Näkökulmat

Aidon elämyksen jäljillä

"Mitä hitaammin liikkuu, sitä vähemmän kuormittaa luontoa."

Mitä hitaammin liikkuu, sitä vähemmän kuormittaa luontoa. Tämän periaatteen reilua matkailua suosiva tuntee ja sitä pidetään rautalankaohjeena matkailun eettisyydessä. Suurimmat matkailun haitat syntyvät lentoliikenteestä, ja siksi pyrin itse välttämään lentämistä muilla kuin pakollisilla työmatkoilla. Erilaisilla lentopäästökompensaatioilla voi kyllä hyvittää ympäristörikkomuksia, mutta paljon matkustavan kannattaa suosia suoria lentoja, jotka kuormittavat maapalloa vähiten. Nousut ja laskut ovat ympäristön kannalta aina rasite, niitä tarjotaan usein myös alennushintaisissa matkustustavoissa. Reissaan itse työ- ja vapaa-ajan matkoja kotimaassa mieluiten junalla.

 

Perheemme suosii usein pidempiä matkoja ja vähemmän pieniä pyrähdyksiä. Olemme vuokranneet mökkejä kuukaudeksi, jolloin pieniä minilomia ei tule tehtyä. Eettisenä periaatteena on ollut kotimaan matkailu, joko tuttavien ja läheisten luona tai leiripaikoilla.  Kotimaassa on hyvä tutustua maakuntien perinteisiin, ruokiin ja murteisiin.
Olen perustellut kotimaanmatkailua myös sillä, että se tarjoaa yrittäjille mahdollisuuden elinkeinon harjoittamiseen, työllisyyttä ja kasvumahdollisuuksia.

 

Kehitysyhteistyövuosina opin, että ulkomaanmatkaa suunnitellessa paikalliseen kulttuuriin kannattaa tutustua etukäteen. Kulttuurin kunnioittaminen tulee esille kaikessa: ruokakulttuurissa, vaatetuksessa, uskonnossa, tapakulttuurissa ja siinä miten tervehditään ja kohdataan toisemme. Kielen hallitseminen kuroo umpeen kuilua paikallisen ja turistin välillä.   

 

Matkaa suunnitellessa on hyvä tarkistaa oman matkanjärjestäjän taustat ja suositukset, mikä onnistuu netin ja sosiaalisen median kautta. Me matkustajat voimme edellyttää matkanjärjestäjiltä entistä avoimempaa eettisten normien ja lainsäädännön noudattamista.  Avoimet ja yhteiset pelisäännöt auttavat esimerkiksi majoitusta ja erilaisia palveluja tarjoavaa ansaitsemaan hyviä arvosteluja tuottamistaan palveluista – ja palveluntarjoaja voi seurata helposti onnistumistaan tarkistamalla vieraiden palautetta omasta kohteesta.

Vastuullinen matkailija tietää, että turistien suosimat hotellit ovat usein ulkomaalaisomistuksessa ja usein sekä raaka-aineet, työvoima että tavarat kuljetetaan kohteeseen ulkomailta. Suurista turistivirroista hyötyvät silloin vain ylikansalliset ketjut ja paikalliset yrittäjät ja asukkaat jäävät usein turistien valuuttavirran ulkopuolelle.
Pahimmillaan ”turistirysissä” on havaittu lapsityövoiman ja laittoman työvoiman käyttöä, väärinkäytöksiä ja työehtosopimusten laiminlyöntiä, jotka osaltaan estävät köyhyyden vähentämistä. Reilu matkailu alkaa tahtotilasta.  Minä päätän.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!