• 30.10.2024

    Eric Mukoyan järjestö vahvistaa ja tukee Kenian kadulla eläviä nuoria: ”Tarvitaan kysyntään vastaavaa koulutusta ja nuorille lisää päätösvaltaa”

    Keniassa on valtava nuorisoväestö, mutta moni ei löydä paikkaansa yhteiskunnassa. Eric Mukoyan johtama Undugu auttaa kaduilla eläviä lapsia ja nuoria saamaan otteen elämästään. Hänen mukaansa nuoret tarvitsevat etenkin uskoa siihen, että heillä on valtaa muuttaa asioita.

  • 23.10.2024

    ”Kastijärjestelmä pysyy yllä, koska ylemmät kastit hyötyvät siitä” – Dalitien syrjintä jatkuu, mutta aktivismi voimistuu

    Daliteihin kohdistuu väkivaltaa ja syrjintää, mutta dalitaktivismi on entistä laajempaa kansainvälisen näkyvyyden myötä. Suomessa ryhmän asemasta tietoa jakaa Dalitien solidaarisuusverkosto.

  • 7.8.2024

    Pnielin koulussa syödään aamupalaa, kun naapurissa Nomdzamossa ei ole tarpeeksi oppikirjoja – Etelä-Afrikassa perusopetuksen taso vaihtelee koulun rahoituksen mukaan

    Pnielin ja Nomdzamon peruskoulut ovat samassa pihapiirissä, mutta ne eroavat toisistaan valtavasti. Eron luo se, että ensimmäinen saa enemmän rahoitusta kuin jälkimmäinen. Pnielin ja Nomdzamon henkilökunta kertoo koulujensa arjesta.

  • 4.6.2024

    Radikaaliksi voi sysätä yksinäisyys ja yhteisön puuttuminen: ”Nuori, jolla ei ole kriittistä lukutaitoa, on hyvin haavoittuvassa asemassa”

    Uusnatseja, inceleitä ja jengitoimintaa: ääriajattelu vetoaa, sillä se lupaa nuorille valtaa, jota muualta ei löydy. Radikalisoitumisen juurisyynä on usein kuulumattomuuden kokemus.

  • 3.6.2024

    ”Kyläpolitikointi kunniaan!” – Kylien eriarvoistuminen on ihmisoikeuskysymys

    Pitäisikö kylillä olla enemmän valtaa vaikuttaa asioihinsa? Kiinnostaako ihmisiä paikallisvaikuttaminen tai kylätoiminta? Suomen kylät ry:n toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto vastaa väitteisiin.

  • 18.3.2024

    ”Älä luovuta” – Nuoret nairobilaiset selviytyjät lähettävät suomalaisille nuorille toivon viestin

    From Zero to Hero -näyttely tuo Suomeen yhdeksän kodittomana kasvaneen nairobilaisen tarinat. Sen ydinkysymys on yhtä totta Keniassa ja Suomessa: mistä voi löytää selviytymisen avaimia syvimpien vaikeuksien keskellä?

  • 20.2.2024

    Apartheidin pitkä varjo – Etelä-Afrikka on tuloerojen perusteella maailman eriarvoisin maa

    Etelä-Afrikan valkoinen vähemmistö on yhä muita väestöryhmiä varakkaampaa. Etnisellä taustalla on vaikutusta mahdollisuuksiin kouluttautua ja päästä työmarkkinoille.

  • 24.1.2024

    Barcelonalainen Victoria joutuu pian muuttamaan, koska vuokraa nostetaan – Monen espanjalaiskaupungin vuokrataso on kohonnut uuteen ennätykseen

    49-vuotias Victoria Marin de la Rosa asuu kahden koiransa kanssa 700 euron yksiössä Barcelonassa. Pian hänelle tulee lähtö kodistaan, mutta sopivan hintaista asuntoa on vaikea löytää. Lähes puolet espanjalaisista vuokra-asujista käyttää vähintään 40 prosenttia tuloistaan vuokraan.

  • 23.1.2024

    Raadollisen rehellistä kuvausta, kutkuttavaa jännitettä ja kokonaisuutta keventävää runollisuutta – kirja-arviossa Zoulfa Katouhin Sitruunpuiden aika

    Zoulfa Katouhin nuorille aikuisille suunnattu Sitruunapuiden aika kuvaa viiltävästi ihmisen julmuutta ja maailman mielettömyyttä, mutta ennen kaikkea vihan ikiaikaista vastavoimaa, rakkautta.

  • 15.1.2024

    Freshta hautasi haaveensa koulutuksesta, Latifa menetti työnsä ja Maedah ei voi enää piirtää julkisesti kuvia naisista – Naiset kertovat, miten heidän elämänsä on muuttunut Afganistanissa: ”Ikävöin kaikkea entisestä elämästäni”

    Ääri-islamilainen hallinto on rajoittanut kovalla kädellä naisten oikeuksia Afganistanissa sitten kaoottisen valtaannousunsa elokuussa 2021. Pieniä vapauden pilkahduksia on silti yhä nähtävissä.