Artikkelikuva
Brunein sulttaani Hassanal Bolkiah on yksinvaltainen johtaja, jonka ei tarvitse mitata kannatustaan vapaissa vaaleissa.

Miljardööri yksinvaltias – Brunein sulttaani on maailman pisimpään hallinnut johtaja

Öljyvaroihin nojaava Brunei on vauras maa, mutta sen kansalaisvapauksia on rajoitettu tiukasti. Sulttaani, joka kuuluu maailman rikkaimpiin ihmisiin, on pitänyt maasta tiukan otteen vuodesta 1967 lähtien.

Demokratian tunnistaa yleensä siitä, että sen johtajat vaihtuvat kohtalaisen usein. Esimerkiksi Suomessa on 2000-luvun aikana ollut kymmenen eri pääministeriä. Sopii kokeilla, osaatko nimetä heidät kaikki.

On myös maita, joissa johtajat vaihtuvat ani harvoin. Pisimpään vallankahvassa roikkuneiden johtajien joukossa on kahden sortin väkeä. Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat monarkit, joiden asema on periytyvä ja elinikäinen. Valtaa heillä ei välttämättä ole. Toiseen ryhmään kuuluvat enemmän tai vähemmän yksinvaltaiset johtajat, joiden ei tarvitse mitata kannatustaan vapaissa vaaleissa.

Brunein sulttaani Hassanal Bolkiah edustaa kumpaakin kategoriaa. Brunei on absoluuttinen monarkia, jossa syntyperänsä ansiosta maan johtajaksi nousseella sulttaanilla on käsissään kaikki valta.

Hassanal Bolkiah nousi valtaistuimelle 21-vuotiaana vuonna 1967, kun hänen isänsä luopui kruunusta. Lisäksi sulttaani on toiminut maansa pääministerinä siitä lähtien, kun Brunei vuonna 1984 itsenäistyi Britannian alaisuudesta. Hän johtaa sekä maan hallitusta että lakia säätävää neuvostoa ja nimittää näiden jäsenet.

Varttuneemmat bruneilaiset saattavat vielä muistaa erikoisen tapauksen vuodelta 1965: silloin järjestettiin maan historian ainoat parlamenttivaalit. Nykyinen sulttaani ei ole moisiin kokeiluihin lähtenyt.

Kansalaisvapauksia bruneilaisilla ei juuri ole. Esimerkiksi yli kymmenen hengen kokoontumisiin on haettava erikseen lupaa.

Brunei on hyvin vauras maa, jonka talous nojaa öljy- ja kaasuvaroihin. Sulttaani itse on tiettävästi yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.

Kansainvälistä huomiota pieni Brunei sai 2010-luvulla, kun se otti käyttöön tiukan islamilaisen sharia-lain. Lain mukaan esimerkiksi avioliiton ulkopuolisesta seksistä tai jumalanpilkasta voidaan langettaa kuolemantuomio. Brunei noudattaa kuolemantuomioiden suhteen moratoriota, eli tuomioita voidaan määrätä oikeudessa, mutta niitä ei panna toimeen.

Kansalaiset pidetään kuuliaisina kattavilla julkisilla palveluilla. Brunei on hyvin vauras maa, jonka talous nojaa öljy- ja kaasuvaroihin. Sulttaani itse on tiettävästi yksi maailman rikkaimmista ihmisistä. Hänellä on muun muassa tuhansien arvoautojen kokoelma, jonka on arvioitu olevan viiden miljardin dollarin arvoinen.

Hassanal Bolkiah on 77-vuotias, ja hän edustaa oheisen listauksen nuoriso-osastoa. Pitkäikäisimmänkin itsevaltiaan valtakausi päättyy joskus, mutta järjestelmä voi säilyä.

Pisimpään vallassa olleet johtajat:

Lähde: Wikipedia

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!