• 24.3.2025

    Pallon ja oman hyvinvoinnin vuoksi – Kirja-arviossa ilmastotekoihin kannustava teos

    Yhteiskunnallinen vaikuttaja ja tietokirjailija Leo Stranius katsoo kirjassaan ilmastonmuutosta tavanomaisesta poikkeavasta näkökulmasta. Ilmastoteot voivat edistää myös ihmisen omaa hyvinvointia, hän muistuttaa.

  • 10.3.2025

    Turistit puuttuvat hiihtokeskuksista ja maanviljelijät lykkäävät istutuksia – Vaikea kuivuus piinaa Kashmiria

    Intian Kashmirissa on satanut viime vuosina lunta vain vähän, ja seuraukset näkyvät nyt. Pelkona on, että lähikuukausina juomavesi ei riitä kaikille.

  • 29.1.2025

    Maailman Kuvalehden uusi podcast selvittää, miten maailmaa parannetaan – Ensimmäisessä jaksossa Elokapinasta tunnettu Anton Keskinen avaa aktivistin arkea

    Hyvän Tekijät -podcast kääntää katseensa maailmanparantajiin. Venla Saikun ja Jouni Hembergin vetämän podcastin ensimmäisessä jaksossa Operaatio Arktiksen toiminnanjohtaja Anton Keskinen kertoo, miten päätyi ilmastoaktivistiksi.

  • 22.1.2025

    Ilmastonmuutos hajottaa hylyt nopeammin – ja se on ympäristöriski

    Monet laivojen ja veneiden hylyt sisältävät ympäristölle haitallisia aineita, jotka vapautuvat mereen hylyn hajotessa. Meren lämpötilan nousu puolestaan nopeuttaa hylkyjen hajoamista.

  • 2.1.2025

    ”Ikuisuuden ja pikamuodin välillä on paljon aikaa ja varsin kestäviä tuotteita”

    Jos esineiden säästäminen estää minua ylikuluttamasta ja vähentää ympäristöahdistustani edes hivenen, kokoan enemmän kuin mielelläni kaappeihini kaiken maailman kangaspaloja, muistikirjoja ja kodinkoneita, Sandra Järvenpää kirjoittaa esseessään.

  • 16.12.2024

    Kuka uskoo vielä tarinaan talouskasvusta? – “Todellista kasvua ei ole tapahtunut neljäänkymmeneen vuoteen”

    Talouskasvua pidetään yhä pakkona, vaikka tutkimusten mukaan se ei ole lisännyt hyvinvointia enää aikoihin. Olisiko jo aika valmistautua kasvun jälkeiseen aikaan, ja mitä se käytännössä tarkoittaisi?

  • 11.12.2024

    Vihreä siirtymä on saamelaisille vihreää kolonialismia – Tuore tutkimushanke yrittää löytää keinoja oikeudenmukaisempaan päätöksentekoon

    Pohjoismaissa käynnissä oleva vihreä energiasiirtymä aiheuttaa jatkuvasti kiistoja, sillä siihen liittyvissä hankkeissa ei ole kuultu riittävästi alueen alkuperäiskansaa, saamelaisia, sanoo tutkija Rauna Kuokkanen.

  • 4.12.2024

    Ilmastokriisi kuumentaa maailmaa, mutta uutisointi siitä jättää kylmäksi – Miten ilmastojournalismi voisi onnistua paremmin?

    Viime vuosikymmen on ollut mittaushistorian kuumin, ja 1,5 asteen kriittinen raja häämöttää. Silti ilmastouutiset jäävät usein muun uutismassan varjoon. Yksi syy ilmastojournalismin haastavuuteen on niin sanottu fossiilinormi, sanoo toimittaja Riikka Suominen.

  • 29.11.2024

    YK:n ilmastokokouksessa saatiin aikaan laiha sopu – kokouksen ensikertalainen kertoo kokemuksistaan ja neuvottelujen tuloksista: ”Kukaan ei saanut suurta voittoa”

    YK:n ilmastokokous, COP29, järjestetiin 11.–22. marraskuuta. Fingon ilmastotyön asiantuntija Ada Virnes kertoo, miten kokous sujui ja mitä siellä saatiin aikaan.

  • 25.11.2024

    ”Maailmalla ei ole aikaa tällaiselle vitkuttelulle” – Ilmastokokouksen lopputulos on pettymys etenkin kehittyvien maiden kannalta

    Ilmastorahoitus kasvaa mutta ei riittävästi. Kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingon mukaan Bakun ilmastokokouksen loppuasiakirja myös hämärtää vastuuta siitä, kenen ilmastorahoitusta pitäisi maksaa.