• 5.6.2024

    Lähestyvä meri romahduttaa brasilialaisen pikkukaupungin taloja – Naiset järjestäytyivät kotiensa pelastamiseksi

    Atafonan kaupunki on kärsinyt eroosiosta vuosikymmenien ajan. Ihmisen toiminta pahentaa ongelmaa, sillä joen heikentynyt virtaama mahdollistaa meriveden etenemisen. Vaikutuksensa on myös ilmastonmuutoksella, sanoo tutkija.

  • 9.6.2023

    Suunnitteilla oleva öljynporaushanke Amazonin suulla jakaa Brasilian hallitusta – ”Ympäristönsuojelu loppuu, kun raha tulee kuvaan”

    Brasilian kaivos- ja energiaministeriö haluaisivat, että valtion öljy-yhtiö Petrobras saisi luvan koeporaukseen Amazonjoen suulla. Ympäristö- ja ilmastonmuutosministeriö taas vastustaa. Jos lupa heltiää, mahdollinen öljyvuoto aiheuttaisi laajan ympäristökatastrofin, varoittaa tutkija.

  • 4.10.2022

    Pakistanin tulvakylissä odotetaan yhä vedenpinnan laskua – Sänky on halutuin huonekalu, sillä se pelastaa vedeltä ja käärmeiltä

    Pakistanin Sindhin maakunnassa ihmiset haluaisivat palata jo koteihinsa rajujen tulvien jälkeen. Vedenpinta on kuitenkin yhä korkealla. Koteihin jääneitä tavaroita pelastetaan yhä.

  • 16.9.2022

    Tutkijat: Ilmastonmuutos pahensi hyvin todennäköisesti Pakistanin historiallisia tulvia – Vastaavia tapahtumia tulee vain kerran sadassa vuodessa

    Ilmastonmuutos, heikko varautuminen ja ihmisten haavoittuvuus ovat syitä siihen, miksi Pakistanin tulvat olivat niin tuhoisia, sanoo tutkijaryhmä.

  • 25.4.2022

    Luontoon päätyvissä antibiooteissa piilee seuraavan pandemian vaara

    Maailman jätevesistä 80 prosenttia jää käsittelemättä, eivätkä vedenpuhdistuslaitokset kehittyneissäkään maissa pysty pysäyttämään taudinaiheuttajia. Tämä saattaa johtaa nykyisiä lääkkeitä vahvempien supermikrobien kehittymiseen.

  • 16.9.2021

    Sateiden puutteesta kärsivää Brasiliaa odottavat sähkökatkot tai sähkön hinnannousu – ”Ilmasto on muuttanut sadejärjestelmää, eikä se palaa entiselleen”

    Vesivoimasta riippuvaisen Brasilian kaakkoisosan ja keskilännen patoaltaiden ja tekojärvien vedet ovat vähissä sateiden vähyyden vuoksi. Kuivuuden taustalla on muun muassa metsäkato.

  • 15.9.2020

    Sudan kärsii rajuista tulvista – Niilin pinta korkeimmillaan sataan vuoteen

    Poikkeuksellisen raju sadekausi on vaikuttanut satojen tuhansien ihmisten elämään Sudanissa. Vaarana ovat etenkin likaisen veden mukana leviävät taudit. Myös koronaviruksen ehkäisy on vaikeutunut.

  • 21.8.2020

    Pakistan on vesikonfliktien kynnyksellä

    Veden saatavuus on Pakistanissa pudonnut yli 80 prosenttia viimeisten 70 vuoden aikana. Kestämättömän tilanteen taustalla olevat syyt ovat moninaiset, ja ne juontavat juurensa aina brittien siirtomaavaltaan asti.

  • 20.7.2020

    Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet

    Egypti ja Etiopia kiistelevät Etiopian jättimäisestä patohankkeesta. Etiopia aikoo täyttää altaan, vaikka sopimusta veden jakamisesta ei ole saatu aikaan. Padon on tarkoitus tuottaa sähköä Etiopialle, mutta samalla se voi vähentää vesivarantoja Egyptissä.

  • 2.9.2019

    Meri ahmii Indus-joen suistomaita Pakistanissa – ”Vuosi vuodelta yhä suurempi joukko ihmisiä muuttaa pois”

    Sisämaahan työntyvä merivesi on vienyt jo yli puolet Gulab Shahin perheen viljelmistä. Taustalla on muun muassa ilmastonmuutos ja Indus-joen patoaminen.