• 1.4.2025

    Ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion puolustaminen vaatii kansalaisyhteiskunnalta valppautta, sanoo Jarna Petman: ”Jos emme aseta rajoja tässä ja nyt, ei niitä aseta kukaan muukaan”

    Miten ihmisoikeudet ovat kehittyneet viime vuosina? Onko ihmisoikeuksista tullut kauppatavaraa? Mitä me voimme tehdä niiden edistämiseksi? Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Jarna Petman vastaa kysymyksiin.

  • 27.3.2025

    Iran on muistutus ihmisoikeuksien hauraudesta – ”Toivon, että nuoret kyllästyvät nykytilaan ja tilalle syntyy jotakin uutta”

    Vankilaan bahai-uskonsa vuoksi tuomittu Raha Sabet Sarvestany peräänkuuluttaa yhteisvastuuta Iranin ihmisoikeustilanteen parantamiseksi. Iranissa syntynyt ja lapsena Ruotsiin salakuljetettu Atefeh Sebdani sanoo nuorten iranilaisten olevan väsyneitä väkivaltaan.

  • 26.3.2025

    Minna Canth -matinea kokosi Kuopioon tasa-arvosta kiinnostuneita ihmisiä – Kirjailija Sirpa Kähkönen: ”Meidän on tunnustettava aiempien sukupolvien arvo”

    Minna Canthin päivänä Kuopion taidemuseossa keskusteltiin Canthin perinnöstä ja juhlittiin Pekingin naistenoikeuksien julistuksen 30-vuotispäivää. Keskusteluissa ja puheenvuoroissa nousi esiin se, että vaikka tasa-arvo on edennyt Canthin ajoista, on oikeuksista pidettävä nyt kiinni ja lujaa.

  • 26.3.2025

    Sotilasvallankaappaus on saanut ennätysmäärän myanmarilaisia muuttamaan Thaimaahan – ”Aion olla täällä niin kauan kunnes kotimaahani tulee rauha”

    Thaimaassa työskentelee arviolta yli kaksi miljoonaa Myanmarista tullutta siirtotyöläistä. Määrä on kasvanut vuoden 2021 sotilasvallankaappauksen jälkeen. Vaikka Thaimaa tarjoaa tulijoille joitakin etuja verrattuna moniin muihin Aasian maihin, ovat siirtotyöläiset sielläkin haavoittuvassa asemassa.

  • 25.3.2025

    Filippiinien ihmisoikeusjärjestöt odottavat toiveikkaina Rodrigo Duterten oikeudenkäyntiä – Ex-presidentti joutuu vastuuseen verisestä huumesodasta 

    Filippiinien entinen presidentti pidätettiin maaliskuussa Manilan lentokentällä ja kuljetettiin kansainväliseen rikostuomioistuimeen epäiltynä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Ihmisoikeusjärjestö TFDP:n johtaja Emmanuel Amistad toivoo, että 79-vuotias Duterte elää niin pitkään, että uhrit saavat oikeutta.

  • 19.3.2025

    Antirasismin esteenä kouluissa on usein valkoisten kasvattajien asema – ”Valkoisilla suomalaisilla on etuoikeuksia, jotka heidän täytyy tunnistaa”

    Antirasismin asiantuntijoiden Paco Diopin ja Panu Artemjeffin mukaan antirasistinen toimintakulttuuri on kehittynyt suomalaisissa kouluissa viime vuosina paljon. Tietoa tarvitaan kuitenkin lisää, ja myös lapset ja nuoret pitää ottaa mukaan.

  • 17.3.2025

    Mitkä ihmeen TSS-oikeudet? Hyvän Tekijät -podcastin neljännessä jaksossa keskustellaan arjen oikeuksista: toimeentulosta, asumisesta, terveydestä ja koulutuksesta

    Moni tunnistaa oikeuden sananvapauteen ja poliittiseen järjestäytymiseen, mutta entä taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet? Mariko Sato ihmisoikeusjärjestö Amnestysta kertoo mitä TSS-oikeudet ovat ja miksi ne ovat välttämättömiä ihmisarvoisen elämän toteutumiseksi.

  • 12.3.2025

    ”Emme etsi pelastajaa” – Palestiinalaiset nuoret naiset haluavat muuttaa kertomuksen terroristeista ja nimettömistä uhreista 

    Suomessa vierailleet palestiinalaisaktivistit haluaisivat Palestiina-uutisointiin inhimillisempiä tarinoita ja vähemmän kliseitä. Palestiinalaisten asioista pitää kysyä heiltä itseltään, ei Donald Trumpilta, he ohjeistavat.

  • 6.3.2025

    Ihmisoikeuksia ja demokratiaa on pidetty Suomessa muuttumattomina, sanoo työelämäprofessori Kaari Mattila – ”Meidän pitää ymmärtää, mitä puolustamme”  

    Ihmisoikeusliiton entinen pääsihteeri Kaari Mattila on valittu Itä-Suomen yliopiston työelämäprofessoriksi, jonka tonttiin kuuluvat ihmisoikeudet, demokratia ja oikeusvaltio. Hän on huolissaan etenkin suurvaltojen heikkenevästä demokratiakehityksestä ja toivoo Euroopan mailta jälkiviisauden sijaan syvällisempää ymmärrystä.

  • 4.3.2025

    Hyvän Tekijät -podcastin kolmannessa jaksossa keskustellaan sodan säännöistä: ”Keskeinen rikkomus on se, että hyökkäyksiä kohdistetaan siviileihin”

    Hyvän Tekijät -podcastin jaksossa pitkän uran Suomen Punaisessa Ristissä tehnyt Kristiina Kumpula avaa sodan sääntöjä. Vaikka sodan säännöt tunnetaan ja tunnistetaan paremmin kuin aiemmin, niitä ei aina noudateta.