• 15.4.2025

    ”Tämä on työtä siinä missä mikä tahansa muukin työ” – koneet parantavat jätteenkerääjien elämänlaatua ja toimeentuloa Kairossa

    Itsenäisesti organisoituneet jätteenkerääjät huolehtivat kolmanneksesta Kairon jätteistä. Aiemmin jäte lajiteltiin ja myytiin eteenpäin. Nyt yhä useammalla perheellä on koneita jätteiden jatkokäsittelyyn, koska käsittely nostaa jätteiden arvoa kierrätysmarkkinoilla.

  • 10.4.2025

    Meri valtaa rikkaidenkin kodit Dar es Salaamissa – ”Miksi panit teehen suolaa?”

    Nouseva vedenpinta saastuttaa juomavettä, muuttaa takapihat suoksi ja pilaa rakennukset aiemmin kukoistaneilla asuinalueilla Dar es Salaamissa. Taustalla on ilmastonmuutos.

  • 4.4.2025

    Monisukupolvinen yhteisasuminen yleistyy Euroopassa – Barcelonassa Carles, 85, ja Carolina, 28, ovat olleet kämppiksiä kolme vuotta: ”Se on tuntunut alusta asti luontevalta”

    Monissa Espanjan suurkaupungeissa on pulaa kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista, eikä esimerkiksi kaikilla opiskelijoilla ole varaa edes soluhuoneeseen. Samaan aikaan yksinäisyyttä kokevien vanhusten määrä on lisääntynyt. Ratkaisuksi on keksitty yhteisasuminen.

  • 24.3.2025

    Pallon ja oman hyvinvoinnin vuoksi – Kirja-arviossa ilmastotekoihin kannustava teos

    Yhteiskunnallinen vaikuttaja ja tietokirjailija Leo Stranius katsoo kirjassaan ilmastonmuutosta tavanomaisesta poikkeavasta näkökulmasta. Ilmastoteot voivat edistää myös ihmisen omaa hyvinvointia, hän muistuttaa.

  • 17.3.2025

    Mitkä ihmeen TSS-oikeudet? Hyvän Tekijät -podcastin neljännessä jaksossa keskustellaan arjen oikeuksista: toimeentulosta, asumisesta, terveydestä ja koulutuksesta

    Moni tunnistaa oikeuden sananvapauteen ja poliittiseen järjestäytymiseen, mutta entä taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet? Mariko Sato ihmisoikeusjärjestö Amnestysta kertoo mitä TSS-oikeudet ovat ja miksi ne ovat välttämättömiä ihmisarvoisen elämän toteutumiseksi.

  • 18.2.2025

    ”Ihmiset valittavat ja ovat vihaisia Trumpille” – Tapasimme kenialaisessa slummissa Boy Dallasin, jonka elämään suomalaiset tutustuivat kymmenen vuotta sitten

    Vuonna 2015 ohjaaja Kati Juurus teki Nairobin slummia Kiberaa käsittelevän palkitun dokumentin, jonka pääosassa nähtiin kuvaajana työskentelevä Boy Dallas. Tapasimme Boy Dallasin Kiberassa ja kysyimme, mihin suuntaan tilanne hänen kotikulmillaan on kehittynyt.

  • 15.1.2025

    Toimittaja Saga Sinisalo palasi nepalilaiseen lastenkotiin, jossa hänen ei ehkä olisikaan pitänyt työskennellä

    Monet nepalilaiset lastenkodit ovat olleet riippuvaisia orpokotituristeista. Kun ilmiön haitallisuuteen on havahduttu, monet ovat menettäneet rahoituksensa. Saga Sinisalo havaitsi, että se on ollut sekä hyvä että huono asia.

  • 10.1.2025

    ”Suomessa normaalin ruokakorin saa halvemmalla kuin Kreikassa” – Ateenassa kapinoidaan näkyvästi paikallisten talousahdinkoa syventävää Airbnb-ilmiötä vastaan

    Kreikan pääkaupunki Ateena on kuin julkinen mielipidekirjoitus. Rakennusten seinillä kansalaiset ottavat kantaa ajankohtaisiin ilmiöihin, kuten Airbnb:n aiheuttamaan asuntopulaan. Erityisen vahvasti mielenilmaukset näkyvät aktivismin ja anarkismin tyyssijana tunnetussa Exarchian kaupunginosassa. 

  • 20.12.2024

    Heroinistien pakopaikasta taitelijoiden paratiisiksi – Granadan luolataloissa asuu nyt luontoa ja rauhaa rakastava yhteisö

    Etelä-Espanjan Granadaa ympäröivillä kukkuloilla elää yhteisö, joka kantaa vedet suihkulähteeltä ja saa sähkönsä aurinkopaneeleista.

  • 24.10.2024

    Kenia on kovien arvojen yhteiskunta, jossa nuoret jäävät usein heitteille – Eric Mukoyan järjestö vahvistaa katujen nuorten ääntä

    Keniassa on valtava nuorisoväestö, mutta moni ei löydä paikkaansa yhteiskunnassa. Eric Mukoyan johtama Undugu auttaa kaduilla eläviä lapsia ja nuoria saamaan otteen elämästään. Hänen mukaansa nuoret tarvitsevat etenkin uskoa siihen, että heillä on valtaa muuttaa asioita.