Tyrmäys geenimuunnellulle maissille – Kansainväliset maatalousjätit säikähtivät Meksikoa

Meksikon korkeimman oikeuden päätös merkitsee tappiota suurille maatalousalan yrityksille. Oikeusistuin perusteli päätöstään varovaisuusperiaatteella ja luonnon monimuotoisuuden suojelulla.

(IPS) — Tänä syksynä Meksikon korkein oikeus kylvi pelkoa geenimuunneltuja siemeniä tuottavien kansainvälisten suuryhtiöiden mieliin. Korkein oikeus teki historiallisen päätöksen, jonka perusteella Meksikon alemmat oikeusasteet voivat peruuttaa geenimuunnellun maissin kaupalliset luvat.

Monsanton, Syngentan, Dow’n ja PHI:n kaltaiset yhtiöt eivät voi myydä siemeniään Meksikossa ilman näitä lupia.

Päätös oli erityisen merkittävä, sillä se tehtiin maassa, jossa maissi on sekä välttämätön osa arkea että pyhä. Päätös panee pisteen kiistalle, johon geenimuuntelun puolustajat ja vastustajat Meksikossa ovat ajautuneet.

Muuntelun puolustajat eli kaupalliset siemenyhtiöt ja maatalousteollisuus väittävät, että siementen geneettiset muunnokset kasvattavat satoja. Pienviljelijät ja ympäristönsuojelijat puolestaan sanovat, että geenimuuntelu pilaa kasvien dna:ta.

Monimuotoisuuden puolesta

Korkeimman oikeuden päätöksen perusteluissa korostuu luonnon monimuotoisuus. Oikeus toteaa monimuotoisuutta tarvittavan, jotta maissi kasvaa, sekoittaa geenejään ja sopeutuu niin kuin se on tehnyt vuosisatojen ajan. Toisin sanoen monimuotoisuus on välttämätöntä, jotta maissi kasvilajina säilyy hengissä.

Oikeuden päätös ruokkii kestävää maataloutta maailmanlaajuisesti. Maatalouskemikaaliyhtiöt pyrkivät edistämään geenimuunneltujen lajikkeiden viljelyä globaalisti, ei vain Meksikossa. Viljelijät kaikkialla puolestaan pelkäävät, että siementen käyttöä päätyvät kontrolloimaan yhtiöt, eivät itse viljelijät. Heitä huolettavat myös siementen mahdollisesti aiheuttamat pysyvät ympäristöhaitat.

Maissikollektiivin oikeusjuttu

Meksikon korkein oikeus antoi päätöksensä asiassa, jonka oli jo vuonna 2013 pannut vireille maanviljelijöiden, alkuperäisyhteisöjen, ympäristönsuojelijoiden ja tutkijoiden muodostama yhteenliittymä Colectividad dei Maiz. Kollektiivi vaati geenimuunnellun maissinsiementen myyntilupien myöntämisen keskeyttämistä.

Lupien epäämisvaatimuksen perusteena oli tuulen tavallisille maissipelloille kuljettamien siitepölypäästöjen määrä, joka ylitti Meksikon bioturvallisuuslain määrittelemät rajat. Päästöistä uhkasi koitua pysyvää vahinkoa Meksikon yli viidenkymmenen kotoperäisen maissilajikkeen geneettiselle omaleimaisuudelle ja moninaisuudelle.

Korkein oikeus perusteli päätöstään varovaisuusperiaatteella, joka antaa hallitukselle mahdollisuuden kieltää teknologioita, jos niiden turvallisuus on tieteellisesti epävarma.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!