• 12.2.2025

    Tekoäly voisi ratkaista globaaleja ongelmia, mutta onko siitä tulossa vain rikkaiden länsimaalaisten työkalu?

    Tekoäly voi haastaa globaalia eriarvoisuutta, mutta se voi myös ylläpitää sitä. Vaarana on, että sillä kehitetään lähinnä länsimaisille relevantteja ratkaisuja, joista joku on valmis maksamaan, sanoo Sitran asiantuntija Tarmo Toikkanen.

  • 16.12.2024

    Feministi ja somevaikuttaja Stu Relatable haluaa haastaa stereotypioita sekä Sambiassa että Suomessa –“Meillä on aivan samoja haaveita kuin teilläkin”

    Stu Relatable haluaa haastaa kotimaassaan naisen asemaa ja on tyytyväinen, että nuori sukupolvi elää uudenlaista tasa-arvon aikaa. Samalla hän haluaa haastaa suomalaisia näkemään Afrikka-stereotypioiden taakse näyttämällä sambialaista arkea feministinä ja somevaikuttajana.

  • 13.12.2024

    Sukupuolten epätasa-arvo heijastuu urheilun medianäkyvyyteen – Heidi Kivelä toivoo, että mediatalot näkisivät naisten jalkapallon potentiaalin

    Naisten jalkapallo saa yhä enemmän mediahuomiota, mutta katsojien tottumukset ja urheilumedian miesvaltaisuus hidastavat kehitystä. Palloliiton kehityspäällikkö Heidi Kivelä perää medialta systemaattista työtä näkyvyyden eteen. ”Miesten jalkapalloa on tuotu esiin 50 vuotta pidempään.”

  • 10.12.2024

    Valokuvaaja Karun Verma haluaa rodullistettujen nuorten äänen kuuluviin – ”Jos nuorella on sellainen olo, ettei hänen ääntään haluta yhteiskunnassa kuulla, hän kääntyy helposti yhteiskuntaa vastaan”

    Nuorten rauhanpalkinnon saanut valokuvaaja Karun Verma kuvaa teoksessaan ”pelättyjä” Itä-Helsingin nuoria. Hän halusi tuoda nuoret esiin näiden omilla ehdoilla ja vähentää vastakkainasettelua.

  • 28.11.2024

    Monta muuta asiaa jäi katveeseen, kun media rummutti Yhdysvaltain presidentinvaaleja

    Trump-uutiset vievät tilaa muilta ulkomaanuutisilta. Professori Turo Uskalin mukaan ahkeraa uutisointia voi perustella Yhdysvaltain merkityksellä länsimaiselle yhteiskunnalle. Globaalin etelän mediassa uutisointia ei ole yhtä paljon.

  • 27.11.2024

    Varastosta löytynyt vanha kartta muistuttaa maailman jaosta

    Lukijamme kertoo, miten muuttosiivous johti ainutlaatuiseen löytöön, joka avaa keskusteluja maailman eriarvoisuudesta.

  • 26.11.2024

    ”Kun pelkäämme vammaisia, pelkäämme myös omaa synkkää puoltamme” – Populaarikulttuurin pahishahmot ylläpitävät stereotypioita vammaisista vihollisina

    Syyskuussa 2024 julkaistun The Penguin -tv-sarjan päähenkilö on näkyvästi vammainen pahishahmo. Kuva vammaisista vihollisina on ollut kulttuurissamme läsnä vuosisatojen ajan. Mikä tekee siitä niin ongelmallisen?

  • 20.11.2024

    Voiko toimittajuuden ja lukivaikeuden yhdistää?

    Toimittajan työssä tarkka hahmotuskyky ja kieli ovat keskeisiä taitoja. Miten lukivaikeus vaikuttaa näihin taitoihin ja voiko toimittaja, jolla on lukivaikeus, menestyä urallaan? Voi, sanovat lukivaikeuden kanssa elävät toimittajat Saija Kivimäki ja Ruut Parikka.

  • 4.11.2024

    Raportti: Euroopan rikkaimmat aiheuttavat viikossa enemmän päästöjä kuin maailman köyhimmät koko elinaikanaan

    Euroopan rikkaimmat aiheuttavat valtavasti päästöjä investointiensa, yksityiskoneidensa ja luksusjahtiensa kautta, kritisoi Oxfam-järjestö.

  • 30.10.2024

    Eric Mukoyan järjestö vahvistaa ja tukee Kenian kadulla eläviä nuoria: ”Tarvitaan kysyntään vastaavaa koulutusta ja nuorille lisää päätösvaltaa”

    Keniassa on valtava nuorisoväestö, mutta moni ei löydä paikkaansa yhteiskunnassa. Eric Mukoyan johtama Undugu auttaa kaduilla eläviä lapsia ja nuoria saamaan otteen elämästään. Hänen mukaansa nuoret tarvitsevat etenkin uskoa siihen, että heillä on valtaa muuttaa asioita.