Harva tietää, että Chilessä elää maailman suurin Lähi-idän ulkopuolinen palestiinalaisväestö. Noin 20 miljoonan asukkaan maassa on yli 500 000 palestiinalaistaustaista.
Moni heistä kannattaa Club Palestino -urheiluseuraa, yhtä Chilen parhaista ammattilaisjalkapallojoukkueista. Se pelaa ensimmäisessä divisioonassa.
Joukkueella on aina ollut suuri kannattajakunta. Kiihkeimpiä ja tunnetuimpia faneja kutustaan nimellä Baisanos.
Stadion täyttyy viikonloppuisin, kun perheet saapuvat paikalle rauhanomaisesti palestiinalaisten t-paitojensa ja lippujensa kanssa.
Jalkapallo tuottaa kaikille yhteistä iloa ja euforiaa.
Hamasin lokakuussa 2023 tekemästä hyökkäyksestä alkaneiden, Israelin Gazaan kohdistamien laajojen sotatoimien aikana klubin kannatus on kasvanut entisestään.
Israelin vuosikymmeniä kestänyt palestiinalaisalueiden miehitys on saanut Chilen myös valtion ottamaan selkeän kannan.
Baisanos-kannattajajoukkoon kuuluva Rafael Torres korostaa, että ”palestiinalaisten vastarinnan tuella ei ole Chilessä väriä tai rajoja, vaan se on jo elämäntapa”.

Aya Al Hamidi, joka tunnetaan Chilessä paremmin nimellä La Palestina Gritona, on yksi seuran uskollisimpia faneja.
Hän on palestiinalaista alkuperää oleva oikeustieteen opiskelija Finis Terrae -yliopistossa ja tunnettu palestiinalaisten oikeuksien puolustaja.
”Jalkapallo on meidän kaikkien yhteinen asia. Riippumatta väristä, etnisestä taustasta tai kansalaisuudesta”.
Hän sanoo yrittävänsä osallistua jokaiseen palestiinalaisten tapaamiseen pääkaupungissa Santiagossa.
”Minulle tärkeintä on, että jalkapallolla ei ole mitään tekemistä politiikan kanssa. Club Palestinolla on ansionsa palestiinalaisten asian näkyvyyden kannalta. Tämä on jopa saanut ihmiset kiinnostumaan palestiinalaisten kulttuurissa ja heidän kotiseutunsa historiasta.”
Miten palestiinalaiset sitten aikoinaan päätyivät juuri Chileen?
”Euroopan juutalaisten muuttoliike suuntasi Palestiinaan tähtäimenään perustaa juutalaisille koti Palestiinassa mutta ilman palestiinalaisia”, sanoo Kalil Abu-Qalbein Kodaan.
Kodaan on antropologi ja chileläis-palestiinalaisen nuorisojärjestön puheenjohtaja Chilen Valdiviassa.
Kun Israelin valtio perustettiin vuonna 1948, noin 750 000 palestiinalaista lähti tai karkotettiin. Palestiinalaisille tapahtuma oli nakba, katastrofi.
Myös Chileen lähti joukko palestiinalaisia jo valmiiksi muodostuneen, vakiintuneen yhteisön jatkoksi.
Ensimmäiset arabisiirtolaiset olivat saapuneet Chileen laivalla 1900-luvun alussa. He olivat palestiinalaisia, syyrialaisia ja libanonilaisia. Suurimman ryhmän muodostivat jo silloin palestiinalaiset, jotka olivat kotoisin Betlehemistä, Beit Jalasta ja Beit Sahourista.
Kangaspuiden avulla rakennettu silta Palestiinan ja Chilen välillä on kantanut näihin päiviin asti.
Palestiinalaisten lähdön taustalla olivat ottomaanien valtakunnan kriisi ja sionistisen muuttoliikkeen eteneminen.
Palestiinalaisille vihamielinen ilmapiiri pakotti monet perheet lähtemään maasta ja etsimään turvaa valtameren takaa.
”Huolimatta hämmennyksestä, jota heidän saapumisensa ja läsnäolonsa aiheutti chileläisessä yhteiskunnassa, arabit onnistuivat integroitumaan uuteen kotimaahansa. Tässä auttoi ihan tietty tuote ja sen onnistunut markkinointi: kangaspuut”, Kodaan lisää.
Arabit toivat vahvan perinneosaamisensa nimenomaan kudontateollisuuden saralla maahan, jossa tekstiilituotanto oli vielä pienimuotoista. Pian heidän kudotuista tuotteistaan tuli arjen välttämättömyyksiä chileläisille.
”Tämä kangaspuiden avulla rakennettu silta Palestiinan ja Chilen välillä on kantanut näihin päiviin asti”, Kodaan sanoo.

