Artikkelikuva
Unicefin mukaan Tšadissa vain 39 prosenttia synnytyksistä tapahtuu ammattitaitoisen lääkärin, hoitajan tai kätilön avustuksella.

Lapsuus loppuu äitiyteen – Maailman nuorimmat äidit löytyvät Tšadista

Tšadissa parikymppinen nainen on jo yleensä äiti. Liian varhaiset raskaudet ovat riski niin äitien kuin lasten terveydelle.

Kun nuori nainen Suomessa täyttää 18 vuotta, hän saattaa juhlistaa sitä esimerkiksi menemällä baariin tai lähtemällä kavereiden kanssa ajelulle juuri hankitun ajokortin kanssa. Huomattavan harva viettää 18-vuotispäiväänsä synnytyslaitoksella tai vanhempainvapaalla.

Toisin on Tšadissa, jossa naisista tulee äitejä keskimäärin 18,1 vuoden iässä. Koska kyseessä on mediaaniluku, tasan puolet ensisynnyttäjistä on vielä nuorempia.

Vaikka äidiksi tuleminen on lähtökohtaisesti iloinen asia, lapsiavioliitot ja varhaiset raskaudet rajoittavat nuorten naisten asemaa. Moni tyttö joutuu jättämään koulunsa kesken, eikä hänelle ole sen jälkeen tarjolla juuri muuta roolia kuin lasten synnyttäminen ja hoitaminen.

Liian varhaiset raskaudet ovat myös uhka naisten terveydelle. WHO:n mukaan alle 20-vuotiailla synnyttäjillä on keskimääräistä suurempi riski saada muun muassa raskauskouristus tai kohdun limakalvon tulehdus.

Pahimmillaan raskauteen tai synnytykseen liittyvät komplikaatiot voivat johtaa äidin tai lapsen kuolemaan. Unicefin mukaan raskauteen tai synnytykseen liittyvät komplikaatiot ovat globaalisti 15–19-vuotiaiden tyttöjen toiseksi yleisin kuolinsyy.

Tšadissa on maailman toiseksi korkein äitiyskuolleisuus; vain Etelä-Sudanissa tilanne on vielä pahempi.

Terveysriskejä korostaa terveydenhuollon heikko saatavuus. Unicefin mukaan Tšadissa vain 39 prosenttia synnytyksistä tapahtuu ammattitaitoisen lääkärin, hoitajan tai kätilön avustuksella, ja äideistä vain 26 prosenttia saa osakseen terveystarkastuksen synnytystä seuraavien kahden päivän aikana.

Ongelma ei ole yksin Tšadin, vaan sama kuvio toistuu enemmän tai vähemmän vakavana useissa Afrikan maissa. Unicefin mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa useampi kuin joka neljäs nainen tulee äidiksi alle 18-vuotiaana. Alueen maissa on myös synkimmät äitiyskuolleisuusluvut. Tšadissa on maailman toiseksi korkein äitiyskuolleisuus; vain Etelä-Sudanissa tilanne on vielä pahempi.

Suomessa kuten muissakin Euroopan maissa ensisynnyttäjien ikä on noussut jo pitkään. THL:n mukaan ensisynnyttäjien keski-ikä Suomessa oli vuonna 2021 tasan 30 vuotta. Meillä raskauteen ja synnytykseen liittyvistä terveysriskeistä on huolehdittu hyvin, ja äitiys- ja lapsikuolleisuusluvut on saatu painettua lähelle nollaa. Ongelmana on pikemminkin syntyvien lasten alati vähenevä määrä.

Lähteet: CIA World Factbook, THL

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!