• 10.1.2025

    ”Suomessa normaalin ruokakorin saa halvemmalla kuin Kreikassa” – Ateenassa kapinoidaan näkyvästi paikallisten talousahdinkoa syventävää Airbnb-ilmiötä vastaan

    Kreikan pääkaupunki Ateena on kuin julkinen mielipidekirjoitus. Rakennusten seinillä kansalaiset ottavat kantaa ajankohtaisiin ilmiöihin, kuten Airbnb:n aiheuttamaan asuntopulaan. Erityisen vahvasti mielenilmaukset näkyvät aktivismin ja anarkismin tyyssijana tunnetussa Exarchian kaupunginosassa. 

  • 20.12.2024

    Mosambikissa kuohuu – nuoret mielenosoittajat vastustavat sankoin joukoin presidentinvaalituloksia sekä maassa rehottavaa korruptiota

    Poltettuja autonrenkaita, kumottuja roskalavoja, kiviröykkiöitä, kylttien kappaleita. 35 miljoonan asukkaan Mosambikin pääkaupungin Maputon kadut ovat leimunneet mielenosoituksista, joissa on kuollut yli 100 ihmistä.

  • 13.12.2024

    Velvollisuus ja pakko ajavat uutta saamelaisnuorten sukupolvea aktivismiin: ”Tulee sellainen olo, että jos minä en tee nyt, niin kuka sitten”

    Osa saamelaisnuorista kokee painetta toimia aktivistina. Vaikuttaminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa voi tuntua taakalta, joka on kuitenkin tehtävä, jotta saamelaisten oikeudet totetuisivat. Saamelaisen kulttuurin professori pelkää, että aktivismi muodostaa saamelaisnuorten identiteetin lähtökohdaksi vastakkainasettelun valtaväestöön.

  • 20.11.2024

    Georgian nuoret ovat väsyneet maansa Venäjä-mieliseen ja ihmisoikeuksia polkevaan kehitykseen: ”On vain kaksi ratkaisua: protestoi tai pakene”

    Georgian lokakuussa pidetyt parlamenttivaalit voitti Venäjä-mielinen puolue. Viime vuoden aikana maassa on säädetty lakeja, jotka heikentävät muun muassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Georgiassa asuvat nuoret toivovat toisenlaista kehitystä: vapautta ja demokratiaa.

  • 23.10.2024

    ”Kastijärjestelmä pysyy yllä, koska ylemmät kastit hyötyvät siitä” – Dalitien syrjintä jatkuu, mutta aktivismi voimistuu

    Daliteihin kohdistuu väkivaltaa ja syrjintää, mutta dalitaktivismi on entistä laajempaa kansainvälisen näkyvyyden myötä. Suomessa ryhmän asemasta tietoa jakaa Dalitien solidaarisuusverkosto.

  • 15.10.2024

    Mia Takula ja Benjamin Pitkänen tekevät töitä eläinten puolesta, jotta maapallolla olisi tulevaisuus: ”Ihmisiä ei ole ilman luontoa eikä luontoa ilman eläimiä”

    Eri sukupolvea edustavat Mia Takula ja Benjamin Pitkänen nousivat julkisuuteen keskustelua herättäneillä tempauksillaan. Nyt he kertovat, mitä meidän tulisi ymmärtää Suomen eläinoikeustilanteesta.

  • 3.9.2024

    Jokainen valitsee taistelunsa

    Meistä kukaan ei voi pelastaa koko maailmaa. On kuitenkin tärkeää, että jokainen löytää oman tehtävänsä. Lehtemme tehtävä on tarkastalla kenen historiaa kerromme, kuka pääsee ääneen, kirjoittaa Anni Valtonen pääkirjoituksessaan.

  • 28.8.2024

    Venezuelasta on paennut lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä: ”Haluaisin palata takaisin kotiin, mutta en niin kauan, kun olemme vankeja”

    "Mummoni haluaa nähdä minun palaavan vapaaseen Venezuelaan", lukee mielenosoittajan kyltissä Barcelonassa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana diktatuuriksi muuttuneen Venezuelan vilpilliset vaalit ovat saaneet ihmiset kerääntymään kaduille.

  • 16.8.2024

    Auki revityt arvet: ”Tiesin erittäin hyvin, että poliisi käytti kadulla kovia otteita. En kuitenkaan koskaan kuvitellut, että voisin sokeutua”

    Viiden viime vuoden aikana Chilessä on koettu raakaa poliisiväkivaltaa, joka on nostanut pintaan Augusto Pinochetin diktatuurin aikaiset traumat. Nyt Chile tunnetaan maana, jossa on maailman eniten silmävammoja. Ne ovat aiheutuneet poliisien luodeista.

  • 15.5.2024

    Miten minusta tuli rohkea? – Maailman Kuvalehti toi festareille kolme inspiroivaa puhujaa ja installaation, joka otti kantaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan

    Rojin Birzoi, Justus Kantakoski ja Sanna Valtonen kertoivat lauantaina 24.5. Maailma kylässä -festivaalilla, miten he löysivät oman rohkeutensa. Maailman Kuvalehti tuotti festivaalialueelle myös "Punaiset kengät" -installaation.