Artikkelikuva

Aasia satsaa tutkimukseen, Eurooppa vähentää

Perinteiset teollisuusmaat ovat alkaneet leikata tieteestä ja tutkimuksesta. Aasiassa kehitys on päinvastainen.

Suomessa on puhuttu paljon tieteeseen ja tutkimukseen kohdistuneista leikkauksista. Kun katsoo teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD:n tilastoja, huomaa, ettei Suomi ole yksin: viime vuosina sijoitukset tutkimus- ja kehitystyöhön ovat olleet laskussa erityisesti niin sanotuissa perinteisissä teollisuusmaissa.

Poikkeuksen muodostavat nousevat taloudet Aasiassa, erityisesti Kiina, Japani ja Etelä-Korea. Etelä-­Korea on nostanut tutkimusrahoitustaan nopeimmin maailmassa, ja sijoittaa tieteeseen nyt yli kymmenkertaisesti Suomeen nähden.

Yksi korealainen kehitysala, joka saattaa tulevaisuudessa näkyä meilläkin, on viihdeteollisuus. Toimittaja Euny Hong kertoo kirjassaan The Birth of Korean Cool, että maassa satsataan valtavat rahamäärät esimerkiksi hologrammien ja keinotekoisten ilotulitteiden kehittelyyn, samoin kuin ylipäätään pop-kulttuuriin.

Etelä-Korealla on Hongin mukaan tietoinen strategia tehdä maasta cool erityisesti köyhien ja keski­tuloisten maiden asukkaiden silmissä. Taustalla on ajatus, että kun ostovoima Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa kasvaa, alkavat ihmiset ostaa yhä enemmän ”siistinä” pitämänsä Etelä-Korean autoja, kännyköitä ja kodinkoneita.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!