Artikkelikuva
Näihin sukkiin on käytetty paljon aikaa ja taitoa, osa langasta on hopeaa, ja kudonta tiivis.

Kosovolaiset tonttusukat tahtoivat Suomeen

Sukat oli tarkoitus tuoda tuliaiseksi silloin vielä pienelle tyttärelleni, mutta edes pienen tytön jalat eivät mahtuneet niihin.

Ilta oli jo myöhäinen, mutta pieni käsityöpuoti oli auki. Kirkas neonvalo loisti Pristinan pimeällä kadulla ja toivotti tervetulleeksi uteliaan matkailijan.

Kaupan omisti ystävällinen vanhus, joka puhui vain albaniaa. Katseeni kiinnittyi värikkäisiin ja hauskoihin ”tonttutossuihin”. Sukat olivat hyvin halvat, joten kosovolaisen ystäväni avulla tiedustelin, ymmärsinkö hinnan oikein. Näihin sukkiin on käytetty paljon aikaa ja taitoa, osa langasta on hopeaa, ja kudonta tiivis.

Sukkien terävä kärkiosa eroaa ”meidän” pyöristetyistä sukistamme. Kosovossa ja Albaniassa terävä sukkien muoto on tavallinen, ikään kuin ihmisillä olisi kapeampi jalkaterä.

Sukat oli tarkoitus tuoda tuliaiseksi silloin vielä pienelle tyttärelleni, mutta edes pienen tytön jalat eivät mahtuneet niihin. Näin kosovolaiset sukat jäivät kauniiksi joulukoristeeksi ja suloiseksi taideteokseksi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!