• 6.2.2025

    ”Emme me käytä sulkia joka päivä” – Muscogee-kansaan kuuluva toimittaja Angel Ellis torjuu stereotypioita ja taistelee lehdistönvapauden puolesta

    Muscogeet ovat yksi harvoista Amerikan alkuperäiskansoista, joiden lainsäädäntö turvaa lehdistönvapauden. Se on osittain Angel Ellisin ansiota. Hän sai potkut paljastettuaan paikallishallinnon korruption mutta johtaa nykyisin mediataloa, joka uskaltaa tehdä myös kriittistä journalismia.

  • 20.1.2025

    Yhdysvallat ja Chumash-alkuperäiskansa aloittavat historiallisen yhteistyön merialueella

    Chumash-alkuperäiskansa ryhtyy uuden merensuojelualueen hoitajaksi Kaliforniassa yhdessä Yhdysvaltojen liittovaltion kanssa. Kumppanuus antaa alkuperäiskansalle sananvaltaa siitä, miten aluetta tulisi suojella.

  • 7.1.2025

    Kansainvälinen sopimus suojaa perinnetietoa hyväksikäytöltä

    Yli 190 maata solmi sopimuksen, jolla pyritään estämään perinnetiedon hyväksikäyttö, ”biopiratismi”. Historiallinen sopimus suojaa perinnetietoa edistämällä läpinäkyvyyttä kansainvälisessä patentointijärjestelmässä.

  • 13.12.2024

    Velvollisuus ja pakko ajavat uutta saamelaisnuorten sukupolvea aktivismiin: ”Tulee sellainen olo, että jos minä en tee nyt, niin kuka sitten”

    Osa saamelaisnuorista kokee painetta toimia aktivistina. Vaikuttaminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa voi tuntua taakalta, joka on kuitenkin tehtävä, jotta saamelaisten oikeudet totetuisivat. Saamelaisen kulttuurin professori pelkää, että aktivismi muodostaa saamelaisnuorten identiteetin lähtökohdaksi vastakkainasettelun valtaväestöön.

  • 11.12.2024

    ”Näen enemmän yhteistä kuin eroja wirrarikojen ja saamelaisten välillä” – Helsingin Taideyliopiston näyttely avaa katsojille ikkunan alkuperäiskansojen taiteeseen

    Palaamisia -näyttely haastaa kolonialistisen perinteen, jossa alkuperäiskansojen taide-esineitä on kuljetettu tai ryöstetty länsimaisiin museoihin. Näyttelyssä kolmen eri maan alkuperäiskansat pääsevät vuoropuheluun keskenään, ja heidän kulttuurinsa ja näkemyksensä tuodaan yhteen.

  • 11.12.2024

    Vihreä siirtymä on saamelaisille vihreää kolonialismia – Tuore tutkimushanke yrittää löytää keinoja oikeudenmukaisempaan päätöksentekoon

    Pohjoismaissa käynnissä oleva vihreä energiasiirtymä aiheuttaa jatkuvasti kiistoja, sillä siihen liittyvissä hankkeissa ei ole kuultu riittävästi alueen alkuperäiskansaa, saamelaisia, sanoo tutkija Rauna Kuokkanen.

  • 16.9.2024

    Alkuperäiskansojen naiset pelastavat muinaista vuoristometsää Keniassa

    Maasai- ja ogiekinaiset ovat kunnostaneet 40 hehtaaria metsää. Samalla edistetään sukupuolten tasa-arvoa.

  • 3.9.2024

    Pyhän lehden paluu – Kokanlehden perinteinen käyttö kiinnostaa nyt Perun nuorta sukupolvea

    Kokanviljely tunnetaan Euroopassa lähinnä kokaiinintuotannosta. Perussa kokanlehti on kuitenkin muinainen rohto, jonka suosio on elpynyt stigman hälvenemisen myötä. Kuvareportaasi Andeilta.

  • 28.8.2024

    Alkuperäiskansat ovat ratkaisevassa asemassa Yhdysvaltain tulevissa vaaleissa – Keskeisin kysymys ovat maaoikeudet

    Alkuperäiskansoilla tulee olemaan merkittävä rooli tulevissa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa erityisesti vaa’ankieliosavaltioissa, kuten Arizonassa ja Wisconsinissa. Demokraatit ovat perinteisesti ajaneet heidän asiaansa aktiivisemmin, mutta yhtenäinen joukko he eivät ole, sanoo akatemiatutkija Reetta Humalajoki.

  • 14.8.2024

    Poliitikko voi olla myös kansan palvelija

    Amazonin alkuperäiskansojen yhteisöissä päälliköt palvelevat yhteisöään epäitsekkäästi. Toisin on meillä: johtajamme eivät vain tarjoile hyvää kansalleen vaan käyttävät jatkuvasti valtaansa sitä kohtaan, kulttuuriantropologi Suvi Jaakkola kirjoittaa.