• 2.12.2024

    ”Tradwife-liikkeen kasvua ruokkii pelko, ahdistus ja hallinnan kaipuu” – Somen ”perinteiset vaimot” viehättävät pehmeydellään, mutta asiantuntijat varoittavat tavoitteista essujen takana

    Viatonta viisikymmentälukularppia vai fasismia röyhelöissä? Tradwife-ilmiö korostaa perinteisiä perhearvoja, mutta tutkijat näkevät sen takana synkeitä tavoitteita; vahvistaa miesten, heteronormatiivisuuden ja valkoisen nationalismin ylivaltaa. Donald Trumpin toinen presidenttikausi saattaa tehdä ilmiöstä entistä vahingollisemman.

  • 4.10.2024

    Satelliitit yhteyksien rakentajina ja eriarvoisuuden haastajina?

    Satelliitit mahdollistavat laajan viestintäverkostomme. Kaikilla ei kuitenkaan ole pääsyä verkkoon. YK:n ja sen alaisen avaruusasioiden toimiston aloite pyrkii mahdollistamaan avaruusteknologian avulla internetyhteyden globaalissa etelässä asuville.

  • 4.6.2024

    Radikaaliksi voi sysätä yksinäisyys ja yhteisön puuttuminen: ”Nuori, jolla ei ole kriittistä lukutaitoa, on hyvin haavoittuvassa asemassa”

    Uusnatseja, inceleitä ja jengitoimintaa: ääriajattelu vetoaa, sillä se lupaa nuorille valtaa, jota muualta ei löydy. Radikalisoitumisen juurisyynä on usein kuulumattomuuden kokemus.

  • 11.1.2023

    Digi vie 90 prosenttia suomalaisten media-ajasta – ja lähemmäs 9 tuntia päivästä

    Sähköiset viestintävälineet, kuten televisio, radio ja internet, kahmaisevat selkeasti suurimman osan suomalaisten median parissa viettämästä ajasta, selviää Tilastokeskuksen vuoden 2020 tilastosta. Eniten aikaa kuluu internetissä.

  • 18.1.2021

    Kumpi määrää tulevaisuuden suunnan: ihminen vai tekoäly?

    Onko syytä iloita internetin ja kännyköiden leviämisestä köyhimpiinkin yhteisöihin, jos se vain vahvistaa muutaman jättiyhtiön tekoälyyn pohjautuvaa liiketoimintaa, kehitykseen ja innovaatioihin perehtynyt asiantuntija Mika Välitalo kysyy.

  • 18.1.2021

    Eritreassa nettiä käyttää vain hieman yli prosentti väestöstä

    Köyhimmissä maissa internet on harvojen ulottuvilla.

  • 16.1.2021

    Tiedetäänkö länsimaissa parhaiten, millaista teknologiaa kehittyvissä maissa tarvitaan?

    Teknologiasta on lähihistoriassa haettu apua maailman köyhien alueiden ongelmiin lukuisissa hankkeissa. Niiden perisyntinä on ollut liika usko laitteiden voimaan ja paikallisten tarpeiden huomiotta jättäminen. Onko epäonnistumisista otettu opiksi?

  • 14.1.2021

    Hakkeri Laura Kankaala: "Ihminen on tietoturvan vahvin lenkki"

    Laura Kankaalan mielestä tietoturva kuuluu kaikille. Hän pyrkii kansantajuistamaan alaansa liittyviä asioita Turvakäräjät-podcastissa ja auttaa vapaaehtoisena KyberVPK:ssa.

  • 14.1.2021

    Maailman naisilla on selvästi miehiä vähemmän puhelimia

    Erityisen räikeä ero on matalan ja keskitulotason maissa.

  • 8.1.2021

    Teknologia vahvistaa valkoisen miehen etulyöntiasemaa

    Kun luomme teknologiaa ja tekoälyä eriarvoisessa maailmassa, saatamme vahingossa siirtää nykyisen epätasa-arvon tulevien sukupolvien ongelmaksi.