• 7.4.2025

    Essee: Maailmankansalaisuuden ei tarvitse olla varattu vain harvoille

    Suomalainen voi matkustaa ilman viisumia 192 maahan, mutta monien näiden maiden kansalaiset eivät pääse Suomeen. Sitä selittää järjestelmä, joka perustuu valtioiden väliseen poliittiseen ja taloudelliseen hierarkiaan. Se ei kuitenkaan ole luonnonlaki, kirjoittaa Riina Rastas esseessään.

  • 4.4.2025

    Monisukupolvinen yhteisasuminen yleistyy Euroopassa – Barcelonassa Carles, 85, ja Carolina, 28, ovat olleet kämppiksiä kolme vuotta: ”Se on tuntunut alusta asti luontevalta”

    Monissa Espanjan suurkaupungeissa on pulaa kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista, eikä esimerkiksi kaikilla opiskelijoilla ole varaa edes soluhuoneeseen. Samaan aikaan yksinäisyyttä kokevien vanhusten määrä on lisääntynyt. Ratkaisuksi on keksitty yhteisasuminen.

  • 3.4.2025

    Indonesia otti käyttöön suuryritysveron

    Indonesia soveltaa OECD:n sopimusta, jonka mukaan maat voivat asettaa 15 prosentin veron monikansallisille suuryrityksille.

  • 3.4.2025

    Suomen irtautuminen miinakieltosopimuksesta nakertaisi kansainvälistä järjestelmää, sanoo Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson – ”Jos tästä nakerretaan, mikä on seuraava askel?”

    Jos Suomi irtautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta, se näyttää huonoa esimerkkiä myös muille maille, sanoo Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson. Hänen mukaansa vastuullista miinoittamista ei ole olemassa.

  • 2.4.2025

    Syyrialaiset palaavat sodan raunioittamaan maahan – ”Ilman toivoa ei voi elää”

    Toimittaja Rauli Virtanen vieraili Syyriassa, jonne noin 300 000 syyrialaista on palannut sen jälkeen, kun diktaattori Bashar al-Assad syrjäytettiin. Moni on menettänyt kaiken, mutta myös optimismia on ilmassa. ”Edellisen hallinnon aikana emme uskaltaneet sanoa, miltä meistä tuntuu. Nyt voimme puhua vapaasti kaikesta”, sanoo Abdul Latif Shahin.

  • 2.4.2025

    Energiateollisuuden terveiset: Ilmastonmuutos on sinun syytäsi

    Australialaistutkimuksen mukaan energiasektorin toimijoiden viesti on, että sankarikuluttaja ratkaisee ilmastonmuutoksen. Näin huomio kääntyy pois merkittävimmistä saastuttajista.

  • 1.4.2025

    Ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion puolustaminen vaatii kansalaisyhteiskunnalta valppautta, sanoo Jarna Petman: ”Jos emme aseta rajoja tässä ja nyt, ei niitä aseta kukaan muukaan”

    Miten ihmisoikeudet ovat kehittyneet viime vuosina? Onko ihmisoikeuksista tullut kauppatavaraa? Mitä me voimme tehdä niiden edistämiseksi? Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Jarna Petman vastaa kysymyksiin.

  • 1.4.2025

    Kiitoksia ja anteeksipyyntöjä – Tukholman reissu osoitti, että Suomi kiinnostaa ruotsalaisia nyt erityisen paljon

    Kysymys "Oletteko Suomesta?" tuli tutuksi viikonlopun aikana Tukholmassa. Ruotsalaisten kiinnostus yllätti, mutta sen takaa saattaa löytyä looginen selitys: Suomi-kuva on kohentunut länsinaapurissa, kirjoittaa Riina Rastas kolumnissaan.

  • 31.3.2025

    Hyvän Tekijät -podcastin viidennessä jaksossa keskustellaan uskopohjaisesta avustustyöstä – piispa Kaisamari Hintikka: ”Usko kääntää ihmisen katseen itsestä toiseen”

    Koska auttaminen on monen uskonnon keskiössä, ovat monet avustusjärjestöt uskopohjaisia. Esimerkiksi kristityn tehtävä ei ole elää ensisijaisesti itseään varten, vaan toisten ihmisten vuoksi, sanoo Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka Hyvän Tekijät -podcastissa.

  • 28.3.2025

    Kaverusten ideasta lähtenyt Global Club Nights tarjoilee livemusiikkia eri puolilta maailmaa – ”Tarvitsemme paikan, jossa voimme esitellä työtämme”

    Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opiskelleet kaverukset saivat reilu kolme vuotta sitten idean. Nyt he järjestävät kerran kuussa Global Club Nights -liveklubitapahtumaa, joka tutustuttaa toisiinsa eri puolilta maailmaa Suomeen muuttaneita muusikoita ja suomalaisia musiikkialan toimijoita.