Artikkelikuva
Vesinokkaeläin on merkillinen sekoitus nisäkästä

Vesinokkaeläimen maidosta voi luoda superantibioottia

Tutkijoiden mukaan vesinokkaeläimen maidolla on erityinen kyky torjua bakteereja.

Vesinokkaeläimen maito voi auttaa torjumaan yhtä aikamme suurimmista kansanterveyden haasteista, antibioottiresistenssiä.

Australialaistutkijat havaitsivat vesinokkaeläimen maidon erityisen kyvyn torjua bakteereja jo vuonna 2010. Vuonna 2018 tutkijat onnistuivat paikantamaan selitykseksi maidon sisältämän erityisen proteiinin. Läpimurron uskotaan voivan johtaa uudentyyppisen antibiootin luomiseen.

Vesinokkaeläin on eläinkunnan kummajainen. Se on toinen maailman vain kahdesta munivasta nisäkkäästä. Eläimellä ei kuitenkaan ole nännejä, vaan se ruokkii poikasiaan ”hikoilemalla” maitoa vatsapoimuihinsa.

Tutkijat uskovat, että ruokintajärjestelmä selittää maidon antibakteeriset ominaisuudet. Arvellaan nimittäin, että nisäkkäille kehittyi nännit jälkeläisten ruokkimiseen steriilisti. Iholle eritettynä vesinokkaeläimen maito on vaarassa joutua kosketuksiin ympäristön bakteerien kanssa. Sen sisältämä antibakteerinen proteiini suojaa näin jälkeläisiä infektioilta.

Superbakteereja syntyy, kun bakteerit kehittävät vastustuskyvyn antibiooteille ​​ja siirtävät sen seuraavalle sukupolvelle. On arvioitu, että maailmassa kuolee vuosittain noin 700 000 ihmisitä superbakteerien aiheuttamiin infektioihin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!