• 2.4.2025

    Syyrialaiset palaavat sodan raunioittamaan maahan – ”Ilman toivoa ei voi elää”

    Toimittaja Rauli Virtanen vieraili Syyriassa, jonne noin 300 000 syyrialaista on palannut sen jälkeen, kun diktaattori Bashar al-Assad syrjäytettiin. Moni on menettänyt kaiken, mutta myös optimismia on ilmassa. ”Edellisen hallinnon aikana emme uskaltaneet sanoa, miltä meistä tuntuu. Nyt voimme puhua vapaasti kaikesta”, sanoo Abdul Latif Shahin.

  • 24.3.2025

    Mitä sanaa ”kehitysmaista” pitäisi oikeastaan käyttää?

    Kansainvälisen kehitystutkimuksen yliopistonlehtori ja Kehitystutkimuksen seuran puheenjohtaja Bonn Juego Jyväskylän yliopistosta kertoo mistä kehitysmaa-termi on peräisin ja miksi osa tutkijoista vastustaa termin käyttöä.

  • 14.3.2025

    Rikkaat, koulutetut ja pitkäikäiset – Voisiko inhimillisen kehityksen indeksi mitata myös tasa-arvoa ja ympäristökuormitusta?

    Sveitsi on kirinyt inhimillisen kehityksen indeksin kärkeen. Vaikka HDI luotiin bruttokansantuloa täydentäväksi hyvinvoinnin mittariksi, myös sitä itseään on sittemmin tarkasteltu kriittisin silmin.

  • 27.2.2025

    Useimmat meistä pitävät tutkijoita pätevinä – eniten tutkijoihin luotetaan Egyptissä, Intiassa, Nigeriassa ja Keniassa

    Tuoreen tutkimuksen mukaan 78 prosenttia uskoo, että tutkijat ovat päteviä. Useimmissa maissa poliittisella suuntautumisella ei ollut vaikutusta luottamukseen, mutta länsimaissa konservatiivien luottamus oli liberaaleja vähäisempää.

  • 27.2.2025

    Gallup: Mikä on tärkein tulevaisuuden kehityskulku tai keksintö?

    Kysyimme sosiaalisessa mediassa millaisen tulevaisuuden ihmiset haluaisivat nähdä. Vastauksissa nousi esiin muun muassa rauha, puhdas luonto, talousjärjestelmän muuttuminen ja yhteisöllisyys.

  • 18.2.2025

    ”Toivo syntyy siitä, että teemme asioita yhdessä, ajattelemme yhdessä, kysymme yhdessä”

    Enpä olisi osannut nuorena aavistaa, että tulisin myöhemmin työskentelemään lehdessä, joka toi minulle tunteen maailman avaruudesta ja ihmeellisyydestä, kirjoittaa Maailman Kuvalehden päätoimittajana kymmenen vuotta toiminut Anni Valtonen.

  • 18.2.2025

    Kehitysyhteistyössä katsotaan nyt omaa napaa: ”Globaalin solidaarisuuden ideaali on kadonnut tai hälvenemässä”

    Rikkaat maat eivät koskaan ole tehneet kehitysyhteistyötä pelkästään epäitsekkäistä syistä. Kireä geopoliittinen ilmapiiri ja oikeistopopulismin nousu ovat kuitenkin johtaneet siihen, että nyt odotukset apua kohtaan ovat muuttuneet. Rahoitus halutaan takaisin, korkojen kera, sanovat asiantuntijat.

  • 18.2.2025

    Tuleeko maailmankuvastamme mustavalkoinen? Ulkomaanjournalismin tila kapenee, ja sillä on seurauksensa, sanovat toimittajat

    Ulkomaankirjeenvaihtajia on yhä vähemmän, ja kansainvälisiinkin uutisiin kaivataan Suomi-kulmaa. Jos journalismi keskittyy vain meitä lähellä oleviin ilmiöihin, suomalaisilta saattaa jäädä ymmärtämättä, miten muu maailma toimii, pelkäävät alan osaajat.

  • 13.2.2025

    Sodat hajottavat ihmismieliä – Psykologien Sosiaalinen Vastuu -järjestö toivoo, että turvallisuutta arvioitaisiin myös hyvinvoinnin näkökulmasta

    Psykologien Sosiaalinen Vastuu -järjestö pyrkii edistämään psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Järjestö tukee hankkeidensa kautta muun muassa palestiinalaispakolaisten mielenterveyttä sekä solidaarisuustyötä Libanonissa ja Afganistanissa.

  • 10.2.2025

    Maailman muuttajat ja selittäjät – Vuoden ensimmäisellä Maailmanluokan klubilla 27.2. lavalle nousivat aktivistit ja ulkomaantoimittajat

    Maailmanluokan klubilla Bar Tÿpossa tarkasteltiin maailman kehitystä kahdesta vinkkelistä: aktivistien ja toimittajien silmin. Mukana olivat muun muassa maailmaa tuntevat toimittajat Tommi Nieminen, Liselott Lindström, Outi Salovaara ja Pasi Toivonen sekä pitkään Elokapinassa toiminut Anton Keskinen.