Artikkelikuva
Gabriel Garcia kuuluu Charrosin poliisivoimiin ja partioi Plaza Garibaldilla iltaisin hevosen selässä. Poliisin läsnäolo on hyvin tärkeä alueen turvallisuuden kannalta. Jotteivät säikäyttäisi turisteja ja paikallisia

Mariachien mekka ­tyhjeni

Méxicon Plaza Garibaldi on autio, ja sen mariachit vailla asiakkaita. Kotiin jääminen ei ole näille kansanmuusikoille vaihtoehto.

Mariachi-muusikot ovat Meksikon ikonisimpia kansallisia symboleja. Pääkaupunki Méxicon historiallisessa keskustassa sijaitseva Plaza Garibaldi tunnetaankin nimellä mariachien Mekka. Tavallisesti sadat turistit ja paikalliset viettävät aukiolla ja sen ravintoloissa aikaansa, mariachien perinteisestä musisoinnista nautiskellen.

Kymmenet mariachit odottavat pääkadulla ihmisiä ja lähes astuvat autojen sekaan työn toivossa.

Meksikon hallituksen asettamien koronavirusrajoitusten vuoksi sadat toimettomaksi jääneet muusikot vaeltelevat nyt aukiolla asiakkaita epätoivoisesti odottaen. Ilman asiakkaita on mahdoton saada perheelle ruokaa pöytään. Kymmenet mariachit odottavat pääkadulla ihmisiä ja lähes astuvat autojen sekaan työn toivossa.

Pandemiatilanteen kiristyessä muusikoiden pahin pelko on ollut, että liittovaltion poliisi tyhjentää Plaza Garibaldin voimakeinoin. Joka päivä aukiolla huhutaan, kuinka ja miten se tapahtuisi. Garibaldin aukio on ainoa paikka pääkaupungissa, jossa mariacheilla on edes vähän toivoa ansaita tuloja. Kotona pysyminen ei ole tämän ammatin harjoittajille vaihtoehto. 

Pariskunta tanssimassa bändin ympäröimänä
Pariskunta nautiskelee tilaamansa bändin musiikista myöhään yöllä tyhjällä Garibaldin aukiolla.

Mariachit edustavat epävirallista sektoria, joka työllistää 60 prosenttia meksikolaisista. Nykyisessä kriisissä tämä ryhmä on kaikkein haavoittuvin taloudellisille vaikutuksille, koska sillä ei ole juurikaan mahdollisuuksia saada valtion apua. Paikalliset ruohonjuuritason järjestöt, jotka koostuvat suurelta osin pienituloisten yhteisöjen jäsenistä, ovat onneksi mobilisoineet ruokalahjoituksia. Garibaldin ruokajonoissa omaa annostaan odottavat nyt niin mariachit kuin kaupungin kodittomat.

Pandemia haastaa kaikkia maailman ihmisiä, mutta ennen kaikkea kehittyvien maiden yhteiskuntia. Meksikolaiset ovat nöyriä, ahkeria, anteliaita ja optimistisia ihmisiä. Nämä perusarvot vievät ihmisiä nyt eteenpäin.

Mariachilaulaja Brenda Garcia seisoo pimeää taustaa vasten
Brenda García, 23, on mariachilaulaja, joka on esiintynyt isänsä kanssa 16-vuotiaasta asti. Garcíalla on kaksi tytärtä kotikylässään, joka sijaitsee 1,5 tunnin matkan päässä hänen työpaikastaan Plaza Garibaldista.
Vanhempi mariachi pitelee kontrabassoa
Ramon Alvarado Meléndez, 62, esittää norteño-musiikkia. Hän on soittanut kontrabassoa vuodesta 1990. ”Tämä paikka oli ennen ihmisille kansallinen perinne. Garibaldi oli maailman suurin kapakka, mutta hallitus on tuhonnut aukion – ensin turhilla rakennuksilla ja nyt koronarajoituksilla.”
Mariachimuusikko soittaa viulua
Monica Rivera Zuñiga,36, on kahden lapsen äiti ja kolmannen polven mariachimuusikko. Rivera asuu äitinsä kanssa, joka on sairaanhoitaja. Äiti haluaisi tyttären pysyvän kotona. ”Olin kotona kaksi viikkoa, mutta kollegani jatkoivat työskentelyä ja päätin, että tulot olisivat riskin väärti.”
Valkotakkinen mariachi tummaa taustaa vasten
Sergio Adrian Millán esiintyy Plaza Garibaldilla joka toinen päivä, viruksesta huolimatta. Hänen yhtyeessään soittavat myös hänen isänsä ja poikansa, kolme sukupolvea.
Mariachi kantaa yöllä kontrabassoa tyhjällä aukiolla.
Muusikko suuntaa sateessa takaisin kotiin odotettuaan turhaan asiakkaita.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!