Artikkelikuva
Camilla Sosa Villada.

Tie tähtiin ja omaksi itseksi

"Sitten onni potkaisi: opiskelukaveri pyysi häntä esittämään pääroolia lopputyössään, joka kuvasi transseksuaalin elämää."

Kun elokuva mía sai ensi-iltansa Argentiinassa vuonna 2011, keskustelu tasavertaisesta avioliitolaista oli vielä kesken. Siksi elokuva, jonka yhtenä juonteena on tositapahtumiin pohjautuva kuvaus Buenos Airesin laitamilla eläneen trans-yhteisön taistelusta oikeuksiensa puolesta, upposi hedelmälliseen maaperään.

Näin kertoo Mía-elokuvan pääosaa näyttelevä Camila Sosa Villada, joka vieraili lokakuussa Helsingissä Cinemaissí-festivaalilla.

”Elokuvan ensi ilta oli Pride-kulkueen jälkeisenä päivänä. Tuohon Prideen oli osallistunut ennätysmäärä argentiinalaisia. Ihmiset olivat valppaina tässä asiassa.”

Niin elokuvan ohjaaja Javier van de Couter kuin Sosa Villada itse olivat aktiivisia tasavertaisen avioliittolain eteenpäin viemisessä. Aktiivisuus tuotti tulosta ja maahan saatiin laki ensimmäisenä Latinalaisessa Amerikassa. Lisäksi Argentiina on tätä nykyä ainut maa maailmassa, jossa ihminen saa itse valita sukupuolensa.

”Ei tarvita enää psykologisia testejä. Jos tunnen itseni naiseksi, olen nainen ja saan naisen henkilökortin”, Sosa Villada sanoo.

Näyttelijä matkusti nyt ensimmäistä kertaa ulkomaille naisen passilla.

Transseksuaalin näyttelijän taustasta löytyy aika tavallinen tarina. 5000 ihmisen kylästä kotoisin oleva Sosa Villada löysi identiteettinsä varhain, 16-vuotiaana, mikä kavensi hänen mahdollisuuksiaan työelämässä. Ainoat vaihtoehdot rahoittaa viestinnän ja teatterin opinnot Córdoban kaupungissa olivat käymälöiden siivoaminen ja itsensä myyminen.

Sitten onni potkaisi: opiskelukaveri pyysi häntä esittämään pääroolia lopputyössään, joka kuvasi transseksuaalin elämää.

Näytelmä oli menestys. Sen myötä Sosa Villada päätyi Norma Fernándezin ohjaamaan dokumentiin Camila, desde el alma (2010), joka kertoi hänen elämäntarinansa 

“Lapsena kuvittelin, että näyttelisin, tekisin teatteria ja elokuvia, sillä me transihmiset olemme ennen kaikkea näyttelijöitä ja roolimme edustajia. En kuitenkaan koskaan ajatellut, että oikeasti tienaisin leipäni näin”, hän sanoo.

Mia-elokuvaan näyttelijätär bongattiin Córdobasta. Sivuosaksi ajateltu rooli paisui elokuvan päärooliksi.

Elokuvaroolin jälkeen Sosa Villada on jatkanut työskentelyä teatterin ja television parissa. Seuraavaksi näyttelijä työstää teatteriesitystä, joka pohjautuu meksikolaistaiteilija Frida Kahlon elämänvaiheisiin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!