La Kinky Beat – elämäniloa lavalla

La Kinky Beat, vinksahtaneeseen makuun sopiva biitti vai kinkkinen hakkaussessio? Ei kumpaakaan, vaan espanjalainen ska-reggae-elektro-rock-pop-lattari-pumppu.

La Kinky Beat (Kuva: Roo-Petita)Vuonna 2003 perustettu La Kinky Beat on kotoisin Barcelonasta, jonka musiikkikenttä on tunnettu monikielisyydestään ja -kulttuurisuudestaan. La Kinky Beat tekee kunniaa tälle perinteelle. Sen elämäniloisessa ja vauhdikkaassa saundissa yhdistyvät ska, reggae, elektro, rock, pop ja latinomusa.

Jo levyjä kuunnellessaan aistii sen vauhdin ja ilon, jonka bändi keikoilla tarjoaa yleisölleen. Yhtyeen ensimmäinen pitkäsoitto Made in Barna ilmestyi vuonna 2004. Tuottajana oli muun muassa Cheb Balowskia tuottanut Stephane Carteaux.

Tämän vuoden alussa ilmestyi 14 biisiä sisältävä One More Time -albumi. Siinä voi havaita vaikutteita Black Eyed Peasin Fergien ja No Doubtin Gwen Stefanin laulutyylistä. Kun tästä kysyy La Kinky Beatin laulajattarelta Mataharylta, hän kiistää tietoisen vaikutteiden omaksumisen. Sen sijaan hän arvelee ihmisten ehkä pitävän hänen ääntään jotenkin samantyyppisenä kuin mainittujen kahden laulajattaren.

Matahary ei myöskään hyväksy väitettä, että bändin musiikissa kuuluisi Cheb Balowskin vaikutus.

”Ehdottomasti ei. Heidän musiikkinsa on paljon enemmän arabivaikutteista.” Sen sijaan hengenheimolaisuus Mano Negran kanssa on olemassa. ”Mehän kasvoimme Mano Negran rinnalla, joten sen vaikutus meihin on jo paljon todennäköisempää.”

Uutta levyä onkin ollut tuottamassa muun muassa Mano Negrassa vaikuttanut Tomas Arroyos, jonka vaikutus kuuluu bändin monikielisessä ja eri musiikkityyleistä vaikutteita saaneessa levyssä.

”Ei vaikutteiden omaksumisessa mitään vikaa ole”, Matahary toteaa. ”Emme halua rajoittaa musiikkiamme. Olemme muusikkoja, ja pidämme erilaisista musiikkityyleistä. Miksi sulkisimme ovia joidenkin musiikkityylien edessä, jos kerran oikeasti pidämme niistä.”

Hauskanpitoa ja asennetta

” Please yourself, don’t change your mind for what people say”, laulaa Matahary kappaleessa Monster. Biisissä peräänkuulutetaan oman jutun säilyttämistä ja sen mukaan toimimista muiden mielipiteistä riippumatta. ”Black Panther -biisissä vaaditaan vapautta kaikille ihmisille ja eläimille”, Matahary toteaa.

Poliittisena bändinä ei La Kinky Beat itseään pidä. ”Olemme muusikoita. Musiikki on ilmaisukanavamme. Lyriikoissa puhutaan asioista, joihin suhtaudumme positiivisesti tai negatiivisesti. Emme ole poliittinen yhtye, mutta otamme kantaa”, Matahary muotoilee.

Hauskanpito on olennainen osa La Kinky Beatin toimintaideaa. ”Haluamme tehdä bailumusiikkia, jota ihmiset voivat laulaa ja tanssia, jonka tahdissa voidaan pitää hauskaa.”

Tavoitteeseen on päästy.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 5/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!