Punaisten kenkien meri jatkuu silmänkantamattomiin. Meksikolainen taitelija Elina Chauvet loi vuonna 2009 installaation, joka otti kantaa hänen kotimaassaan tapahtuviin naisten murhiin. Myös Chauvetin oma sisko oli murhattu.
Kuluneiden yhdentoista vuoden aikana Punaiset kengät -installaatio on matkustanut eri puolille maailmaa. Sen toteuttajina ovat olleet paikalliset kollektiviit ja järjestöt, jotka ovat halunneet kääntää katset kunkin maan vallitsevaan väkivaltatilanteeseen.
’Suomessa installaation toteuttaa eri kansalaisuuksia edustavien naisten muodostama Plus Collective. Installaatio on osa We Want We Do -kampanjaa, joka huipentuu naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25. marraskuuta.
Kenkien punainen väri viittaa vereen ja kuolemaan ja on suora viesti siitä, että väkivalta on tuomittava.
”Kollektiivimme tavoitteena on edistää ihmisoikeuksia ja kyseenalaistaa ja torjua erityisesti sukupuolittunutta väkivaltaa ja syrjintää kaikissa mahdollisissa ilmenemismuodoissa”, ryhmään kuuluva Sabina Morandi sanoo.
”Tahdomme herättää keskustelua ja osoittaa, kuinka vaarallista sukupuolittuneen väkivallan kasvu ja normalisointi on niin Suomessa kuin koko maailmassa.”
Kollektiivi uskoo, että paras tapa tehdä sukupuolittunut väkivalta näkyväksi on järjestää yhteistä, osallistavaa toimintaa ja aktivismia.
Kenkien punainen väri viittaa vereen ja kuolemaan ja on suora viesti siitä, että väkivalta on tuomittava.
Punaiset kengät -installaatio keskiviikkona 25.11. klo 14-18 Helsingin Kansalaistorilla. Ohjelmassa myös puheita. Tapahtumaa voi seurata myös virtuaalisesti.
Lisätietoja: https://www.pluscollective.org