Artikkelikuva
Lala Bhatt on seurannut perinteisten rajasthanilaisten nukkenäyttelijöiden jalanjäljissä. Nyt hän siirtää osaamistaan yhteisön taiteilijoiden lapsille.

Delhin taitelijat joutuvat väistymään pilvenpiirtäjien tieltä

Delhin ydinkeskustaan syntyneen taitelijayhteisön perheet on pakkosiirretty väliaikaisleireille, sillä heidän asuinalueelleen rakennetaan uusia kerrostaloja. Vain harva perhe pystyy palaamaan.

Vain kahdenkymmenen minuutin metromatkan päässä New Delhin keskustasta sijaitsi vielä joitakin vuosia sitten taiteilijayhteisö Kathputli. Se syntyi 1970-luvun alussa kaupungin länsipuolelle, rakentamattomalle joutomaalle. Kun tultiin 2020-luvulle, kaupungistumiskehityksen seurauksena se sijaitsi yhdellä Intian pääkaupungin keskeisimmistä alueista, parhaimpien kulkuyhteyksien varrella. Kaupungin päättäjät alkoivat ajatella, olisiko alueelle kenties tärkeämpää, tuottavampaa ja edustavampaa käyttöä, kuin taiteilijaslummi. Rajasthanista kotoisin olevien nukketeatterin tekijöiden telttakylänä aloittanut yhteisö muuttui viidenkymmenen vuoden aikana monien taiteen tekijöiden kotipaikaksi. Nimensä naapurusto sai hindin kielisestä nukkea tarkoittavasta sanasta kathputli. Naapurustossa asui yli 4 000 eri puolilta Intiaa muuttanutta perhettä. Viimeisten vuosien aikana on käynyt selväksi, että kaupungin viranomaiset haluavat lopettaa tämän nukketaiteilijoiden teatteriesityksen ja laskea esiripun modernisoimalla naapurustoa ja rakentamalla alueelle pilvenpiirtäjiä ja liikehuoneistoja.

Huolimatta siitä, että tämä ensimmäinen Delhin kehitysviranomaisten (DDA) suunnittelema ”slummien paikallaan tapahtuva kunnostusprojekti” perustuu uusien talojen rakentamisen naapuruston nykyisille perheille, näyttää väistämättömältä, että lähitulevaisuudessa uuden kunnostetun kaupunginosan asukkaat tulevat vaihtumaan. DDA on Delhin kaupungin suunnittelusta ja kehittämisestä vastaava julkinen elin, joka toteuttaa kaupungin yleissuunnitelmat sen kasvun säätelemiseksi. Se myös arvioi nykytilannetta ja ennakoi tarvittavia toimia väestön jatkuvan lisääntymisen vuoksi.

Yritys voi käyttää jäljelle jäävän maan kaupallisen hyödyn saamiseksi.

Vuonna 2007 hyväksytyssä yleiskaavassa pohdittiin ensimmäistä kertaa Delhin slummien kunnostusta siten, että asukkaat määrätään muuttamaan tilapäisiin asuntoihin kunnostustöiden ajaksi ja sen jälkeen he voivat palata naapurustoon kunnostettuihin asuntoihin. Delhin viranomaiset valitsivat Kathputlin ensimmäiseksi slummiksi, joka kunnostettiin tämän järjestelmän mukaisesti. Lokakuussa 2009 hanke annettiin Raheja Developers -yritykselle, joka maksoi 5,22 hehtaarin alueesta 61,1 miljoonaa rupiaa (noin 705 000 euroa) velvoitteenaan kunnostaa alue.

”DDA-projekti mahdollistaa sen, että meidät voidaan siirtää kerrostaloihin ja yritys voi käyttää jäljellä olevan maan kaupallisen hyödyn saamiseksi. Raheja Developers ilmoitti rakentavansa alueelle kauppakeskuksen ja pääkaupungin korkeimman rakennuksen, 54-kerroksien talon, johon tulee luksusasuntoja ja helikopterikenttä sen katolle. Tämä tulee meille suunniteltujen talojen viereen”, sanoo teatterintekijä ja aktivisti Vijay Maitri, 29, perustamansa järjestön vaatimattomassa toimistossa. Maitri on taistellut Kathputlin asukkaiden etujen puolesta vuodesta 2013 lähtien ja vaatinut hankkeelle läpinäkyvyyttä.

Kathputlissa syntyneenä hänen tarinansa on hieman erilainen, sillä vaikka hän on myös kotoisin yhteisöön 80-luvulla tulleesta taiteilijaperheestä, Maitri on käynyt korkeakoulua. Hän voisi asua missä tahansa muualla maailmassa, mutta hän on päättänyt jäädä auttamaan yhteisöään. Taiteilijayhteisön asukkaiden elinolojen parantamiseksi 2007 suunniteltu hanke eteni vuosia heidän tietämättään suurista muutoksista ja ilman heidän suostumustaan tai mielipidettä asiaan. Vasta 2013 kathputlilaiset saivat tietää suunnitellusta kunnostussuunnitelmasta ja siitä, että heidän omin käsin viimeisten 50 vuoden aikana rakentamat talot aiotaan purkaa. Yhteisön asukkaat alkoivat pyytää lisätietoja ja vaatia näkemystensä kuulemista. Nähtäväksi jää, kuinka monella on varaa jäädä kunnostetulle alueelle.
Entisenlainen yhteisö se ei ainakaan enää tule olemaan.

Väliaikaisen leirin oli tarkoitus majoittaa Kathputlin väki kahden tai kolmen vuoden ajan. Nyt ihmiset ovat eläneet ylikansoitetuissa oloissa jo kahdeksan vuotta. Sähkökatkot ovat jatkuvia, sanitaatio-ongelmat mittavia.
Kathputlissa syntynyt taikuri ja jonglööri Mazid tulee taikuriperheestä, joka asettui taitelijayhteisöön 50 vuotta sitten. Tradition seuraamisen lisäksi Mazidin täytyi opetella jongleerausta lisäansioita varten.
Tanssija Meena Bhatt tulee rajasthanilaisesta paimentolaistaiteilijoiden perheestä. Hän syntyi Kathputlin yhteisössä, jonne hänen perheensä asettui viisikymmentä vuotta sitten.
Buran Bhattin muuttaessa Kathputlin yhteisöön se koostui noin 20–30 perheestä. Aluksi perheet nukkuivat teltoissa, mutta rakensivat pikkuhiljaa taloja, joista naapurusto vähän kerrassaan muodostui.
Raj Khan on taikuri kolmannessa polvessa. Hän muutti Anand Parbatin väliaikaisleirille vuonna 2016 ja tuntee jäänensä loukkuun. Mies odottaa pääsyä kotiin Kathputlin yhteisöön, jossa hän syntyi ja kasvatti perheensä.

Barcelonalainen valokuvaaja Oscar Espinosa on kiertänyt maailmaa yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Delhin Kathputlissa häneen teki vaikutuksen ihmisten sitkeys paitsi elää, myös luoda kauneutta ja iloa varsin heikon infrastruktuurin keskellä. ”Jälleen kerran hämmästelin, että kaikkein vaatimattomimmissa oloissa elävät ihmiset ovat valmiimpia antamaan vähästään”, hän sanoo.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!