• 4.12.2024

    ”Meitä ohjataan valitsemaan työ, joka tuottaa merkitystä itsellemme – ei niinkään palvelua tai hyötyä yhteiskunnalle”

    Onko tässä ajassa jotain sellaista, että vähemmälle kiinnostukselle ovat jääneet juuri ne ammatit, joissa päämääränä on yhteisön hyvinvointi – ja vasta sitä kautta yksilön? Anni Valtonen pohtii pääkirjoituksessaan, mikä työ on arvokasta.

  • 28.3.2024

    Päivi Veistiö on kuolindoula, joka haluaa varmistaa, ettei kenenkään ole pakko kuolla yksin: ”Tekee todella hyvää ymmärtää, että me olemme täällä vain käymässä”

    Suomeen on juurtumassa aivan uusi ammatti, kuolindoulat. Yksi heistä on Päivi Veistiö, joka haluaa erikoistua lapsiperheiden tukemiseen kuoleman kohdatessa. Kuolindoulailmiön saapuminen Suomeen kertoo tutkijoiden mielestä myös kuolemankulttuuristamme.

  • 16.2.2024

    Energiaköyhyys pitää kodin kylmänä – Bulgariassa huonoin tilanne Euroopassa

    Bulgarialaisista kodeista 22 prosenttia ei pysty lämmitämään kotiaan tarpeeksi. Puhutaan energiaköyhyydestä, kun energiankulutusta on vähennettävä niin paljon, että se heikentää terveyttä ja hyvinvointia. 

  • 7.12.2023

    Terveellinen ilma kaikille, kiitos Kolumbian ja Malin 

    Matalan ja keskitulotason mailla on kunnianhimoisimmat suunnitelmat ilmansaasteiden terveysvaikutuksiin puuttumiseksi, tuore tutkimus osoittaa.  

  • 3.11.2023

    Japanissa taklataan nyt vanhusten yksinäisyyttä eri ikäisten ihmisten yhteisöasumisella

    Yksinäisyys on kasvava ongelma Japanissa. Lähes 30 prosenttia väestöstä on 65-vuotiaita ja sitä vanhempia, ja osuuden arvioidaan nousevan 37,5 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä. Yksinäisyyteen on nyt alettu etsiä ratkaisuja.

  • 10.1.2023

    Tammikuun Vegaanihaasteessa ennätysmäärä osallistujia – ilmasto, ympäristö ja terveys puhututtavat, mutta lähimmäksi tulee kysymys eläimistä

    Nyrkkeilijä Elina Gustafsson, näyttelijä Elias Salonen ja viihdetaiteilija Juhani Koskinen kertovat, miksi aikovat elää kuukauden ilman eläinperäisiä tuotteita – ja miksi haluaisivat olla vegaaneja jatkossakin.

  • 27.12.2022

    Tissien vispausta Intiassa: Ayurveda­tohtori jätti kylmäksi

    Kolme ja puolituntinen ayurveda-konsultaatio Intiassa sisälsi useita yllättäviä hetkiä, mutta ohjeitakin tuli.

  • 22.12.2022

    Onko hiljaisuudesta tullut katoava luonnonvara? Tutkija Heidi Fast: ”Hiljaisuudessa voi huomata, ettei ole yksin”

    Voidaksemme hyvin tarvitsemme hiljaisuutta. Usein vasta hiljaisuudessa asiat saavat merkityksen. Kun ei tapahdu mitään, tapahtuu paljon.

  • 9.11.2022

    Järjestöjen kehitysyhteistyö on tuloksellista: Perusopetusta lapsille ja nuorille, ehkäisypalveluja naisille, vesihuoltoa syrjäseuduille

    ”Kriisit eivät ole loppumassa: kehitysyhteistyötä tarvitaan nyt enemmän kuin vuosikymmeniin", sanoo Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Silla Ristimäki.

  • 4.11.2022

    Ei enää poikien ja tyttöjen liikkaa: ”Koululiikunta muuttuu samaa tahtia kuin muukin yhteiskunta”

    Aiemmin tytöt ja pojat jaettiin liikuntatunneilla omiin ryhmiinsä. Ei enää, ja se on sekä oppilaiden että liikunnanopettajien mielestä hyvä juttu.