Oman jalkapalloseuran palestiinalaiset perustivat jo vuonna 1920. Club Palestinolla on tällä hetkellä kaksi Chilen kärkisarjan mestaruutta. Jalkapallon ensimmäisen divisioonan ensimmäinen mestaruus saavutettiin vuonna 1955 ja toinen vuonna 1978.
Eteläamerikkalaisen jalkapallon suuret hahmot ovat jättäneet jälkensä seuraan. Kenties merkittävin heistä on legendaarinen puolustaja, palestiinalaistaustainen Elías Figueroa, joka oli vuonna 1978 voitetun mestaruuden sankari.
Samana vuonna Club Palestino teki historiaa Chilen ammattilaisjalkapallossa ja tuli ensimmäiseksi joukkueeksi, joka saavutti 44 peräkkäistä voittoa häviämättä kertaakaan. Ennätys on yhä voimassa.
Club Palestinon viimeisin saavutus on Copa Chilen voitto vuodelta 2018. Siitä lähtien Palestino on pysynyt taulukon kärjessä.

Chilen valtion tuki Palestiinan kansalle on laajaa, näkyvää ja selkeää. Presidentti Gabriel Boric on ilmaissut jatkuvan tukensa Palestiinalle, mikä näkyy myös hänen käyttämissään termeissä. Boric puhuu julkisuudessa Gazan kansamurhasta ja pitää Israelin pääministeri Benjamin Netanjahua sotarikollisena.
Kansainvälinen tuomioistuin tutkii parhaillaan, täyttävätkö Israelin sotatoimet kansanmurhan tunnusmerkit. Monien ihmisoikeusjärjestöjen, YK:n tutkimusryhmän ja oikeusoppineiden mukaan näin on.
Club Palestino -fani Aya Al Hamidi tuntee suurta ylpeyttä seuran pelaajista, jotka julkisesti tukevat palestiinalaisten asiaa.
”Myös pelaajat, joilla ei palestiinalaista alkuperää, tulevat pelikentälle palestiinalaishuivi eli kufiya harteillaan osoittaakseen tukensa Gazalle.”
Myös seuran johto on ilmaissut mielipiteensä, kun he ovat päättäneet vaihtaa pelaajanumero ykkösen tilalle Palestiinan kartan.
Los Baisanos -kannattajaryhmä organisoi myös jokaisessa ottelussa minuutin hiljaisen hetken kansanmurhan uhreille 11. minuutin kohdalla. Samalla jokainen stadionilla olija saa nostaa punaisen kortin.

”Tämä punainen kortti on tapa osoittaa tyytymättömyyttä Israelin valtiota kohtaan”, Rafael Torres sanoo.
Tämä tapa sai alkunsa Skotlannin jalkapallojoukkueen Celticin aloittamasta käytännöstä viime vuoden alussa.
Palestiinan todellisuudesta ja synkistä vuosista huolimatta Club Palestinon kannattajat ja pelaajat saavat ja antavat iloa joka kerta, kun joukkue astuu kentälle.
”Chilen ja Palestiinan tarinassa punaiset, vihreät ja mustat langat kietoutuvat toisiinsa traagisinakin aikoina”, Kodaan sanoo.