Kun paavi Franciscus alias Jorge Mario Bergoglio (1936-2025) kuoli toisena pääsiäsipäivänä, maailman eri mediat, silmäätekevät ja vaikuttajat kiirehtivät ilmaisemaan surunvalittelujaan ja jakamaan muistojaan hänestä. Heidän joukkoonsa liittyi myös Palermon jalkapallojoukkue. Se julkaisi kuvan, joka kiteyttää sen, mitä paavi monille täällä merkitsi.
Kuvassa paavi on vierailulla Palermossa paikallista mafiajärjestö La cosa nostraa vastaan taistelleen papin, Don Pino Puglisin (1937-1993), kuoleman muistopäivänä.
Pino Puglisi teki elämäntyönsä Brancacciossa, yhdessä Palermon köyhimmistä ja pahamaineisimmista kortteleista. Pappi koki tehtäväkseen saada lapset ja nuoret pois mafian elämänpiiristä.
Kuten hyvin tiedetään, mafia astuu helposti kuvaan paikoissa, joissa sille on tilausta; köyhyyttä, osattomuutta ja kouluttamattomuutta.
Puglisi kieltäytyi maksamasta mafialle suojelurahaa eikä ottanut vastaan mafiosojen kirkolle tarjoamia rahoja. Hän kasvatti, koulutti ja puhui. Hän perusti järjestön, joka toimii Brancacciossa yhä. Samalla hän istutti mafian vastaisen taistelun siemenen aikana, jolloin sitä ei vielä Palermossa tehty.
Pino Puglisi kuoli mafian murhamiesten luoteihin. Kun paavi vieraili Palermossa ja puhui tuhansille nuorille, hän sanoi, että ihminen, joka uskoo Jumalaan, ei voi olla mafiajärjestön leivissä.

Jalkapalloilijoiden somessa jakamassa kuvassa paavi Franciscus istuu lounaspöydässä edesmenneen munkin Biagio Conten (1963-2003) ja kodittomien siirtolaisten, paikallisten köyhien ja sairaiden kanssa.
Ruokana heillä on caponataa, tomaattista munakoisopataa sekä paneroitua kanaa, ja jälkiruokana sitruunajäädykettä.
Kyseinen lounas tarjoillaan Biagio Conten hyväntekeväisyysjärjestön tiloissa, jonka Conte sai hankittua kodittomille nälkälakkoilemalla Palermon päärautatieaseman kaariholvien alla.
Sisilia on Italian köyhintä aluetta. Se on myös saari, jonne suurin osa siirtolaisista saapuu – ja moni heistä jää. Sanotaan, että yrittäjäperheen poika Biagio Conte oli lähdössä aikoinaan hyväntekeväisyystyöhön Afrikkaan, mutta päättikin jäädä purkamaan eriarvoisuutta kotikulmilla.
Vaikka poliitikot pahoittelevat nyt julkisesti köyhiä, siirtolaisia ja vankeja puolustaneen paavin poismenoa, poliitikkoina he puhuvat nimenomaan siirtolaisia vastaan.
Sisilian saari oli paaville jo ennestään tuttu. Hän teki ensimmäisen virallisen vierailunsa Lampedusan saarelle vuonna 2013. Lampedusa on tunnettu yhtenä veneellä saapuvien siirtolaisten ensimmäisinä etappeina Euroopassa. Kun paavi pääsi saarelle, hän heitti mereen kukkia, aivan kuten haudoilla tehdään. Tällöin paavi toimi täysin vastoin sitä, mitä oikeistopoliitikot Italiassakin tekevät.
Vaikka poliitikot pahoittelevat nyt julkisesti köyhiä, siirtolaisia ja vankeja puolustaneen paavin poismenoa, poliitikkoina he puhuvat nimenomaan siirtolaisia vastaan; näkevät heidät uhkana ja käyttävät uhkaa poliittisena propagandana.
Kerran paavi Franciscus sanoi, että siirtolaiset ovat kristittyjä, joita torjutaan ”valkoiset hanskat kädessä”. Toisella kerralla hän muistutti, ettei mafia ole suinkaan nigerialainen keksintö.
Monet sanovat paavin uudistaneen katolista kirkkoa vähemmän kuin toivottiin. Joidenkin mielestä hän järisytti sitä liikaakin.
Kun paavi kuoli, mediassa kysyttiin, oliko hän poliittisesti vasemmalla. Hänhän hoiti vasemmiston ajamia asioita näkyvämmin kuin monet poliitikot Italiassa.
Television ajankohtaisohjelmissa vastaus on ollut poikkeuksetta kieltävä. Voidaan kuitenkin sanoa, että paavi toimi vaikuttajana, influensserina. Hän astui ulos kirkosta eikä ainoastaan nähnyt syrjäytyneitä, vaan antoi heille kasvot.
Paavi Franciscus puhui koko paavina olemisen ajan rauhasta. Hän sanoi kolmannen maailmansodan olevan jo käynnissä paloittain eri puolilla maailmaa. Hän soitti kuolemaansa asti joka ilta puhelun Gazaan. Hän lahjoitti omalta pankkitililtään 200 000 euroa Italiassa retuperällä olevaan vankeinhoitoon.
Monet sanovat paavin uudistaneen katolista kirkkoa vähemmän kuin toivottiin. Joidenkin mielestä hän järisytti sitä liikaakin.
Kokemukseni on, että paavi sai joukkoonsa paljon heitä, jotka eivät lähtökohtaisesti usko, tai jos uskovat, tekevät sen maallikoina.
Toimittaja Lilli Gruber, yksi Italian kuuluisimmista ruutukasvoista, sanoi tv:ssä paavin kuoliniltana: “Nyt meiltä puuttuu se ainoa ääni, joka tuomitsee sodat, kovan kapitalismin ja sietämättömän eriarvoisuuden.”
Paavi Franciscuksen sanotaan rakastaneen jalkapalloa. Hän oli pelannut sitä aikanaan itsekin. Kun paavin kuoleman takia ottelut maanantaina peruttiin, Palermon joukkue lahjoitti stadionille tarkoitetut 800 ruoka-annosta Biagio Conten hyväntekeväisyysjärjestölle.
Tämä ei tarkoita sitä, etteikö lahjoitus olisi voinut olla mainostemppu, eikä sitäkään, etteikö jalkapallossa pyörisi aivan liian suuret rahat. Mutta se kenellä on rahaa ja valtaa, voi käyttää asemansa yhtä lailla huonosti kuin hyvin.
Kirjoittaja on toimittaja, joka asuu Palermossa, Italiassa.