Miten voitetaan kansainvälisen jihadismin vastainen sota? Minään mallitapauksena voi tuskin pitää julkisten varojen käyttöä Cabo Delgadon läänissä Mosambikissa, jonka Isis lukee osaksi Keski-Afrikan lääniään. Esimerkiksi sopii erään pienen poliisiaseman rakentamisyritys lähellä vuonna 2017 alkaneen jihad-sodan eturintamaa.
Pari viikkoa sitten paikallinen poliisipäällikkö näytti tutkimusryhmällemme poliisiaseman peruskiveä. Kylävirkailija asetti sen paikalleen 2019 valtakunnallisen lehdistön, lääninhallinnon ja poliisijohdon läsnä ollessa. Se on jäänyt ainoaksi kiveksi, poliisin mukaan siksi että rakennusrahat “syötiin” Pembassa, läänin pääkaupungissa.
Kaksi vuotta myöhemminkään ajoneuvoja ei ole tuotu takaisin.
Samoin kävi mosambikilaisen kaivosyhtiön samassa tilaisuudessa juhlallisesti lahjoittamille poliisiautoille. Avaimien luovuttamisen jälkeen tilaisuuteen saapunut poliisikomentaja lainasi niitä muka testatakseen autot ensin Pembassa.
Kaksi vuotta myöhemminkään ajoneuvoja ei ole tuotu takaisin.
Aiemmin tänä vuonna kylävirkailija vei kaksi pidätettyä jihadistisissiä moottoripyörällä (!) vankilaan, koska hänellä eikä paikallisella poliisilla ole autoja. Vankila on huonokuntoisten teiden takana parin tunnin ajomatkan päässä.
Jihadistit ovat saaneet hyvän taistelukoulutuksen, ajaneet väestön pois lähes Alankomaiden kokoisesta osasta läänin pohjoispuoliskoa ja sulkeneet Mosambikin etelästä pohjoiseen kulkevan valtatien numero 1 satojen kilometrien matkalta. Käsiraudoissakin isokokoiset sissit onnistuivat kaatamaan moottoripyörän. Ilmankos piiripäällikkö kertoi aiemmin kaupungissa, että hänen piirikunnassaan eletään kuin elokuvissa.
Tavallisesti vangit viedään minibusseilla kalashnikovilla aseistetun poliisin vartioidessa. Hallintovirkailijat ja kylän perinteiset päälliköt keräävät asukkailta kolehdin bussimaksuja varten.
Kolmisen viikkoa sitten alkoi Pembaan saapua tuhansia sotilasvahvistuksia Ruandasta ja eteläisen Afrikan maista: Angolasta, Botswanasta, Etelä-Afrikasta, Tansaniasta ja Zimbabwesta. Lentokentällä on telttaleiri vasta saapuneille sotilaille ja kaupungin hotelleista on tullut afrikkalaisten upseerien kohtaamispaikkoja. Myös ainakin EU, Yhdysvallat, Venäjä ja Portugali tukevat jihadismin vastaista sotaa ja kouluttavat maan armeijaa.
Mosambikissa rehottava korruptio tuskin edistää sotamenestystä.
Monet paikalliset asiantuntijat ovat arvelleet Ranskan rahoittavan ruandalaisjoukkoja päämääränään turvata ranskalaisyhtiö Totalin miljardi-investoinnit läänistä löydettyjen jättimäisten maakaasuvarojen hyödyntämiseen.
Mosambikissa rehottava korruptio tuskin edistää sotamenestystä. Jos kuitenkin maahan saapunut raaka voima riittää sodan voittamiseen, voi kyseessä olla viimeinen mahdollisuus. Muuten Pohjois-Mosambikista on vaarassa tulla pysyvä jalansija kansainväliselle jihadismille ja Isisille.
Janne Rantala (IESE, Maputo) työskentelee EU-rahoitteisen “Towards more Inclusive and Peaceful Society in Mozambique” -hankkeen johtavana tutkijana.