Artikkelikuva
Kestositeiden ompelua yhdessä.

Tyttöjen itsetunnon puolella Afrikassa

BEZ ry toimii ruohonjuuritasolla tyttöjen silpomista ja pakkoavioliittoja vastaan.

Kolme miljoonaa alle 15-vuotiasta tyttöä on vaarassa joutua silvotuksi joka vuosi.
BEZ eli Bezuneshin ystävät ry on ruohonjuuritasolla toimiva yhdistys, joka toimii silpomista ja pakkoavioliittoja vastaan Etiopiassa ja Keniassa yksityishenkilöiden ja vapaaehtoisten voimin. 

Vuonna 2013 Henrica Fagerlund luki etiopialaisen Bezunesh Lombebon haastattelun MeNaiset -lehdestä. Järkyttynyt Fagerlund koki, että jotain on tehtävä ja että muutokseen tarvitaan ihminen, joka edustaa kulttuuria, jossa silpominen on käytäntönä. Lombebon aloitti valistustyön Fagerlundin tuella.

Monet miehet eivät tiedä, että heidän vaimonsa ovat kivuissa, eivätkä naiset puhu keskenään.

Etiopiassa Lombebon kiertää kertomassa silpomisen haitoista. Koska kirkko on etiopialaisille tärkeä, valistustyötä tehdään kirkkojen avainhenkilöille ja heidän kauttaan paikallisille.

Tässä Kenian yhdistyksen jäsen kertoo äideille kestositeistä samalla kun Bez-tytöt esittelivät kestositeitä Erupatan kylän tytöille.

Keniassa silpominen on tätä nykyä rikollista toimintaa. Maaseuduilla silpomista yhä tapahtuu ja se linkittyy matalaan koulutustasoon. ”Monet miehet eivät tiedä, että heidän vaimonsa ovat kivuissa, eivätkä naiset puhu keskenään. On tärkeää kouluttaa myös poikia ja miehiä”, Eeva Paatela BEZ ry:stä sanoo. 

Keniassa avustustyö on silpomista tai pakkoavioliittoa karanneiden tyttöjen tukemista ja kouluttamista. Haaveissa on avata tyttöjen koulutuskeskus.

BEZ RY ELI BEZUNESHIN YSTÄVÄT

Perustettu: 2013 

Motto ”Ihmiseltä ihmiselle”

Jos järjestö olisi eläin, se olisi kameleontti. Sulaudumme paikalliseen ympäristöön ja muutamme maailmaa sieltä käsin.

Järjestön voi lakkauttaa, kun tyttöjen sukuelinten silpominen on saatu
loppumaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!