Näkökulmat

Nobel-palkinto rohkaisee miinakampanjaa

Norjan Nobel-komitean päätös myöntää rauhanpalkinto kansainväliselle maamiinojen vastaiselle kampanjalle ICBL:lle ja sen koordinaattorille Jody Williamsille on vahva tunnustus kansalaisaktivismille ja järjestötoiminnalle. Viidessä vuodessa kampanja on laajentunut yli tuhannen järjestön yhteistyöksi eri puolilla maailmaa. Suomesta kampanjassa on ollut mukana Kepan lisäksi mm. rauhanjärjestöjä, kirkon järjestöjä, Punainen Risti ja Unicef.

Kumppani onnittelee palkinnon johdosta kansainvälistä miinakampanjaa, sen suomalaisia osanottajia, järjestäjiä ja vähän myös itseäänkin. Työ tuottaa tulosta ja saa tunnustusta.

Maailmassa on 60 maan maaperään haudattuna yli 100 miljoonaa maamiinaa. Ne tappavat tai rampauttavat noin 26.000 ihmistä vuosittain, pääasiassa siviilejä. Maamiinat tappavat kymmenen kertaa todennäköisemmin siviilin sodan jälkeen kuin sotilaan taistelujen aikana, niillä on hyvin vähän vaikutusta sodan lopputulokseen, mutta ne aiheuttavat kuolemaa ja kärsimystä viattomille sodan jälkeen. Yleensä miinan uhri on kehitysmaan asukas.

”Palkinto on myös tunnustus uudenlaiselle diplomatialle, jossa pienet ja keskisuuret maat ottavat johdon käsiinsä ja toimivat kansalaisjärjestöjen kanssa tärkeiden humanitaaristen asioiden puolesta,” sanoi Jody Williams. Samalla palkinto on epäsuora tunnustus myös traagisesti kuolleen prinsessa Dianan työlle miinojen uhrien hyväksi.

Tämän kansainvälisen liikkeen työn tuloksena syyskuun 18. päivänä Oslossa hyväksyttiin henkilömiinat kieltävä sopimus. Yli sadan valtion odotetaan allekirjoittavan sen Ottawassa joulukuun alussa.

Viimeistään Nobel-palkinnon pitäisi nyt herättää huomaamaan, että miinat kieltävän’sopimuksen ulkopuolelle jäävät valtiot ovat jäämässä väärälle puolelle. Niitä ovat mm. USA, Kiina, Intia,
Pakistan, Kreikka ja Suomi. Venäjän presidentti ehti jo luvata maansa liittyvän allekirjoittajien joukkoon. Olemme aika omituisessa seurassa. Jo toisen kerran peräkkäin Rauhan Nobel voidaan tulkita myös näpäytykseksi Suomen ulkopolitiikalle.

Ottawan sopimus ei vielä poista miinoja maailmasta eikä edes lopeta niiden holtitonta käyttöä. Liittymällä mukaan sopimukseen Suomella on kuitenkin paremmat mahdollisuudet vaikuttaa henkilömiinojen lopulliseen hävittämiseen kuin jättäytymällä ulkopuolelle. Sopimus pitää nähdä prosessina, jolla on hyvät mahdollisuudet johtaa henkilömiinojen käytön lopettamiseen.

Suomi on ilahduttavasti lisännyt tukeaan miinanraivaukseen viime vuosina. Jos Suomi jää täyskieltosopimuksen ulkopuolelle, tuokin työ jää särkylääkkeeksi.

Nobel-palkinto vahvistaa ja rohkaisee kansainvälistä kampanjaa ja sen huomio tulee keskittymään miinat kieltävän sopimuksen ulkopuolelle jäävien maiden saamiseen mukaan sekä sopimuksen toimeenpanon ja valvontajärjestelmän kehittämiseen.

Suomen pitää allekirjoittaa Ottawan sopimus jo joulukuun alussa ensimmäisten joukossa.

UPM-Kymmenen iso riski

Metsäjättimme UPM-Kymmene rynnisti Kaakkois-Aasian kasvaville markkinoille ryhtymällä yhteistyöhön indonesialaisen April-yhtymän kanssa. Yhteistyökumppanit perustavat uudet hienopaperiyhtiöt ja järjestävät niissä ristiin vähemmistöomistusosuudet. kaupasta saattaa tulla UPM:lle pitkäaikainen riesa.

Aasialaisen April Fine Paperin pääasiallinen raaka-ainelähde on Riaupulpin sellu, jota varten avohakataan Sumatran saaren arvokkaita luonnonmetsiä. Riittääkö suomalaisille ympäristövakuudeksi se, että indonesian sotilasdiktatuuri on myöntänyt tähän luvan? Muut ulkomaiset yritykset eivät ole onnistuneet luonnonmetsien hakkuissa, paikallinen ja kansainvälinen vastustus on ollut sen verran kovaa. On mielenkiintoista nähdä, minkälaisella mainosbudjetilla UPM-Kymmene mahduttaa tämän omaan ”kestävään kehitykseen perustuvan metsätalouden” ympäristöpolitiikkaansa.

Lisäongelmia saattaa tulla Riaun alkuperäiskansojen Sakaiden ja muiden paikallisyhteisöjen ihmisoikeuksien puolustajista. Indonesialainen ay-politiikka tuskin myöskään on kansainvälisen ay-liikkeen mieleen.

Huhut kertovat, että suomalaisten uusin kummilapsi April kuuluu Indonesian vihatuimpiin yhtiöihin. Eikä vähiten suorien suhteidensa vuoksi diktaattori Suharton sukuun. UPM tuntuu luottavan sotilasdiktatuurin pitkäaikaiseen vakauteen vallan kahvassa. Jos ja kun se valta joskus vaihtuu, April-yhteistyöstä saattaa tulla yhtiölle varsinainen pitkän tähtäimen bumerangi.

PS: ”Globalisaatio on paras mahdollinen asia yhtiöille. Maailmanlaajuiset markkinat tuovat enemmän vaurautta, demokratiaa ja vapautta. Samaan aikaan joku väistämättä kärsii, mutta hyvinvointi leviää hiljalleen globalisaation mukana.”
Nestlén hallituksen puheenjohtaja Helmut Maucher Suomen-vierailullaan (HS 7.10.)

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!