Artikkelikuva
Purjelautailu on kasvattanut Suomessa suosiotaan kuluneen vuoden aikana. Lajin viehätys on myös ekologisuudessa.

Suomessakin voi surffata, mutta ei ilman sisua

Surffausta ajatellessa ei ensimmäisenä tule mieleen Hanko. Suomessa voi kuitenkin surffata aina, kun meret eivät ole jäässä.

Mitä yhteistä on Hangolla ja Havaijilla?

Ensimmäisenä ei tule mieleen surffaus, mutta juuri nytkin sisukkaat suomalaiset lautailevat laineilla Hangon hyytävissä vesissä.

Kun Balin aaltoja ei pääse jahtaamaan, riittää  suomalaisille Itämeri. Suomessa parhaita paikkoja surffaukseen on Hangon, Porvoon ja Porin suunnilla. Parhaimpina päivinä Hangon aalloilla tasapainottelee kymmenkunta surffaria.

Surffauskausi Suomessa on helppo määritellä: kausi alkaa, kun jää sulaa ja kestää siihen asti, kun meret taas jäätyvät. Varustautuminen ei ole yhtä helppoa. Tarvitaan hupullinen talvimärkäpuku, paksut tossut ja käsineet, eikä thermaloidusta akkukäyttöisestä lämpöliivistä haittaa ole. Adrenaliini lämmittää myös hurjapäitä.

Kun pienessä kylmässä kotimaassa nappaa aallon, muistaa, miten paljon täälläkin on mahdollisuuksia.

Suomisurffareilta kysyttäessä extreme-lajien viehätyksen alta paistaa myös nöyryys. Aallot ovat usein korkeammalla kuin odotukset, joten odotukset on helppo ylittää. Kun pienessä kylmässä kotimaassa nappaa aallon, muistaa, miten paljon täälläkin on mahdollisuuksia.

Surffauksen eli lainelautailun serkut purje- ja leijalautailu ovat myös suosittuja. Suomen purje- ja leijalautailuliiton mukaan uusia harrastajia on tullut kaikista ikäluokista. Monipuolista lajia voi harrastaa rennosti mökkirannalla  tai olympiatasolla asti. Myös purje-, leija- ja siipilautailun ekologisuus viehättää harrastajia. Näitä lajeja harrastetaan luonnon ehdoilla, ilman moottoreita.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!