Artikkelikuva
Amina Nyiva Kibagaren kadulla. Helinä Rautavaaran museoon rakennettuun näyttelyyn on rakennettu Aminan kotona toimivan kynsistudion näköisversio. ”Tervetuloa kylään”, Amina sanoo.

”Älä luovuta” – Nuoret nairobilaiset selviytyjät lähettävät suomalaisille nuorille toivon viestin

From Zero to Hero -näyttely tuo Suomeen yhdeksän kodittomana kasvaneen nairobilaisen tarinat. Sen ydinkysymys on yhtä totta Keniassa ja Suomessa: mistä voi löytää selviytymisen avaimia syvimpien vaikeuksien keskellä?

Jashon Mumbo, Amina Nyiva, Omari Kangole, Mohammed Ngei, Oliver Otieno, Nena Arita, Stephen Maina, Peris Lila ja Brian Latepa kasvoivat Nairobin kaduilla ja ajautuivat päihde- ja rikoskierteeseen. Nyt he ovat nuoria aikuisia, jotka ovat saaneet otteen paremmasta – löytäneet tukea, luoneet itselleen työtä tai pientä bisnestä, ja vuokranneet oman pienen kodin.

Ja nyt Helinä Rautavaaran museo tuo heidän kauttaan pienen palan Nairobia suomalaisten katseltavaksi ja kosketeltavaksi. From Zero to Hero -näyttely koostuu valokuvista, videoista, esineistä sekä virtuaalitekniikan avulla rakennetuista kokemuksista.

Näyttelyvieras voi käydä esimerkiksi nairobilaisessa autopesulassa tai kylässä kibagarelaisessa kodissa. Kibagare on yksi Kenian pääkaupungin lukuisista epävirallisista asuinalueista eli kansankielellä slummeista.

Viime syksynä sain olla mukana esinetyöpajassa, johon näyttelytyöryhmään kuuluneet toivat itselleen tärkeitä esineitä. Niiden avulla he haluavat kertoa suomalaisille oman elämänsä käännekohdista. Esimerkiksi:

Machete-veitsi kertoo Oliver Otienon muutoksesta. Aiemmin hänellä oli lyhyempi veitsi, jolla hän uhkaili torikauppiaita ja bussikuskeja kiristäessään heiltä rahaa. Häntä vihattiin ja hänet hakattiin usein, kerran lähes kuoliaaksi.

”Nyt minulla on toisenlainen elämä ja uusi machete, jolla hoidan työkseni puita ja pensaita.”

Vanha työhaalari oli joskus Omari Kangolen ainoa vaate. Hän käytti sitä kerran kaksi kuukautta tauotta, kunnes haalari kuhisi pikkueläimiä, joista jäi puremajälkiä ihoon. Lisäksi Omari toi esinekokoelmaan jalkapallokengät, jotka muistuttavat pelastumisesta. Urheilun kautta löytyi reitti itsetuntoon ja lopulta parempaan elämään.

Kaksi muovimukia olivat ensimmäiset astiat, jotka Amina Nyiva osti itselleen ja Melissa-vauvalle kodittomuusvuosien jälkeen. Pienet kengät ovat muisto päivästä, jolloin Melissa aloitti koulunsa neljävuotiaana ”innoissaan ja hirveän söpönä”.

Nyt Melissa on kymmenvuotias, joka tykkää koulusta ja huolehtii pikkuveljestään. Tyttären ikäisenä Amina itse oli jo kadulla.

”Teen kolmea työtä, koska lapsilleni ei saa koskaan käydä niin kuin minulle. Olen ylpeä selviytymisestäni ja osaan arvostaa sitä, mitä olen saanut”, sanoo Amina Nyiva.

From Zero to Hero on toteutettu ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroin yhdessä Taksvärkki ry:n ja kenialaisen Undugu Society of Kenya -kansalaisjärjestöjen kanssa. Suomalainen Kaisa Viitanen on kuratoinut näyttelyä yhteistyössä päähenkilöiden kanssa.

”Yhdessä tekeminen on ollut käsittämättömän antoisaa. Museo antoi meille vuodeksi tilan ja yhdessä kenialaisten kanssa suunnittelimme, kuinka se parhaiten palvelisi näyttelyvieraita”, hän sanoo.

Kaisa Viitanen sanoo, ettei olisi itse valinnut näyttelylle näin provosoivaa nimeä.

”Mutta se nousi Nairobissa esiin ja ryhmä valitsi sen, koska se kuvastaa heidän kokemustaan ja heidän tapaansa olla roolimalleja. He eivät halua opettaa sormi pystyssä, vaan avata omaa elämäänsä ja puhua omasta haavoittuvaisuudestaan. Se on lopulta koko näyttelyn keskeisin viesti: olo paranee, kun uskallat tulla muiden luo.”

Taksvärkki ry:n pitkäaikainen yhteistyökumppani Undugu arvioi tavoittaneensa 50 toimintavuotensa aikana noin 10 000 kaduilla elävää kenialaista nuorta. Sen kolmevuotinen tukiohjelma tarjoaa nuorille mahdollisuuden oppia ammatillisia taitoja. Lisäksi nuoret saavat oman vertaisryhmän, joka tuo elämään sekä tukea että sosiaalista kontrollia.

”Tällä hetkellä Nairobin eri slummeissa toimii yhteensä 70 vertaisryhmää, joiden kautta tavoitamme joka vuosi noin 3000 nuorta”, kertoo Undugun sosiaalityöntekijä Joseph Nandwa.

Hän on vuosien kuluessa oppinut arvostamaan pieniäkin edistysaskeleita.

”Kaikki eivät onnistu, vaikka saisivat tukea. Joskus sekin on paljon, että voimme auttaa nuorta elämään kadulla vähän turvallisemmin kuin ennen”, hän sanoo.

Näyttelyn kokoamisen aikana nairobilaiset saivat kuulla myös suomalaisten nuorten todellisuudesta. He oppivat, että Suomessakin nuoret saattavat päätyä kadulle, rikos- ja päihdekierteeseen tai myymään seksiä. Toisin kuin Keniassa meillä on kuitenkin olemassa julkisesti rahoitettuja tukirakenteita uutta alkua etsiville.

Amina Nyivan mielestä tärkein totuus on sama Keniassa ja Suomessa:

”Elämä voi olla vaikeaa ja pelottavaa, mutta aina on toivoa.”

Jashon Mumbo, toinen näyttelyn päähenkilöistä, alkoi nuorena käyttää huumeita kestääkseen kovaa elämää. Rikoskierre on vienyt miehen vankilaan useita kertoja. Vasemman jalkansa hän menetti saatuaan tappelussa puukosta niin pahasti, että jalka oli pakko amputoida.

Nyt Jashon kerää vuokrarahat ja niukan toimeentulonsa auttamalla tippejä vastaan ihmisiä löytämään pysäköintipaikan.

Muiden Undugu-selviytyjien tavoin myös Jashon auttaa nyt muita omassa yhteisössään.

”Tapaan kaduilla eläviä nuoria ja kerron heille tarinani. Rohkaisen heitä lopettamaan huumeet. Uskon, että he kuuntelevat, kun minunkaltaiseni sanoo, että aina voi valita uuden suunnan. Älä luovuta.”

Maksuton From Zero to Hero -näyttely on avoinna Espoossa Helinä Rautavaaran museossa 21.3.2024–1.2.2025. Näyttelyn aikana pidetään ilmaisia työpajoja yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille. Yleisömanagerin vetämän tilaisuuden voi myös tilata maksutta suoraan kouluun. Lisätietoja: www.helinamuseo.fi/nayttelyt/from-zero-to-hero.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!