• 2.1.2025

    ”Ikuisuuden ja pikamuodin välillä on paljon aikaa ja varsin kestäviä tuotteita”

    Jos esineiden säästäminen estää minua ylikuluttamasta ja vähentää ympäristöahdistustani edes hivenen, kokoan enemmän kuin mielelläni kaappeihini kaiken maailman kangaspaloja, muistikirjoja ja kodinkoneita, Sandra Järvenpää kirjoittaa esseessään.

  • 22.11.2024

    Etätyö on vanhanaikaista – Raja kodin ja työn välillä on ollut historiassa häilyvä

    Yhteiskuntamme rämpiminen etätyön sääntöihin liittyvissä kysymyksissä on omituista siihen nähden, ettei kotona työskentelyssä ole mitään uutta, kirjoittaa Suvi Jaakkola esseessään.

  • 14.8.2024

    Poliitikko voi olla myös kansan palvelija

    Amazonin alkuperäiskansojen yhteisöissä päälliköt palvelevat yhteisöään epäitsekkäästi. Toisin on meillä: johtajamme eivät vain tarjoile hyvää kansalleen vaan käyttävät jatkuvasti valtaansa sitä kohtaan, kulttuuriantropologi Suvi Jaakkola kirjoittaa.

  • 16.4.2024

    ”Toivon ylläpitäminen on tärkeää – kunhan se yhdistyy tekoihin eikä tyytymiseen”

    Jos uskomme, että paskaksi ja palamaan, ei tässä enää mitään voi tehdä, niin eipä tässä sitten mitään tehdäkään, kirjoittaa Julia Thurén. Thurén perusti pienten lasten vanhemmille keskusteluryhmän, jossa puhutaan ilmastokriisistä. Hän avaa esseessään ryhmän oivalluksia vanhemmuudesta ilmastokriisin aikakaudella.

  • 6.6.2023

    Sävelten sota – Ukrainan ääni on kuulunut vainosta, rajoituksista ja vääristelystä huolimatta, myös musiikissa

    Sota on innoittanut länsimaita tutustumaan ukrainalaiseen kulttuuriin. Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti myötätuntoaallon, jonka seurauksena lännessä alettiin esittää ukrainalaista musiikkia, kirjoittaa Antti Häyrynen esseessään.

  • 5.12.2022

    Urheilufanit saavat rellestää kadulla, mutta ilmastoaktivistit eivät saa istua niillä – olisiko aika suoda katujuhlat kaikille?

    Urheilu on työkalu, joka laajensi ajatteluamme pienemmistä yksiköistä kansakuntaan. Nyt, kun ekokriisi ravistelee elämän perustuksia, on seuraavan harppauksen aika, kirjoittaa Heidi Nummi esseesään.