksen paluu oli kuivuustragediaa tärkeämpi uutinen – Vähiten mediahuomiota maailman kriiseistä saivat 2024 Angolan, Keski-Afrikan ja Madagaskarin kriisit

    Barbie-elokuva sai viime vuonna yli 20 kertaa enemmän medianäkyvyyttä kuin kolme vähiten mediassa esiintynyttä humanitaarista kriisiä, selviää Care Internationalin tekemästä raportista. Selvitys perää muun muassa satsauksia laatujournalismiin, paikallisten ihmisten kuulemista sekä sen varmistamista, että journalistit saavat kriiseistä riittävästi tietoa.

  • 4.3.2025

    Hyvän Tekijät -podcastin kolmannessa jaksossa keskustellaan sodan säännöistä: ”Keskeinen rikkomus on se, että hyökkäyksiä kohdistetaan siviileihin”

    Hyvän Tekijät -podcastin jaksossa pitkän uran Suomen Punaisessa Ristissä tehnyt Kristiina Kumpula avaa sodan sääntöjä. Vaikka sodan säännöt tunnetaan ja tunnistetaan paremmin kuin aiemmin, niitä ei aina noudateta.

  • 21.2.2025

    Miinat vaikeuttavat pakolaisten paluuta Syyriassa: Rowan al-Kamalin lapset pelastuivat täpärästi

    Miinaräjähdysten määrä on kasvanut Syyriassa sen jälkeen, kun Bashar al-Assadin hallinto kaatui joulukuussa ja rintamalinjat hiljenivät.