Noita on todennäköisesti maailmanhistorian demonisoiduin hahmo. Siihen liittyy paljon väärinkäsityksiä ja pelkoja, kertoo taiteilijanimi Kuparikettu.
”Suomessakin noita on ollut oman yhteisönsä parantaja ja tietäjä, joka ylläpitää vanhaa ja katoavaa tietotaitoa. Me nykynoidat jatkamme tätä perinnettä.”
Noituus on nyt nosteessa. Osa suosiosta johtuu siitä, että noidan arkki-
tyyppi on niin samaistuttava, Kuparikettu arvelee.
Nykynoituuteen kuuluu usein feministinen ulottuvuus: noidat vastaan patriarkaatti.
”Noidat ovat naisia, joita on historian saatossa ja eri uskontojen toimesta alistettu ja syrjitty. Heillä on oma väkevä voimansa, ja tämän voiman takia heidät on koettu uhkaksi, heitä on vainottu.”
Nykynoituuteen kuuluu usein feministinen ulottuvuus: noidat vastaan patriarkaatti.
Kuparikettu kuvailee omaa noituuttaan vahvaksi henkilökohtaiseksi voimaksi, joka kumpuaa sisältä.
”Se on antanut itselleni oikeuden olla juuri sellainen kuin olen: vahva, aistiva ja kokeva. Saan ilmaista itseäni luovasti.”
Nykynoituus on yksilöllinen maailmankatsomus, Kuparikettu sanoo. Siinä piilee sen viehätys: jokainen noita rakentaa oman polkunsa.
Kirkkoon kuuluvien määrä on Suomessa laskussa. Kirkon tutkimuskeskuksen tuore tutkimus kertoo kuitenkin toisenlaisesta henkisyydestä: 25–34-vuotiaista naisista puolet uskoo vaihtoehtoisiin terapioihin ja meditaatioon, 40 prosenttia näkymättömiin maailmoihin ja neljännes henkimaailmaan.
”Avoimuus on lisääntynyt. Nämä asiat eivät enää ole tabu, ja sosiaalisella medialla on siinä roolinsa”, Kuparikettu sanoo.
Nykyajan noituudessa ovat läsnä psykologia, filosofia ja erilaiset tieteellisesti tutkitut ilmiöt. Samalla kyse on juurten ravitsemisesta.
”Noita on keskeinen, katoava hahmo kansanperinteessämme. Yhteys noitaan on yhteyttä omiin juurin.”