Artikkelikuva
Trumpin "vuosisadan diiliä" protestoitiin Yhdysvaltojen suurlähetystön edustalla.

Trump puuhaa yksipuolisia rauhoja

Trumpin organisoimissa rauhansopimuksissa konfliktien toiset osapuolet on jätetty pois neuvotteluista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpilla on ollut ahkera vuosi. Lyhyen ajan sisällä hän on julkistanut kaksi ”sopimusta”, joilla on tarkoitus ratkoa maailman pitkäaikaisimpia konflikteja.

Ensin tammikuun lopussa Trump julkisti ”Vuosisadan diiliksi” nimittämänsä Israelin-Palestiinan konfliktia koskevan rauhansuunnitelmansa.

Kuukautta myöhemmin Trump julkisti sopimuksen Talebanin kanssa. Pitäessään sopimus tarkoittaisi, että Yhdysvallat vetäisi joukkonsa pois Afganistanista, jossa ne ovat olleet vuodesta 2001 alkaen.

Molemmissa sopimuksissa on kuitenkin ollut yksi merkittävä valuvika. Kummassakin toinen konfliktin kannalta olennainen osapuoli on jätetty pois neuvottelupöydästä.

Esimerkiksi vuosisadan diili oli odotetusti Israelin tavoitteiden mukainen, sillä palestiinalaisia ei ollut kuultu valmistelussa.

Afganistanin rauhaa koskeva sopimus taas valmistui ilman Afganistanin hallitusta. 

Maailmanrauha on helppo saada aikaan, kun kuulee vain yhtä konfliktin osapuolta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!