Artikkelikuva
Lehtovuoren juontamaa Maailma kylässä -radiota voi kuunnella festivaalin ja Mieletöntä valoa -toiminnan sivuilta.

Maailma kylässä -festivaali soi nyt radiona

Ensi viikonloppuna maailma tulee radioon. Äänessä on myös Emma Lehtovuori, joka löysi äänensä Mieletöntä valoa -toiminnassa.

Keväällä 2019 Helsingin Kaisaniemessä Maailma kylässä -festivaalilla soi Kyläradio. Sitä juonsi Emma Lehtovuori, 31, joka oli vastavalmistuneena media-assistenttina etsinyt oman alan töitä, mutta huonoin tuloksin.

Ratkaisun toi Sosped-säätiön Mieletöntä valoa -toiminta. Se tarjoaa maksuttomia media-alan oppimis- ja harjoittelumahdollisuuksia haastavassa tilanteessa oleville nuorille aikuisille. 

Mieletöntä valoa -toiminnassa uusille tulijoille järjestetään kolmipäiväinen ”vertaistuottajakoulutus”, jonka aikana käydään läpi pelisäännöt ja tutustutaan toiminnan sisältöön. Kurssin jälkeen osallistuja voi mielenkiintonsa mukaan jatkaa joko radio-, video- tai lehtitiimiin, joita vetävät Mieletöntä valoa -toiminnan ohjaajat. Lisäksi osallistujien tukena on mentoreita.

Kahden kuukauden tiimityön aikana tuotetaan sisältöä toiminnan omiin medioihin kuten Valoa!-lehteen.  

”Kun puhun lähetyksessä, tuntuu, että sanomisiani oikeasti kuunnellaan.”

Lehtovuori jatkoi vertaistuottajakoulutuksesta radiotiimiin ja sittemmin video- ja lehtitiimeihin. Radiotyö vei kuitenkin sydämen.

”Tuntuu, etten ole aiemmin päässyt kunnolla ääneen. Kun puhun lähetyksessä, tuntuu, että sanomisiani oikeasti kuunnellaan. Se on hieno tunne.”

Toiminnan kautta Lehtovuori on saanut ystäviä erilaisista elämäntilanteista. Joku saattaa olla todella ujo, koska ei ole aiemmin työskennellyt ryhmässä. Toinen saattaa olla parantumassa masennuksesta ja kaipaa siksi tukea arjen rytmittämisessä.

”Saa mokata, ilman että kukaan tuomitsee.”

”Olemme sekalainen poppoo, mutta tulemme erinomaisesti toimeen keskenämme. Mieletöntä valoa -toiminta on antanut minulle ja muille ympäristön, jossa voi olla oma itsensä. Saa mokata, ilman että kukaan tuomitsee.”

Lehtovuori haaveilee siitä, että saisi vielä jonain päivänä vetää omaa tiimiä ja tarjota tukea sitä tarvitseville. 

Vaikka Maailma kylässä -festivaali on tänä keväänä koronan vuoksi peruttu,  Lehtovuoren juontoa kuullaan kahden päivän ajan, 23. ja 24. toukokuuta.  Erona entiseen on se, että suoran festivaalitelttalähetyksen sijaan ohjelma lähetetään studiolta. Nimikin on vaihtunut Maailma kylässä -radioksi.

Koska Kaisaniemen festarikansan äänimaailmaa ei taustalle saada, tunnelmaa täytyy rakentaa muilla keinoilla. 

”Veikkaan, että saadaan hyvä soppa aikaiseksi”, Lehtovuori naurahtaa.
 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!